Sokan az illat vagy hatóanyag alapján választanak krémeket, illetve az is fontos tényező lehet, hogy mennyire lesz tartós a szavatossága az adott terméknek. Számos kencében mesterséges vegyszereket használnak konzerválószerként a gyártók, ám vannak bio- vagy natúrkozmetikumok is. De mit is jelent ez pontosan?

hirdetés

 

A szintetikus tartósítószerek sok-sok problémát okozhatnak, különösen az érzékeny bőrű nőknek kell aggódni az irritációtól. Sokan nem is gyanakodnak az általuk használt termékekre, egészen más okot sejtenek a bőr szokatlan reakciója mögött.

A legtöbb esetben az illat- és színezőanyagok, a konzerválószerek vagy az állagjavítók okoznak problémát. Bár ezek a kencék általában több évig megőrzik a szavatosságukat, manapság mégis egyre többen válogatnak a bio- vagy natúrkozmetikumok közül. Ám az sem mindegy, hogy ezek közül melyikre esik a választás.

Mit takarnak valójában a bio- vagy natúrkozmetikumok elnevezései?

A választ a termék címkéjén kell keresni. Manapság igencsak felkapott téma a természetes alapanyagok felhasználása a különböző iparágakban, így a kozmetikumok gyártása terén is.

Azonban érdemes nyitott szemmel járni a vásárlás során, hiszen sok esetben úgy dobálóznak a cégek a natúr, természetes, bio és organikus kifejezésekkel, hogy összességében maga a termék mégiscsak tartalmaz számos szintetikus összetevőt is. Attól, hogy egy terméknek zöld a csomagolása, vagy a nevében szerepel bármelyik említett szófordulat, még nem predesztinálja, hogy az adott kozmetikum valóban nem tartalmaz kemikáliákat.

Tehát mi is a különbség?

A natúrkozmetikumoknak több típusa van, elsőként ezeket érdemes tisztázni. Vannak natúrkozmetikumok, bioösszetevőket is tartalmazó natúrkozmetikumok, illetve színtiszta biokozmetikumok. Azok a kencék vagy más termékek nem natúrkozmetikumok, amelyek szintetikus anyagok mellett nyomokban tartalmaznak természetes alapanyagot is.

Minden biokozmetikum natúrkozmetikum, de nem minden natúrkozmetikum biokozmetikum

Natúrkozmetikumoknak nevezzük azokat a termékeket, amelyek természetes összetevőkből készülnek, bármiféle kemikália hozzáadása nélkül. Ezek lehetnek gyógynövények, növényi olajok, gyümölcskivonatok is, a lényeg az, hogy nem tartalmaznak különféle szintetikus hozzávalókat.

Ezeket a növényeket és alapanyagokat azonban nem biztos, hogy biogazdálkodásban termesztették, így az efféle termékekben előfordulhat akár növényvédőszer-maradék is.

Ahhoz, hogy egy natúrkozmetikum biotermékként legyen jelölve, fontos szabályoknak kell megfelelnie. Ha az alapanyagok 70%-a biotermelési elveken alapuló gazdálkodásból származik, akkor a kencét natúrkozmetikumnak minősítik, bioösszetevőkkel.

Amennyiben ez az érték 90%, akkor biokozmetikumról beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy az ezekben a kozmetikumokban található gyógynövények, gyümölcs- vagy zöldségkivonatok termesztésénél nem használtak vegyi anyagokat, például műtrágyát, mesterséges permetezőszert, illetve nem történtek állatkísérletek sem a terméktesztek során.

Miért jó, ha természetes?

Ezek a termékek kisebb eséllyel okoznak irritációt az arcbőrön, valamint a szárazság vagy viszkető érzés is ritkábban fordul elő használatukból adódóan. Az összetevőktől függően természetesen az allergiás reakció nem kizárt, hiszen egyesek bizonyos természetes anyagokra, akár gyógynövényekre is reagálhatnak bőrpírral vagy túlérzékenységgel. Éppúgy, mint más kozmetikai termékek esetén, ezeknél a készítményeknél szintén érdemes bőrtesztet alkalmazni az első használat előtt.

A szavatossági idő azonban okozhat problémákat a természetes kencék esetén. Mivel az efféle bőrápolók és kozmetikumok nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, a lejárati idejük lényegesen rövidebb, mint a szintetikus anyagokkal konzervált társaiké.

Ebből adódóan a vásárlás előtt mindig érdemes átgondolni, hogy egy-egy kozmetikum mennyi idő alatt kerül felhasználásra a korábbi tapasztalat szerint, mekkora kiszerelést érdemes választani ennek megfelelően. A tárolására is fontos kellő figyelmet fordítani, a címkén javasoltak alapján ajánlott raktározni ezeket a kencéket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés