A cruelty-free mozgalom az utóbbi évek meghatározó eseménye, hiszen egyre többen teszik le voksukat az erőszakmentes szépség mellett, mert elsőrendűnek tartják, hogy a választott kence ne csak színes-szagos, hanem garantáltan állatkísérlet-mentes is legyen.

Igen ám, de a nyuszis logó nem minden, így a cruelty-free jelölés sem jelent minden esetben állatok kihasználásától teljes mértékben mentes terméket. Merthogy rengeteg az átfedés, amibe az ember könnyen belezavarodhat. Ezért segítünk tisztázni a cruelty-free és a vegán termékek közötti különbségeket.

Cruelty-free vagy vegán?

Tesztmentes (cruelty-free) és vegán: sem a kész terméket, sem az összetevőket nem tesztelték állatokon, illetve a kozmetikum nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.

Vegán, de nem tesztmentes: a kence nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, bizonyos összetevőit viszont állatkísérletek során vizsgálták.

Tesztmentes, de nem vegán: minden olyan terméket ide sorolunk, ami tartalmaz valamilyen állati eredetű összetevőt.

‘Nyuszis’ logók útvesztője

Ahogy léteznek élelmiszer-minősítő cégek, úgy több szervezet foglalkozik kozmetikumminősítéssel is. Hogy megbizonyosodhass arról, hogy az adott termék nemcsak tesztmentes, de vegán is, felsorakoztatjuk a tesztmentes minősítési rendszereket, vagyis, hogy mit jelentenek az egyes szimbólumok a kozmetikumok csomagolásain.

Choose Cruelty Free (CCF): az ausztrál piacra kerülő kozmetikumokat, háztartási tisztítószereket gyártó cégeket minősítő non-profit szervezet. Noha elsősorban tesztmentes minősítéssel foglalkoznak, bizonyos állati eredetű összetevőket felhasználó cégeket nem akkreditálnak. Nyilvános listájuk bárki számára elérhető, sőt, mobilalkalmazásuk is van, így a telefonodon is bármikor csekkolhatod. A minősítés részletes feltételeit pedig angol nyelven itt találod.

Leaping Bunny (CCIC): a legismertebb nemzetközi minősítés, mely a gyártó üzemeket teljes egészében vizsgálja. Akik megfelelnek a jelentkezéshez szükséges feltételeknek, CF vagy vegán akkreditációt kapnak. A cégek összesítő jegyzékét itt találod. Azon országok gyártói nem kapnak jogosultságot a logó használatára, ahol törvény írja elő az állatkísérleteket. Ezen felül a már bejegyzett üzemeknek rendszeresen meg kell újítaniuk akkreditációjukat. Ugyanakkor azok a cégek szintén kaphatnak CCIC minősítést, melyeknek az anyacége végez állatkísérleteket. Ha szeretnéd mindig magadnál tartani az adatbázist, töltsd le applikációjukat!

Beauty Without Bunnies (PETA): létezik külön tesztmentes és vegán minősítésük is a kozmetikai vállalatok számára, illetve kétféle dizájn is kerülhet a termékek csomagolására. Adatbázisukban különféle kritériumok alapján szűrheted a cégeket, vagy letöltheted saját mobilalkalmazásukat. Ugyanakkor a minősítés során nem ellenőrzik a terméktesztelést és a gyártó által megadott adatokat, így került már fel olyan cég a listájukra, mely nem teljesen tesztmentes (abban az esetben, ha az adott országban törvény írja elő az állatkísérletet).

Vegán minősítési rendszerek

Vegán Action – Certified Vegan: ezt a logót csak akkreditált vegán és tesztmentes termékek kaphatják, cégek nem. Oldalukon így olyan cégek is szerepelnek, melyek nem vegán termékeket is árulnak.

The Vegan Society: ők sem minősítenek cégeket, logójukat a tesztmentes és vegán termékek viselhetik, ezenkívül megkövetelik a GMO-összetevők jelölését, ezek és az előállításhoz használt ipari segédeszközök esetében sem engedik az állati eredetű összetevők felhasználását. 12 és 24 hónapos licenszszerződéssel biztosítják a minősítéssel rendelkező termékek rendszeres felülvizsgálatát.

És, ha nincs logó?

A cégek csupán a felsorolt nyuszis és vegán szimbólumok színén változtathatnak, minden, ami ezektől eltér, az nem minősül megbízható minőség garanciának. Szerencsére a Google sokat segíthet az ellenőrzésben, valamint manapság több adatbázis közül választhatsz, és ne feledkezzünk meg a letölthető mobilapplikációkról sem. Ha pedig továbbra is bizonytalan vagy, érdemes felkeresni a cég magyarországi vagy külföldi képviseletét, és bátran kérdezz rá a tesztelési folyamatokra.

Képek: Getty Images.

 

  • Megosztás:
hirdetés