A brazil fenéklifting népszerűsége folyamatosan nőtt az utóbbi időszakban. Egyre többen kérik a szakemberektől annak ellenére, hogy nagyon kockázatos beavatkozás, és akár halálos is lehet a végkimenetele. Összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell a beavatkozásról!

hirdetés

A brazil fenéklifting, vagy röviden csak BBL az utóbbi években bukkant fel a plasztikai sebészek repertoárjában. Az eljárás lényege, hogy viszonylag rövid időn belül kerek popsi és feszes comb formálható a segítségével, miközben a derék irreálisan karcsú marad. A közösségi médiában szinte rohamszerűen kezdtek el terjedni a beavatkozásról szóló posztok, az influenszerek egy része pedig büszkén mutogatja megújult alakját, melyet az eljárásnak köszönhet. Ám, mint minden műtét és kisebb beavatkozás esetén, itt is van kockázat – nem kevés -, a halálozási arány pedig megdöbbentően magas.

Mi az a brazil fenéklifting?

A brazil fenéklifting vagy BBL elnevezés onnan ered, hogy először egy brazil orvos kezdte el alkalmazni ezt a technikát. Az évek során sokat fejlődött az orvostudomány, így a fenéklifting is alaposan átalakult.

A fenéklifting zsírleszívással kezdődik. A plasztikai sebész leszívja a zsírt a hasból vagy a hát alsó részeiből. A tervezett területeket mindig előre egyeztetik, bejelölik. A leszívott zsírt egy speciális eszközbe helyezik, ami elkülöníti a zsírsejteket a leszívó folyadéktól. Miután ez megtörtént, a pácienst hasra fektetik a műtőasztalon, és megkezdik a befecskendezést. Egyéni kéréstől függően kerülhet zsír a combokba, illetve a csípő területére. Csupán pár egészen apró bemetszést ejtenek, melyeket a beavatkozás végén összevarrnak.

A BBL az elmúlt időszakban hihetetlenül népszerűvé vált, hiszen roppant nőies forma érhető el a segítségével. A zsírsejtek visszafecskendezésének köszönhetően a fenék nagyon szabályos és kerek lesz, miközben a derék irreálisan vékony hatást kelt. Ez az alaktípus úgymond divattá nőtte ki magát az Instagramon, főként a beavatkozáson átesett sztároknak köszönhetően, ami aggasztó, hiszen a zsírszövetek áthelyezése cseppet sem veszélytelen művelet.

Az eljárás nem olcsó, viszonylag kevés szakember végzi, és nagy szakértelemre van hozzá szükség. Ezért egyre gyakoribbak az olyan orvosok, akik megfelelő képesítés nélkül csinálják meg a beavatkozást az eredeti ár töredékéért. A probléma főként az Egyesült Államokban ütötte fel a fejét, ahol 3000 és 30 000 dollár között mozognak a költségek. A nők egyre többször utaznak külföldre, és végeztetik el olyanokkal a műtétet, akik nem rendelkeznek megfelelő szakképesítéssel.

Így lesz sikeres a BBL

A brazil fenéklifting nem alkalmas minden nő számára. A teltebb idomú, szélesebb csípővel rendelkező hölgyek esetében szóba jöhet, hiszen szükség van zsírpárnákra a has, illetve a derék környékén.

A felépülés több szakaszból áll, az első pár napban javasolt a pihenés, majd fokozatosan el lehet kezdeni a hétköznapi mozdulatokat visszahozni a körforgásba. Ám a teljes gyógyuláshoz, duzzanatok eltűnéséhez több hétre van szükség. Míg a befecskendezett zsírsejtek leülepednek, az akár több hónap is lehet. Érdemes kerülni a megerőltető testmozgást, ez segíti a gyógyulást.

Az eredmény nem maradandó, a beültetett zsírsejteknek csupán a 80%-a marad a helyén. Az eljárás élettartamának a hossza a beültetett zsírsejtek százalékos arányától függ. A beültetett zsír úgy viselkedik, mint a testben található többi zsírsejt, vagyis hízás esetén megdagad, fogyásnál pedig összezsugorodik.

Ezért nagyon veszélyes

Az eljárás során a zsírt a bőr és az izom közé fecskendezik be, ám előfordulhat, hogy a visszatöltés során az izmokba kerül a zsír. Itt már erek is találhatók, a zsírsejtek bekerülhetnek a vérkeringésbe, eljuthatnak a tüdőhöz, szívhez, zsírembólia, vagyis érelzáródás alakulhat ki, ami a szív és a tüdő összeomlását eredményezheti. Sok esetben már nem is tudnak segíteni a betegen.

A BBL-ben elhunyt betegek aránya 1:3000-hez, ami magasabb minden más eljárásénál. Sok orvos ezért nem is végzi, illetve a pácienseknek sem javasolják feltétlenül. Ha mégis valaki szeretné megcsinálhatni az érintett területeket, akkor előtte mindenképp konzultálni kell a szakemberrel, illetve fontos meggyőződni róla, hogy a kiválasztott orvos megfelelően ért a a beavatkozáshoz.

A brazil fenéklifting visszafordítható, zsírleszívással eltűnnek a beültetett párnácskák, ám kérdés, hogy a bőr mennyire ereszkedik meg, így esetleg szükség lehet más helyreállító műtétre.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

Képek a cikkben: Mike Coppola, Jamie McCarthy / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés