Sokan úgy gondolják, hogy a bőrkeményedés és a sarok repedezésének kialakulásáért egyedül a láb igénybevétele a felelős.

Ez azonban nem feltétlenül igaz, a járás nem kizárólagos okozója a problémának. Bár kétségtelen, hogy a talp bőre van kitéve a legtöbb kellemetlen hatásnak – a súlyunk ránehezedik, folyamatos súrlódásnak van kitéve, nyáron a nyitott szandálok, papucsok miatt az elemek ostromolják, télen pedig az állandó bezártság teszi próbára.

Nem csoda hát, hogy érdes és vastag lesz a bőr, ám ennek mértéke nemcsak alkati kérdés: két további tényezőn múlik, hogy mennyire lesz súlyos a bőrkeményedés problémája. Ha a problémát nem a gyökerénél kezeled, akárhányszor reszelheted és áztathatod a lábad, a gond mindig visszatér majd.

Ásványi anyag- és vitaminhiány

A táplálkozásunk minősége, valamint a szervezetünk állapota tökéletesen tükröződik a bőrünkön. Ha túlságosan száraz a sarkad, folyamatos harcban állsz a bőrkeményedéssel, és a repedezett bőr sem ismeretlen számodra, jó esély van rá, hogy nem ártana pótolnod a vasat és a kalciumot, ezek hiánya ugyanis fokozza a probléma kialakulásának hajlamát.

Az állandósult állapotot okozhatja a túlsúly is, továbbá utalhat cukorbetegségre és pajzsmirigy-alulműködésre, így, ha nálad is fennáll a gond, érdemes egészségesebben táplálkoznod, és a biztonság kedvéért kivizsgáltatnod magad.

Vízhiány

A másik legfontosabb tényező a vízhiány. A legtöbben egy jó zsíros krémtől várják a változást, és csodálkoznak, ha mégsem következik be rendszeres használat után sem. Fontos, hogy a dehidratált bőrnek nem faggyúpótlásra, hanem vízre van szüksége – itt is nagy szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, valamint az elégséges folyadékbevitelnek.

Figyelj rá, hogy naponta legalább 2,5-3 liter vizet megigyál – melegben akár többet is -, és zsíros krémek helyett használj inkább olyan termékeket, melyeket kifejezetten vízhiányos bőrre fejlesztettek ki.

  • Megosztás:
hirdetés