A lanolin gyakran felbukkan a hámlásra hajlamos, száraz, igénybevett bőrre ajánlott krémek, testápolók összetevői között. Így bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy vajon természetes, vagy mesterséges eredetű alapanyagról van szó, és miként fejti ki hatását?

hirdetés

A lanolin a gyapjas állatok, például a juhok faggyúmirigyében termelődik, és a célja, hogy puhán tartsa a szőrzetet, valamint megakadályozza, hogy a szálak átázzanak. Bár a gyapjútermelés melléktermékeként is ismert ez a viaszos anyag – amit gyapjúzsírnak is neveznek -, kozmetikai felhasználásra már csak a 100%-os gyógyszertári tisztaságú változata kerül, amit préseléssel, és nem vegyszeres tisztítással nyernek ki a gyapjúszálak közül. Így a korábbi híresztelésekkel ellentétben, nem kell attól félni, hogy a lanolin allergén komponenseket hordoz magával.

Mire jó a lanolin?

A lanolin előnye, hogy vízzáró védőréteget képez a bőr felszínén, de mivel rengeteg bőrazonos tulajdonsága van, zsírosságával nem nehezíti el a rétegeket, pont ellenkezőleg, segíti a lipidek munkáját. Könnyen felszívódik, ezáltal mélyre juttatja a kozmetikai hatóanyagokat, szterin összetevői pedig a bőr lipidjeihez hasonlóak, vagyis éppolyan védelmi, vízzáró funkciót töltenek be az epidermiszbe jutva.

Csakúgy, mint a bőrt szigetelő és óvó zsírréteg, megakadályozza a víz elpárolgását a szövetekből, és ellenállóbbá teszi felszínét a külső környezeti hatásokkal szemben. Vagyis, benntartja a nedvességet, feltölti, kipárnázza a bőrt, és nem hagyja, hogy a felső rétege kiszáradjon, ezáltal utat nyisson a kórokozóknak.

Nem kell megijedni attól, hogy a lanolin zsíralkoholokat is tartalmaz, hiszen főként a szterin-alkoholnak köszönheti emulgeáló tulajdonságát. Emellett ceridek, szteridek és zsírsavak alkotják, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a bőr megpuhuljon és megőrizze nedvességtartalmát.

Hol találkozhatsz vele?

Bőrpuhító, nedvességmegkötő, és enyhén víztaszító sajátosságai miatt, főként gyógyszertári védőkenőcsök, popsikrémek, lábápoló kencék, hajkondicionálók, ajakbalzsamok, zsíros kézkrémek, száraz bőrre ajánlott testápolók, bőrkiütés elleni gyógykrémek, hintőporok, érzékeny, kiszáradásra hajlamos bőrre készített szappanok, valamint hidratáló krémek összetevői között bukkanhatsz rá a lanolinra. Különösen értékes lehet, ha a bőr lipidrétege sérült, és emiatt nem tudja rétegei között tartani a nedvességet.

A hidegtől kipirosodott, viszkető, hámló bőr számára is értékes alapanyag lehet, és, ha már belekerül egy krémbe, felesleges szilikont alkalmazni, ami éppúgy ellenálló filmréteget képez a bőrön, csak a lanolinnal ellentétben, megtapad rajta és nem hagyja lélegezni.

Bőrápolási célra alkalmas, tisztított lanolint natúrkozmetikumokat árusító webáruházakban is lehet kapni, de az adagolását pontosan be kell tartani. Nem mindegy, hány százalékban kerül bele krémekbe, illetve kenőcsökbe.

Dermatitisz, vagy gyulladt, sebes, sérült felhám esetén előfordulhat, hogy a lanolin alkoholtartalma irritációt okoz, és még inkább rontja a hámlással, kipirosodással járó tüneteket. Egészséges bőrön ritkán jelentkezik a gyapjúzsírral szembeni túlérzékenységi reakció, de zsíros bőrtípusúak számára nem a legideálisabb összetevő.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés