A koronavírus miatt az emberek életének a részévé vált a maszk. Sok helyen kötelező a viselése, például boltban vagy a tömegközlekedésen. Viszont, ami az egészséget megvédi, az a bőrnek ártalmas lehet, akár súlyos akné is kialakulhat a maszk miatt.

hirdetés

Az elmúlt hetekben a közösségi médiában megjelent egy új kifejezés a maskne, ami a mask és az acne szavakból született. Vagyis, hogy a maszkviselés hatására a bőr erősen pattanásos, vagy aknés lesz, esetleg a már meglévő bőrproblémák súlyosbodnak. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia egy friss kutatása szerint, a kínai Hubei városában a kórházi dolgozók 83%-át érinti az akné. Ez a jelenség megfigyelhető azoknál az embereknél is, akiknek nem a munkája miatt kötelező a maszkviselés.

Az aknék kialakulása függ a maszk típusától is: az mennyire zárt és tud-e benne a bőr szellőzni. A nyári meleg csak ronthat a helyzeten, mivel a megnövekedett páratartalom miatt a bőr nem jut levegőhöz.

Megfelelő maszk

A legfontosabb a megfelelő darab kiválasztása, lehetőség szerint csak 100%-os pamutból készült maszkot viselj, mert ebben valamennyire tud szellőzni a bőr. Nem kell, hogy túl laza legyen, de ha elszorítja az ereket, az sem jó.

Rendkívül fontos a maszk tisztán tartása, vagyis minden hordás után ki kell mosni. A bőrről a maszk felületére olaj, smink és izzadság kerül, és ha ez visszajut a bőrre, elszaporodnak a felületén a kórokozók. Mosás után meg kell várni, amíg a maszk teljesen megszárad, csak azután szabad ismét viselni. Érdemes tehát pár darabot beszerezni, hogy rotálni lehessen azokat.

Bőrápolás

Ahhoz, hogy ne alakuljon ki akné a maszk miatt fontos a megfelelő bőrápolási rutin. Különösen az alapos arctisztítás este. Nappalra ne használj olajos terméket, ez megnöveli az akné kialakulásának kockázatát, de a szárító hatású összetevőkre is figyelj, az alkohol amúgy is kerülendő, de most különösen. Ha nem sminkeltél, napközben érdemes áttörölni az arcot micellás vízzel, azt leöblíteni, majd hidratálni a bőrt.

Maszk alatt nem javasolt a smink viselése, hisz a festékanyagok megtapadnak a maszkon, és folyamatosan visszakenődnek a bőrre, ami azért probléma, mert a textil apró hámsérülést okozhat, amin keresztül a bőrbe jut a smink.

Ha a bőröd irritált, ne próbálj ki új termékeket, és kerüld napközben nagy koncentrációban az erősebb hatóanyagokat. Éjszakára viszont nyugodtan vesd be őket, mert jók lehetnek az akné kialakulása ellen. Ilyen például a C-vitamin vagy a retinol. A nyugtató hatású niacinamide vagy az aloe vera zselé most különösen jól jöhet.

Amit tehetsz még

Vedd le a maszkot, ha nem szükséges, például leszálltál a buszról. A kezedet mosd gyakran, és próbáld meg nem birizgálni az arcodat, akkor is, ha irritálja valami, esetleg viszket. A mobiltelefont is érdemes időről időre átfertőtleníteni, hiszen érintkezik a bőröddel.

Képek: Getty Images

  • Megosztás:
hirdetés