A besárgult köröm problémáját sok nő megtapasztalja, nem csak dohányzás vagy gombás fertőzés miatt alakulhat ki elszíneződés, legtöbbször egészen triviális okok miatt történik. Szerencsére könnyen orvosolható, ha az alábbi okok állnak a hátterében.

hirdetés

A körömlemezek sárgás elszíneződése legtöbbször nem utal semmiféle betegségre, egészségügyi problémára, ennek ellenére mégis zavaró esztétikai probléma. A besárgult köröm nem mutat szépen, az egész megjelenést képes elrontani, hiszen első blikkre – még ha nem is arról van szó – ápolatlanságra utal. Legtöbbször a dohányzás, vagy a sötét körömlakkok használata következtében alakul ki az átmeneti elváltozás, de az is előfordul, hogy a főzés vagy a takarítás ludas a dologban. Bizonyos zöldségek pucolása és a tisztítószerek sem tesznek jót a manikűrnek.

4 bevált praktika, amitől ismét fehér lesz a besárgult köröm

A besárgult köröm problémája igencsak gyakori, a nők zöme ilyenkor körömlakkal igyekszik elfedni az elszíneződést, de ez nem sokat segít. Mások ilyenkor megvárják, míg lenő a köröm, de szerencsére nem kell hónapokon keresztül várni a csodát. Vannak bevált házi praktikák, melyekkel a besárgult köröm ismét ragyogóan fehér lesz.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna világosító hatással rendelkezik, ezért a besárgult köröm egyik ellenszere. Keverj össze egy evőkanál szódabikarbónát egy teáskanál citromlével. Ehhez a masszához adagolj olívaolajat. Nem kell sok, csupán annyit tegyél hozzá, ami krémessé, kenhetővé teszi az elegyet.

Miután ezzel megvagy, a pasztát kend fel a körmeidre, és nagyjából öt pedig hagyd rajta. Ezután alaposan mosd meg, majd töröld szárazra a kezed. Ezt hetente egy-két alkalommal megismételheted, míg fehérré nem válnak a körmök.

Ám a körömágy hidratálásáról ne feledkezz meg, a citromlé hámlasztó hatású, a szódabikarbóna pedig rendszeres használat mellett szárítja a bőrt. Ha a körmökön kívül véletlenül a környező bőr is kap egy keveset az elegyükből, nagyobb gondot kell fordítani az ápolására, nehogy berepedezzen.

Almaecet

Az almaecet hámlasztó tulajdonsággal rendelkezik, miközben erősíti a körmöket. Ehhez keverj össze egy deci almaecetet egy deci langyos vízben, majd áztasd benne a körmöket legalább 15 percig. Ezután moss kezet, és töröld szárazra. Ha szükséges, akkor hetente ismételd meg. Érzékeny bőr esetén nem ajánljuk, mert irritációt válthat ki.

Fogkrém

A fehérítő hatással rendelkező fogkrémek a körmök sárgaságát is megszüntetik. Bár csak finom elszíneződés esetén használhatók, megéri tenni velük egy próbát. A művelet egyszerű: kend vastagon a körmökre, majd várj 10 percet, és mosd le. Ha szükséges, ismételd meg pár nap után.

Citromlé

A citromban található vegyületek nagyszerűen világosítják a besárgult köröm felületét. A savasságának köszönhetően hámlasztó hatással is rendelkezik. Ehhez facsard ki egy citrom levét, öntsd egy tálkába, majd helyezd bele az ujjak végét. Nagyjából 10 percig hagyd állni, azután egy puha kefével óvatosan dörzsöld át a körömlemezeket. Ezután töröld szárazra, és ápold tápláló krémmel.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés