Az alapos pedikűr nemcsak nyáron elengedhetetlen, de tény, hogy a nyitott cipőkben, papucsokban az egész lábfej látszik. A repedezett sarkak cseppet sem esztétikusak, ám akár még fájdalmasak is lehetnek.

hirdetés

A nyári szezonban az alapápolás része a pedikűr, bár az igazság az, hogy ennek egész évben így kellene lennie, függetlenül attól, hogy látszódnak, vagy sem a lábfejek. A rendszerességnek köszönhetően elkerülhető például a túl vastag bőrkeményedés, ahogy a baktériumok, kórokozók bejutása a köröm alá.

A lábápolás nem olyan bonyolult dolog, ezért egészséges körmök esetén otthon is nekikezdhetsz. Nagyjából egy órát vesz igénybe, így könnyedén beiktatható a napirendbe. Benőtt köröm esetén semmiképp sem szabad otthon elkezdeni, hiszen ezen már csak gyógypedikűrös tud segíteni, ugyanez vonatkozik a túlságosan vastag, felrepedezett bőrkeményedésre.

Egyszerű otthoni pedikűr, amitől ápolttá válnak a lábak

Az otthoni pedikűrhöz csupán pár dologra lesz szükséged, ezeket aztán a rutinod részévé teheted bármikor, amikor szükség van gondosabb ápolásra.

Lábfürdő

Elsőként készíts egy lábfürdőt, ez segít felpuhítani a bőrt, így a kemény részek később könnyen eltávolíthatók. A meleg vízbe tehetsz különféle illóolajokat, mondjuk, levendulát, ez nem csak a lazításban segít, a bőrnek éppúgy használ. A hámréteg típusa határozza meg a hatóidőt, de legalább fél órát szánj rá.

Bőrkeményedés eltávolítása

Miután végeztél a lábfürdővel, és megszárítottad a lábakat, jöhet a megkeményedett részek eltávolítása. Ehhez használhatsz sarokreszelőt vagy habkövet. A pedikűrösök pengével is dolgoznak, megfelelő tudás nélkül azonban veszélyes lehet, mivel nagy a sérülés veszélye. Ráadásul könnyű túlzásba esni vele, előfordul, hogy a bőrkeményedéssel együtt az alatta lévő friss bőrt is leszeded, így a rózsaszín, friss bőrfelület még sokáig érzékeny és sérülékeny marad.

Bármelyik eszközt is választod, óvatosan dörzsöld le a keményebb részeket. Ha pedig csak apró megvastagodások vannak a talpon, akkor elegendő bőrradírral próbálkozni.

Lábkörmök

A lábkörmöket mindig egyenesre vágjuk, mivel a sarkai könnyedén benőhetnek. Nem szabad túl hosszúra hagyni, mert a baktériumok így könnyebben bejutnak a köröm alá. A körmöket akár le is reszelheted, így lezárod a felületüket, és a körömgomba kockázata is csökken. A bőrt óvatosan told fel, és ollóval vágd ki.

Ápolás

Utolsó lépésként tápláló krémmel ápold a lábakat, így sokáig puhák maradnak. Ha hajlamosak a körmök a gombás fertőzésre, akkor egy kevés teafaolajat is belekeverhetsz a testápolóba, ez megöli a gombát.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés