Az ázsiai bőrápolásban mindig is nagy szerepük volt a természetes összetevőknek, az utóbbi években pedig egyre hangsúlyosabbá váltak. Az azukibab az egyik legnépszerűbb hüvelyes, aminek igazán magas a fehérjetartalma, ezért kívül-belül hasznos a szervezet számára.

hirdetés

Az azukibab a Távol-Keleten őshonos, az ázsiai országokban az egyik legnépszerűbb hüvelyes növénynek számít. Nagyon fontos rost- és fehérjeforrás, ezért Kínában, Japánban, Dél-Koreában gyakran kerül a tányérra. A vöröses szemeket legtöbbször cukorral főzik össze, az így kapott paszta sok ételnek, süteménynek az alapja.

Az azukibab tisztítja a pórusokat, és antioxidánsokkal táplálja a bőrt

A bab jelentős mennyiségben tartalmaz rostokat, fehérjéket és antioxidánsokat. Emellett sok B1- és B2-vitamin található benne. Ennek köszönhetően jelentősek az élettani hatásai, szabályozza az inzulinszintet, valamint a vérnyomást.

Az azukibab gazdag tápanyagtartalma miatt nagyon jó hatással van a bőrre, a miktrotápanyagok mellett vannak benne szaponinok, melyek természetes hámlasztónak számítanak, valamint tisztítják a hámréteget anélkül, hogy bőrszárazságot okoznának. Az összetevők nagyon jól kombinálhatók más növényi kencékkel.

A szaponin tisztító hatással bír, eltávolítja a faggyút és a felesleges olajokat a bőrfelületről, míg egyes típusai a hialuronsav termelését is fokozzák. Ideális zsíros vagy pattanásos bőrrel rendelkezők számára. A kitágult pórusokat is kezelésbe veszi, mivel eltünteti a szennyeződéseket, ezért idővel a tűhegynyi kráterek sokkal kisebbek lesznek.

Az azukibab rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezért blokkolja a szabad gyökök romboló hatásait. Száraz, vízhiányos bőr számára úgyszintén ideális, mert anélkül távolítja el a szennyeződéseket a bőrfelületről, hogy megzavarná a nedvességgátját. Rendszeres használat mellett sokkal feszesebb, ragyogóbb, üdébb lesz a hámréteg. A babban található mangán mérsékli az UV-sugárzás okozta stresszt a bőrben, illetve csökkenti a napkárokat.

Ez a babfajta továbbá antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért elpusztítja a baktériumokat, tisztítja a pórusokat, ezáltal megakadályozza a pattanások kialakulását.

Így használd

Az ázsiai nők pakolásként és lemosóként egyaránt alkalmazzák. Legtöbbször őrleményként kerül be a kencékbe, ám ezzel nem árt vigyázni, mert a túlságosan durva szemek mikrosérüléseket okozhatnak, bőrirritációt válthatnak ki. Nagyon érzékeny, rosaceára, ekcémára, pikkelysömörre alkalmas bőrön nem szabad alkalmazni, mivel csak ront a helyzeten.

Az azukibab enyhe hámlasztóként is funkcionál, ezért nem szabad más kémiai vagy fizikai hámlasztóval együtt alkalmazni. Ezeken a napokon a rutinból maradjanak ki a savak és a retinol.

Az azukibab egyre többször kerül bele összetevőként különféle bőrradírokba, lemosókba. Ha radírról van szó, akkor fontos, hogy a szemcsék elég apróak legyenek, mivel a sérülések csak így kerülhetők el.

A bab porként is egyre több helyen megvásárolható, sokan ezt keverik össze vízzel, ám az otthoni kencével nem árt vigyázni. Az őrlemények tartalmazhatnak nagyobb szemeket, ha rosszul kevered el, akkor ezek felsérthetik a hámréteget.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás: