Az allantoin nevű hatóanyag gyakran felbukkan pattanások elleni készítményekben, de olyan bőrápolási termékekben is megtalálható, melyek csökkentik a szőrtelenítés utáni irritációt. Elég gyakori összetevő, de csak kevesen tudják, miért jó.

hirdetés

Az allantoin természetes formában számos növényben előfordul – többek között a búzacsírában és a fekete nadálytő gyökerében is megtalálható -, de csakúgy, mint az urea, jelen van az emberi vizeletben.

Kicsit csúnyán hangzik, hogy mesterséges úton a húgysavból állítják elő, de a bőrre gyakorolt nagyszerű hatása valahogy feledteti ezt a tényt, csakúgy, mint a hidratáló krémekben fellelhető karbamid esetében, amit ammónia és szén-dioxid keverékéből készítenek.

Csökkenti a pattanásokat és az irritációt: az allantoin számos előnnyel bír

Nyugtató, gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló és hámosító tulajdonságai miatt, az allantoin kifejezetten javasolt zsíros, aknés, és gyulladásra hajlamos, érzékeny bőrre. Főként pattanás elleni készítmények tartalmazzák, de mivel segíti az elhalt hámsejtek leválását, gyakran belekerül sarokpuhító krémekbe is.

Legnagyobb előnye, hogy nem okoz allergiás reakciókat, sőt, fokozza a bőr védelmét az irritáló tényezőkkel szemben. Mivel felgyorsítja a bőr gyógyulási és hegképző folyamatait, és serkenti a bőrsejtek megújulását, babaápolási termékekben is alkalmazzák, például a pelenkakiütés megelőzésére, kezelésére.

 

Rengeteg kozmetikumban előfordul, a napozás utáni bőrnyugtató kencéktől kezdve a szőrtelenítés irritációját enyhítő géleken át, a haj és a fejbőr regenerációját elősegítő formulákig, de a fokozott szarusodással járó bőrproblémák mérséklésére éppúgy alkalmas.

A pattanások kialakulását úgy csökkenti, hogy segíti az elszarusodott bőr lehámlását, ezáltal szabad utat enged a faggyú távozásának, így kevésbé tömődnek el a pórusok. Gyulladáscsökkentő erejével pedig, a már kialakult aknék gyógyulását szorgalmazza.

Az allantoin összetevő a legérzékenyebb bőr számára is megfelelő, persze nem mindegy, hogy azok a készítmények, amelyekben fellelhető, mi mindent tartalmaznak még. Natúr kencék előállításához fehér por formájában kapható, 10 grammnyi belőle, nagyjából 250-300 forintba kerül. Önmagában nem alkalmazható a bőrön, kizárólag víztartalmú kozmetikumok előállításához javasolt. Az adagolásra vonatkozó előírásokat mindenképp érdemes betartani!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás: