A szemfestés durván öregítheti a megjelenést, ha valaki rossz technikát alkalmaz. Ez a három sminkelési hiba rendkívül gyakori ötven év felett, de nagyon könnyű elkerülni őket.

hirdetés

Habár az időt megállítani nem lehet, s egy tökéletes smink segítségével is képtelenség tíz-tizenöt évet fiatalodni, azért vannak olyan apró részletei a makeupnak, amelyekre nem árt fokozottan figyelni. A kisebb felszíni ráncok és az enyhén megereszkedett területek még szépen finomíthatók az arcbőrön némi trükközéssel.

Sokan ötven év felett a jól bevált technikákat alkalmazzák, ám az idő múlásával nem árt egy kicsit változtatni a szemsmink elkészítésén. Ezt a három sminkhibát például nagyon sokan elkövetik, pedig látványossá teszik az érett bőr egyenetlenségeit, kiemelik a megereszkedett kontúrokat. Könnyedén elkerülhető, hogy a szemsmink öregítse a megjelenést, csupán tudatosan kell átalakítani a sminkrutint ezeknél a lépéseknél.

 

3 sminkelési hiba 50 felett, ami öregíti a megjelenést

Árnyalás

Az idő előrehaladtával a legtöbbeknél a szemkörnyéki ráncok jelennek meg elsőként. A bőr finoman megereszkedik, ezáltal a szemhéj is petyhüdtebbé válik, elveszíti feszességét. Noha a rejtett szemhéj és a lelógó szemhéj nem összekeverendő, végérvényesen az eredmény ugyanaz: a szépen kifestett szemhéj takarásba kerül a mélyítővonal, illetve a redőző bőr által.

Sokan ragaszkodnak a korábban bevált árnyalási technikához, pedig a sötét tónusokkal nem árt óvatosan bánni, különösen a mélyítővonal környékén. Ha valaki mély árnyalatokkal emeli ki a megereszkedett szemhéjat, a ráncok még hangsúlyosabbá válnak, ezáltal a megjelenés öregebbnek hat.

Érdemes világosabb, natúr árnyalatokkal dolgozni, főleg a mélyítővonal területén. A füstös összhatás sem tilos, azonban egy sötétebb szemsmink esetén inkább a szemceruzával érdemes trükközni.

 

Szemceruza

A szemceruzával szintén érdemes óvatosan bánni megereszkedett szemhéj esetén, ugyanis az egyik leggyakoribb sminkhiba ötven év felett, hogy a sötét vonalak előnytelenül vannak megrajzolva, ezáltal a smink durván öregíti a megjelenést.

Nem tilos sötét árnyalatú szemceruzát használni, azonban érdemes egyfajta liftingtechnikát alkalmazni ahhoz, hogy az egyébként is lógó, petyhüdt szemkörnyéki terület optikailag visszanyerje fiatalos feszességét, vagy legalább ne dobjon rá pluszéveket az eredeti életkorra.

Felfelé ívelten kell megrajzolni a vonalat, fontos, hogy inkább a külső szemzug felé legyen hangsúlyos. Ez a fenti, illetve lenti területre egyaránt igaz. A két vonal érjen össze a szemzugnál, ne különüljenek el egymástól. Ha egészen a belső szemzugnál indul a sötét vonal, s épphogy a külső szemzugig húzódik, a smink zárttá teszi a tekintetet és a szemkörnyéki ráncokat, a megereszkedett bőrt egyaránt kiemeli.

Csillogó paletta

Aki egy kicsit is járatos a profi sminkpraktikákban, az pontosan tudja, hogy a szemöldök alatti vonalat érdemes világosabb tónussal feldobni, ezáltal szépen megnyílik a tekintet és üdébbnek hat az arc kisugárzása. A bőrtónustól látványosan elütő, csillogó festés azonban cseppet sem előnyös, látványosan kiemeli a megereszkedett területet.

Érdemes inkább matt palettát alkalmazni a szemöldök alatt, világos, ám natúr színnel dolgozni, ami csak minimálisan halványabb a bőr tónusánál. A belső szemzughoz sem árt felvinni egy keveset a frissítő festésből, így garantáltan üdébbnek és nyitottabbnak hat a tekintet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés