A horgolt felsők a hatvanas-hetvenes évek kedvenc divatelemei voltak, melyek idén nem csak a tavaszi, hanem a nyári öltözékekbe is beépültek. Fazonjaikat tekintve, már csak nyomokban őrzik magukon a hippistílus lenyomatát: a népszerű topok most abszolút nőies kialakítással rendelkeznek, vidám hangulatuk azonban a régi maradt.

hirdetés

A kötött ujjatlanokkal ellentétben, a légáteresztő, horgolt topokra az igazán meleg nyári napokon lehet leginkább rátámaszkodni. A szellős, lyukacsos megoldások ugyanis nem zárják be a levegőt az anyag és a bőr közé. Cseppet sem tapadnak rá az izzadt bőrfelületre, és persze, a szabásuk is olyan, hogy csak itt-ott takarnak, ahol kell. Így lényegesen lecsökkentik a hát felületén felbukkanó pattanások számát, melyekkel sokan küzdenek nyáron.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy roppant sikkesek, és sokféle stílusban variálhatóak ezek a kényelmes darabok. Akad közöttük bohém szivárványcsíkos, letisztult, bézs színű kreáció, hasvillantós változat, és gombos blúzocska, ami romantikusan bájossá teszi az öltözéket.

Kényelmesek és vidámak: ezek a horgolt felsők jól jönnek a nyári melegben

A horgolásról többnyire a nagymama ágytakarója jut eszünkbe, pedig a hatvanas években a ruhák terén is gyakran előkerült a horgolótű. A mai technológiáknak köszönhetően, tökéletesen utánozhatóak a korábban kézzel megmunkált, cifra minták, de az egyszerű textúrájú, hálószerű, szellős anyag kialakítása is jellemző.

A kilencvenes évek spagettipántos, és nyakba köthető topocskái horgolt változatban is visszatérnek, de a visszafogottabb, nőiesebb fazonok éppúgy megtalálhatóak a kínálatban. A színek kedvelői sem maradnak kedvencek nélkül, mert a legtöbb kreáció az élénk tónusaival is megadja a nyárias alaphangulatot.

 

A galériánkban vidám és haskivillantós darabokra egyaránt rábukkanhatsz. A csíkos és gyümölcsös mintájú divatos topok nagyon könnyen összeboronálhatóak egy egyszerű farmerral, de a laza, pliszírozott szoknyák, illetve a bő szárú nadrágok is ütős kombinációt alkothatnak velük.

A horgolt topokat kényes anyagukból kifolyólag elsősorban kézi mosással ajánlott tisztítani. Más esetben a mosógépben egy 30°C-os kímélő mosást is kibírhat. Ekkor érdemes a centrifugát alacsony fokozatra venni, máskülönben elgyengülnek a szálak, és kinyúlik a felső.

Kiemelt kép: Jacopo Raule/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés