A citrom és a víz anyagcsere-pörgető hatását szinte mindenki ismeri, és sokan a kettőt együtt alkalmazzák a fogyás reményében. A citromos víz továbbfejlesztett változatából naponta egy-két csésze is elegendő ahhoz, hogy beinduljanak a dolgok.

A citromos vizet egy ideje afféle varázsitalként emlegetik, amely képes elűzni az éhséget, csúcsra járatja az anyagcsere működését, leolvasztja a felesleges testzsírt, és még antioxidánsokkal is ellátja a szervezetet.

Ez persze nem mind igaz, és senki ne várjon látványos eredményt, ha csupán annyit változtat az életmódján, hogy beiktatja mindennapjaiba a citromos vizet. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és sport nélkül, még egy ilyen vitamindús ital is csak keveset ér, ezért érdemes az alapokkal kezdeni a változást.

Bár a citromos víz valóban pozitív tulajdonságokkal bír, azt nem árt tudni, hogy a hatás kedvéért viszonylag sokat kellene belőle fogyasztani, ám ennek mégis van egy kis bökkenője, hiszen savassága miatt, a citrom nagyobb mennyiségben nem tesz jót sem a fogzománcnak, sem a gyomornak, illetve a nyálkahártyát egy idő után irritálhatja.

Nem szabad tehát túlzásba esni vele, sokkal célravezetőbb, ha felturbózzuk az anyagcsere-pörgető italunkat olyan komponensekkel, melyek egymás hatását segítve javítják az emésztési, illetve a zsírbontási folyamatokat a szervezetben.

Langyos, citromos ital fahéjjal és kurkumával

A zsír lebontásához nagy mennyiségű C-vitaminra van szüksége a szervezetnek, de a megfelelő vízmennyiség fogyasztása is hozzájárul ahhoz, hogy az anyagcsere hatékonyabban működjön. A salakanyagoknak és méreganyagoknak – melyeket nem tudnak hasznosítani a sejtek – minél hamarabb távozniuk kell, ám az sem jó, ha a folyamat túl hirtelen megy végbe, hiszen akkor a tápanyagoknak nincs kellő idejük felszívódni.

A langyos víz felhevíti a testet, de csupán annyira, hogy nagyobb fokozatra kapcsoljanak az anyagcsere működtetésében részt vevő szervek, ezért jó nem túl hideg, de nem túlságosan forró italt kortyolgatni reggelente. A gyógyhatású fűszerként ismert kurkumát Indiában emésztésserkentőként is alkalmazzák. Nehéz, zsíros ételek mellé adagolva megszünteti a teltségérzetet, ugyanis serkenti a gyomorsav termelődését.

A reggeli órákban éppen ezért úgy ajánlott a citromos, kurkumás ital, ha az alapja nem csupán vízből áll, hanem egy kis kókusztejet is löttyintünk mellé, amely zsírtartalmával segíti a hatóanyagok felszívódását, és megakadályozza a gyomorirritációt. A fahéj nemcsak étvágycsökkentő hatásával segíti a fogyást, hanem leginkább azzal a tulajdonságával, hogy egyensúlyban tartja a vércukorszintet.

Ráadásul a fahéj rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Csakúgy, mint a méz, amely a kurkumás, citromos ital másik összetevője. A mézben a cink, magnézium, kálium, réz, vas és kalcium egyaránt megtalálható, éppúgy, mint a B-vitaminok széles skálája, illetve a C-vitamin. A citrom még több C-vitamint raktároz, például egy egészségesen nevelt, napfényben érett gyümölcs egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének majdnem a 40%-át fedezi.

Citromos, kurkumás ital hozzávalói:

  • ½ citrom leve
  • 1 mokkáskanál méz
  • ½ csésze langyos víz
  • ½ csésze langyos kókusztej
  • ½ teáskanál kurkuma
  • csipetnyi őrölt fahéj

Nincs más hátra, mint alaposan összekutyulni az alapanyagokat, melyek nem oldódnak el teljesen a langyos vízben, így egy kissé bizarr elegyre számíthatunk. A hatása azonban már napok múltán érezhető, hiszen javul az emésztés, megszűnnek a puffadással járó gyomorproblémák, ezáltal a test energiaszintje is érezhetően megnő.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés