A modern, vagány ruhákról elhíresült magyar Sugarbird márka pár évvel ezelőtt indította útjára a Czukormadár névre keresztelt almárkát, mely a hagyományos népviselet elemeit eleveníti fel. A jól ismert repertoár most tovább bővült, megszületett a Czukormadár Kékfestő Edition, mely feléleszti a kékfestő textíliák készítésének hagyományát, ugyanakkor a mai divat számára emészthető, modern formában tálalja a népies hangulatú díszítőelemeket és mintákat.

hirdetés

A Sugarbird Czukormadár névre keresztelt almárkája az elmúlt években számos különleges tájegységre elkalauzolta már a divatkedvelőket. A tervezők időről időre felelevenítik a magyar népviselet sajátosságait, ezzel hozzájárulnak a népi kultúra jellegzetes motívumainak fennmaradásához. A modern fazonokon szépen, visszafogottan jelennek meg a virágok, gyöngyhímzések, csipkék.

A Czukormadár kollekcióknak köszönhetően már eddig is sok tájegység jellegzetes darabjaival, díszítési technikáival ismerkedhettek meg a divatszeretők. A printek, hímzések, virágminták a fiatalabb generációhoz is szólnak. Tavasszal a Kalotaszegi Czukormadár volt a márka legnagyobb dobása, most pedig tovább bővült a repertoár, ugyanis megjelent a Kékfestő Editon.

Megidézi a kékfestés hagyományát a Sugarbird

A kékfestés egy igazán különleges eljárás, melynek nagy hagyománya van a magyar népi kultúrában. A technika lényege, hogy a fehér vásznat méhviasszal vonják be, így később a színezés során ez a terület kimarad. Az aprólékos eljárás során felviszik a kívánt mintát, majd a kelmét kék kádban festik meg. Az elkészült mintát ezután többszöri fixálás után a szárítás követi, majd mángorlással az egész szövetet kisimítják.

 

Ma is vannak kékfestőüzemek, hagyományőrző műhelyek, de már korántsem annyi, mint korábban. Az egyes tájegységeken a szakemberek változatos mintákkal ékesítik a kelméket. Ezt a hagyományt szerette volna feléleszteni a Sugarbird a legújabb kollekciójával. A ruhák megalkotása előtt le kellett gyártaniuk az anyagokat, ezért a nyári kollekció elkészítése már egy évvel korábban elkezdődött.

 

– Szeretjük a kékfestő hagyományát és értékét. Elég speciális munkafolyamatokról beszélünk a kollekció kapcsán, hiszen több darabja is eredeti környezetben készült, eredeti kékfestő anyagból. Ennek nagyon hosszú a száradási ideje, ezért az alapanyagot már tavaly nyár végén le kellett gyártani ahhoz, hogy mi idén dolgozni tudjunk vele. A győri üzem saját Sugarbird-mintát is adott hozzá egy már meglévő, 1800-as években gyártott mintafához, hiszen kibővítették az ikonikus madárkánkkal – összegezte Jagasics vitéz Csonka Hedvig, a Sugarbird márka tulajdonosa.

 

A Kékfestő Edition kollekció nagyon modern darabokból áll, a Sugarbird nőies, csinos fazonokat készített a kékfestő anyagból. A fodros ruhák, szoknyák és a gyönyörű felsőrészek bármelyik nő ruhatárában megállják a helyüket. A szabások nyomokban megidézik a magyar népviselet hagyományos vonásait, de mindeközben abszolút beleillenek a mai divatba. A kötényekre, pendelyekre és népviseleti blúzokra hajazó fazonok egybemossák a múltat és a jelent.

 

A népi motívumok mellett feltűnik a Sugarbird jól ismert madárkája, ez csak tovább színesíti az elkészült darabokat. A ruhák mellett különleges kiegészítőket, szalagokat is készítettek, melyek tökéletesítik a népművészettel átszőtt, modern elemekkel vegyített stílust. A kollekció egyik különlegessége a diófából készült dióbaba kitűző, melyet a Győri Kékfestő Műhely készített el a márka számára.

A Sugarbird új Kékfestő kollekciója pompásan illeszkedik a nyárhoz, remekül mutat a balatoni naplementében vagy a görög tengerparton. A bájos színösszeállítás, a fazonok és a minták nagyon maivá teszik az összképet. A termékek már megvásárolhatók a Sugarbird weboldalán. A kékfestés az UNESCO szellemi kulturális világörökségének része.

 

Képek: Sugarbird. 

Forrás: Sugarbird. 

  • Megosztás:
hirdetés