A Sugarbird márka egyik zászlóshajója a Czukormadár kollekció, ami minden szezonban képes meglepetéssel szolgálni. Most tovább bővül a felhozatal a Kalotaszegi Czukormadár repertoárjával. Az biztos, hogy ezekről a népi motívumos ruhadarabokról már nem a dédnagyanyáink hímzett terítői és szőttesei, és nem is a hagyományos öltözékek jutnak eszünkbe, a kalotaszegi mintázatok tökéletesen megférnek a modern fazonokkal.

hirdetés

A magyar Sugarbird mindig különböző kollekciókkal készül, melyek olykor váratlan újításokkal lepik meg az embert. A sportos, laza holmik mellett mindig jut hely a nőies fazonoknak és a különleges díszítéseknek. A szezonális együttműködések, limitált darabok mellett akadnak állandó irányvonalak, melyek minden szezonban megújulnak. Ilyen a Czukormadár kollekció, ami idén a kalotaszegi mintákkal bővült.

A kalotaszegi népviselet a magyarság egyik legismertebb népviselete. Rendkívül gazdag színekben, mintákban, a hímzésekről nem is beszélve. A nők ingeket, mellényt viseltek, melyeket látványos virágmintával díszítettek. A viselet egyik legjellegzetesebb eleme a párta, melyet a fiatal lányok a konfirmációtól egészen az esküvőig viseltek. Az aprólékos díszítés erről sem hiányozhat.

Göngyhímzéses ruhák és díszes párták: ilyen lett a Sugarbird kalotaszegi kollekciója

Ezt a sokak által ismert viseletet eleveníti fel a Sugarbird Czukormadár kollekciója. Ám a magyar márka nem csupán megidézi a hagyományos motívumokat, hanem modern köntösbe csomagolva beépíti az utcai és alkalmi divatba. Így a hagyományos mintázatok, díszítések tovább élnek, közelebb kerül az emberhez a kultúra, miközben a fiatalabb generáció tagjai is megismerhetik a kalotaszegi viselet sajátosságait.

 

A Sugarbird új kollekcióját alapos kutatómunka előzte meg. A márka kreatív csapata egy néprajzkutatóval kiegészülve bejárta a kalotaszegi régiót, így beszélgethettek az ott élő emberekkel, megismerhették a hagyományokat, és közelebbről megtekinthették a jellegzetes ruhadarabokat.

 

A kalotaszegi ruhák roppant részletgazdagok, színesek. Fontos részük az úgynevezett gyöngyhímzés, ami a régió egyik sajátossága. Ez a hagyomány szerint a mellényeken és a pártán szintén megjelent, ám gyakran díszített más holmikat is. A kollekcióban szintén visszaköszön a gyöngyhímzés, mely print formában is rákerült a ruhákra.

 

Az aprólékos virágminták mellett főszerepet játszik a finom csipke, amitől csak még különlegesebbé válnak a ruhadarabok.

 

A kollekció egyik különlegessége a Czukormadár X Queen and the Gang névre keresztelt kabát, melynek mintáját a 92 éves Ilka néni hímezte. Ez print, vagyis nyomat formában került rá a darabra.

 

A kollekció tavaly ősszel mutatkozott be a Budapest Central European Fashion Week kifutóján. A ruhadarabok pedig fokozatosan válnak majd elérhetővé. A Sugarbird a a hagyományokat és a modernitást ötvözte a Kalotaszegi Czukormadár kollekcióban. Ezek a fazonok a mai divatnak felelnek meg, de nagyszerűen kiegészítik őket a jellegzetes minták.

 

A kollekcióhoz készült kampányfotók egy részét Erdélyben készítették el. A csapat közelebbről megismerhette a hagyományokat, a különleges atmoszféra pedig az elkészült képeken keresztül is érződik.

 

A Sugarbird új kollekciója egy óda a hagyományokhoz, hiszen úgy közelítették meg a magyar folklórt, hogy az viselhető, könnyen kombinálható legyen. A díszítések kicsit egyszerűbbek lettek, ám megmaradt a tájegység sajátossága. A kalotaszegi motívumok mindenkihez szólnak, ebben a formában pedig a fiatalok is megismerhetik közelebbről.

A Sugarbird más újdonsággal is készül a szezonra, elindult a REALBIRD program, melynek keretein belül a márka a Sugarbird kampányának a részévé válhat. Erről részletesebben itt olvashatsz.

 

Kiemelt kép: HFDA / The Sparkle Content.

Forrás: Sugarbird.

Képek a cikkben: Sugarbird, HFDA / The Sparkle Content.

  • Megosztás:
hirdetés