A fehér ruhák mindenki számára előnyösek, de csak akkor mutatnak jól, ha patyolattiszták. Az áthatóan friss fehérség ragyogása sajnos egy idő után megkopik, ám sok esetben még helyre lehet hozni az elszíneződést, így nem kell megválni a ruhadarabtól. A beszürkült ruha fehérítése nem csupán vegyszerekkel lehetséges, nagyban növeli az élettartamot, ha ezeket a házi módszereket alkalmazod.

hirdetés

A víz számos olyan ásványi anyagot tartalmaz, ami mosás közben a ruha színére is kihat, így minél többször kerül a fehér darab a mosógépbe, annál hamarabb válik sárgás vagy épp szürkés árnyalatúvá. A vízköves, szennyezett mosógép is okozhat elszíneződést a világos ruhákon. Bár sokáig a hipós áztatás volt elképesztően népszerű megoldás a beszürkült, foltos ruhadarabok fehérítésére, manapság egyre kevésbé ajánlják az egyébként valóban hatásos módszert.

A vegyszer nem csupán irtó erős szaga miatt okoz kellemetlenséget, hosszú távon jelentősen roncsolja a textíliákat, így a ruhadarabok élettartama jelentősen megrövidül. A kényes, finom anyagú ruhaneműknél pedig szóba sem jöhet.

Szerencsére nem kell pánikba esni, ha épp nincs otthon fehérítő vegyszer, elegendő a konyhában kutakodni egy kicsit, és a ruhák máris visszanyerik ragyogásukat. Nem csupán a fehér holmik lesznek hálásak a házi, DIY-megoldásokért, a pénztárcát, valamint a mosógépet ugyancsak kevéssé terhelik az efféle alapanyagok.

Ezeket a módszereket érdemes már azelőtt beiktatni a hétköznapi rutinba, mielőtt kopásnak indulnának a fehér holmik, ám a már beszürkült, elsárgult cuccok állapotán is jelentősen javíthatnak.

 

A beszürkült ruha fehérítése nem csak vegyszerekkel lehetséges

Ecet

Attól függően, hogy milyen mértékű az elszíneződés, választhatsz ecetes mosást, vagy éppen áztatást is. Ha már szinte semmi nem látszik a ruhák egykori csillogó fehérségéből, érdemes mosás előtt pihentetni egy kicsit a darabokat egy ecetes vízzel töltött lavórban, vagy épp a kádban. A folyamat még hatásosabb, ha az ecet forró vízzel vegyül, és akár órákon át áznak a besárgult, elszürkült holmik. Persze, a víz hőmérsékletét érdemes ahhoz igazítani, hogy mit jelez a címke, mit bír el az anyag.

Mosásnál önts egy pohár ecetet a mosógép dobjába, a ruhák közé, majd a szokásos módon indítsd el a programot. Az ecet kellőképp kifejti fehérítő hatását, miközben a mosószer elképesztően kellemes illatot kölcsönöz a korábban szürke, fakó daraboknak. Azzal azért nem árt vigyázni, hogy csak és kizárólag fehér holmik kerüljenek a mosni kívánt adagba, így nem ér majd váratlan meglepetés a teregetés során.

Az ecetes mosás úgy éri el hatását, hogy feloldja a textilek szálai között lerakódott szennyeződéseket, vízkőmaradványokat. Plusz pozitív hatása, hogy az ecet a mosógépet is tisztán tartja, nem hagyja, hogy a dobban összegyűljön a vízkő.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna közismert filléres csodaszer, amit nem csupán a konyhában és a szépségápolásban, hanem a beszürkült ruhák renoválásánál éppúgy érdemes bevetni. Ahogy az ecet esetén, úgy ennél is érdemes áztatással kezdeni a fehérítési folyamatot, ha már nagyon használt, kopott és szürke hatást keltenek a ruhák. A lényeg az, hogy a szódabikarbónás víz kellőképp ellepje a ruhákat, így valóban fehérebbé teszik a holmikat. Akár órákon át pihenhetnek a cuccok a lavórban vagy a kádban, a szódabikarbóna a hipóval és egyéb fehérítő vegyszerekkel ellentétben nem tesz kárt a textíliákban.

A mosásnál keverj egy kevés szódabikarbónát a mosószerhez, és voilà! Csodát nem kell várni ettől a filléres módszertől, ám pár árnyalattal valóban fehérebbé varázsolja a ruhákat.

 

Citrom

Bármilyen meglepő, a citrom nem csupán a teában vagy a hűsítő limonádéban állja meg a helyét. A ruhafehérítés aduászaként éppúgy ismert. Az elszürkült, elhasználódott ruhákat sokkal fehérebbé, frissebbé varázsolja, akár áztatással vagy épp mosással is látványos eredmény érhető el a segítségével.

A brutálisan elszíneződött holmikat érdemes alaposan kiáztatni citromos vízben. Ehhez frissen facsart vagy magas koncentrációjú, flakonos citromlé éppúgy alkalmazható.

Mosásnál a mosógép dobjába kell önteni egy fél pohár citromlevet, majd a szokásos módon elindítani a programot. A ruháknak isteni illata lesz, és jó pár árnyalattal világosabban jönnek majd ki a gépből.

Kombinálva még hatásosabb

A ruha fehérítése tehát nem akadály szimplán otthoni, konyhai alapanyagokkal sem. Ezeket a remek házi praktikákat érdemes kombinálni a tökéletes eredmény érdekében. A citromlé, valamint a szódabikarbóna remekül megfér egymás mellett, fokozottan fejtik ki hatásukat, leszámolnak a szürkés tónussal.

Szódabikarbóna helyett a sütőporral éppúgy érdemes kísérletezni, ami bár nem olyan erőteljes fehérítő, némileg segít visszanyerni a ruhák eredeti, hófehér árnyalatát.

A citromlevet akár egy kevés sóval is lehet kombinálni, ez a megoldás szintén a ruhák fehérítésére alkalmas, miközben a kellemetlen szagokat és foltokat csakugyan eltávolítja.

Az ecet és a szódabikarbóna keveréke már sokkal erősebb, így csak a makacs elszíneződések ellen érdemes bevetni. Sokáig nem szabad ebben áztatni a ruhadarabokat, hiszen bár a fehérítő hatás megkérdőjelezhetetlen, nem véletlen, hogy sokan a vízkövet távolítják el ezzel a kombinációval.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés