A híres Pirelli naptárat talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen az elmúlt évtizedekben a kalendárium valódi fogalommá nőtte ki magát. Eleinte a kacér fotókkal szerzett hírnevet magának, manapság pedig már inkább egy igényes divatanyagnak számít, amit neves fotósok és szakemberek állítanak össze. A 2023-ra szánt kiadvány már összeállt, a kreatív csapat pedig a fotókon szereplő manökeneket is leleplezte.

hirdetés

A Pirelli naptár először 1962-ben készült el, bár ekkor nem adták ki. Végső formáját két évvel később nyerte el, 1964 óta szinte minden évben megjelent a kiadvány. 1975-től volt egy pár éves szünet, ám a nyolcvanas évek elejétől minden évben új kalendáriummal jelentkezett a cég. Ez alól kivételt képez a 2021-es esztendő, akkor a koronavírus-járvány miatt maradt el a fotózás.

A Pirelli naptárban eleinte kiemelt helyen szerepeltek az autógumi-márka abroncsai, melyeket később elhagytak. A profi fotókon évről évre lengébb öltözetben jelentek meg a modellek, majd a nyolcvanas években a Pirelli naptár is beállt a vetkőzős kalendáriumok sorába, így a meztelenségre került a hangsúly. A naptárlányok legtöbbször áttetsző vagy hiányos ruhadarabokban álltak kamera elé, a kreációkból pedig mindig sejtelmesen kivillant egy-egy testrészük.

A kiadvány idővel elengedte a meztelen fotókat. A kétezres évek elején fontosabb témák kaptak fókuszt a naptárfotókon, 2015-től pedig teljesen megváltozott a koncepció. 2016-ban Annie Leibovitz készítette el a felvételeket, a naptár a nők teljesítményét ünnepelte, ezért kisebb szerep jutott a testüknek. Egy évvel később a híres fotós, Peter Lindbergh fotózta a hírességeket, ez volt az első alkalom, hogy minden nő felöltözve szerepelt, illetve a képeket sem retusálták. A kalendárium neve lassacskán összefort a tematikus, művészi fotósorozatokkal.

Ismét modellek kapják a főszerepet a Pirelli naptár legújabb számában

A Pirelli naptár az elmúlt évtizedekben alaposan átalakult, és vetkőzős naptárból igazi színvonalas kiadvánnyá változott. A leghíresebb fotósok készítik el minden évben a képeket, sportolókat, színésznőket, énekesnőket kérnek fel modellnek. Mindig van egy aktuális téma, ami köré szerveződik, ez megjelenik a díszletben, hangulatban, illetve az öltözékekben.

 

A 2023-as kiadvány alcíme a Love Letters tot he Muse, vagyis szerelmes levelek a múzsához. A 49. naptár felvételeit Emma Summerton ausztrál fotós készítette. A kalendárium igazán különleges, mivel ez az első alkalom 2015 óta, hogy kizárólag modellek szerepelnek benne. Bár a hivatalos fotókra még várni kell, már a munkafolyamat közben is készültek felvételek, amelyek bepillantást engednek a színfalak mögé.

 

Emma Summerton sajátos koncepcióval dolgozik. Elsőkén alaposan megnézi a modelljét, eldönti, hogy ki ő, merre tart, honnan származik és mik a céljai. Ezek a kérdések már a pályája elején is foglalkoztatták. Miután megválaszolja magában ezeket a kérdéseket, elhelyezi a modelljeit abban a környezetben, melyben látni szeretné őket. A cél, hogy a képeket nézve szárnyaljon mindenkinek a fantáziája, és saját történeteket alkosson.

 

Idén Karlie Kloss, Adut Akech, Bella Hadid, Emily Ratajkowski, Cara Delevingne Sasha Pivovarova, Guinevere van Seenus, Ashley Graham, Lauren Wasser, Kaya Wilkins, Adwoa Aboah, Precious Lee, Lila Moss és He Cong kaptak helyet a kiadványban. Sokaknak ez az első szereplésük a híres Pirelli naptárban.

 

A modellek köré különleges miliőt teremtettek, a felvételek egy-egy külön történetet mesélnek el. A díszletek mesterien megkomponált fantáziavilágba invitálják a külső szemlélőt, míg a különleges koncepcióknak köszönhetően szinte minden manöken megvillantja eddig nem ismert oldalát.

 

Már a fotózásokon készült werkfotók is roppant izgalmasak, a kész kiadvány pedig várhatóan még több meglepetést tartogat majd. A naptárban helyet kapó felvétlek hangulata is teljesen más lesz. A legújabb Pirelli naptár novemberben jelenik meg.

 

Képek: Emma Summerton / Pirelli. 

  • Megosztás:
hirdetés