A híres művész lánya, Paloma Picasso örökölte az alkotás szeretetét, de egész vonalon csillantotta meg művészi vénáját és tehetségét. Éveken keresztül tervezett a Tiffany-nak, és saját parfümöt is piacra dobott.

Paloma Picasso 1949-ben született Pablo Picasso és Françoise Gilot lányaként. Franciaországban nőtt fel, ahol körbevette a művészet, ami a szüleinek köszönhetően az élete jelentős részévé vált. Már gyermekként is sokat rajzolt, kreatív lélek volt, aki megpróbálta mindenben meglátni a szépet, az egyedit.

Párizsban élt, és már fiatalon jó kapcsolatot ápolt a leghíresebb divattervezőkkel. 1968-ban kezdett el ékszereket tervezni, a közeli bolhapiacon vásárolt néhány gyémántra hasonlító üvegkövet, amelyekből divatos, nőies nyakláncokat kreált. A forradalmi látásmódja azonnal felkeltette a divatszakemberek figyelmét, a következő évben Yves Saint Laurent új kollekciójához alkotott kiegészítőket.

Paloma Picasso a Tiffany kedvence

Paloma Picasso jó barátságot ápolt Yves Saint Laurenttel, egyik bemutatóját sem hagyta ki. A gyümölcsöző munkakapcsolatból pedig számos együttműködés született. Paloma ígéretes karrierje New Yorkban folytatódott, 1980-ban a Tiffany &  Co. számára tervezett nőies ékszereket.

A tervezőnő első kollekciója nagy meglepetést okozott, hiszen a való életből, a nagyvárosi utcákból merített ihletet. A gyűjtemény a Paloma’s Graffiti nevet viselte, melynek darabjait az épületek falain megjelenő feliratok, graffitik inspirálták. A nyolcvanas évek elején ezeket legtöbbször a vandalizmussal azonosították, ám az ékszertervező meglátta a lehetőséget a különös alakzatokban, firkákban, és viselhető, nőies motívumokká alakította őket.

A kollekció hamar a hölgyek kedvencévé vált, Paloma osztatlan sikert aratott vele. A falakat elcsúfító grafittikből pozitív dolgot kreált, és az ékszereinek köszönhetően az emberek befogadóbbak lettek a művészet különböző megnyilvánulásaival szemben. A másik forradalmi újítását a korábban mellőzött kövek felhasználása jelentette. Színes, vibráló árnyalatú apróságokat kreált, amelyek talizmánhatást keltettek.

Paloma Picasso az ékszertervezés mellett parfümöt is piacra dobott, amely éppoly egyedi lett, mint a Tiffany-nak megálmodott különlegességei. A nagyapja parfümőr volt, így az illatok szeretetét tőle örökölte. Az elixír a nevét viseli, egy különleges elegy, amelyben keverednek a virágos, citrusos jegyek a fás, állatias tónusokkal. A csomagolása a személyiségét jelképezi: a fekete számára az erőt szimbolizálja, a piros pedig a kedvenc színe.

Paloma Picasso által tervezett ékszerek, amelyek manapság is megtalálhatóak a Tiffany kínálatában.

Pablo lánya lehengerlő stílusával mindenkit levett a lábáról

A tüzes árnyalat Paloma Picasso egész életét meghatározza. Már kislányként is gyakran elcsente édesanyja piros rúzsát, és a tükör előtt azt próbálgatta. Az évek során a védjegyévé vált, sokan a pirosra pingált ajkakkal azonosították. A vibráló tónus az öltözékeiben úgyszintén jelen van, gyakran apró részletelemként csíphetjük el.

A 72 éves ékszertervező kivételes stílusa a szereléseiben éppúgy visszaköszön. A nyolcvanas években stílusikonként emlegették divatos összeállításainak köszönhetően, melyekbe mindig belevitt valamiféle sajátos újítást, egyedi részletet. Akkoriban sokan merítettek ihletet Pablo Picasso lányának merész, ám sikkes ruhatárából. Imádja a feketét, ez az árnyalat szinte mindig megjelenik a ruháin, a piros úgyszintén állandó tartozéka a megjelenésének.

 

Kétségtelen, hogy a nyolcvanas években nem volt nála stílusosabb nő. Szettjeiben finoman keveredtek egymással az aktuális trendeknek megfelelő darabok, az egyedi stílusára jellemző kreációkkal. Minden szettjét zsigeri szenvedélye táplálja, látszik, hogy ösztönből öltözködik, így semmi sem tűnik mesterkéltnek tőle.

 

Kiemelt kép: ullstein bild / Getty Images. 

Képek a cikkben: Pam Francis / Getty Images, Tiffany.com. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés