Ezek a művészi alkotások nem vehetők egy kalap alá a Barbie babával, hiszen túlnőnek a játék kategórián. De miért kezd bele egy férfi szoborszépségű divatbabák készítésébe, és kiknek szánja, ha nem gyerekeknek? Nigel Chia elképesztő álomvilágot teremtett.

hirdetés

Nigel Chia még gyerekkorában, édesanyja révén csöppent bele a szabás-varrás világába, ami azonnal beszippantotta őt. Imádta nézni, ahogy az anyagok átalakulnak, és új formát öltenek a varrógép alatt. Egy kis halászfaluban nőtt fel, ahol a divattervezés gondolata vad álomnak bizonyult, ezért inkább állatorvosnak tanult.

Mesébe illő, kézzel készült divatbabák

A ruhák iránt érzett szenvedélye az egyetemi évei alatt sem hagyott alább, de nem volt elég pénze ahhoz, hogy életnagyságú ruhákat tervezzen, és összeállítson egy kollekciót. Ekkor kezdett a divatbabák iránt érdeklődni, amit régen is használt a szakma modellezés céljából.

 

Amíg nem volt számítógép, miniatűr, méretarányos babák segítették a tervezési folyamatot, melyek csuklós végtagjaiknak köszönhetően jól mozgathatóak voltak. Amikor papíron megszületett a tervrajz, a formatervet a bábuk segítségével készítették el kicsiben. Így 3D-ben látható volt, hogyan fog viselkedni a ruha mozgás közben, hová esnek bizonyos részletek, és egyáltalán megvalósítható-e életnagyságban is az adott kreáció.

A butikok és ruhaszalonok akkor is gyakran használtak babákat, amikor nem volt pénzük modelleken bemutatni az alkotásokat. Mára a modellbabák kikoptak a divat világából, ám a vírushelyzet kapcsán több divatház újra előszedte a jó öreg ruhatartó torzókat és a puppeteket.

A malajziai divattervező, Nigel Chia saját kezűleg összeállított babáival mutatta be első kollekcióit, csak később – amikor már anyagilag megengedhette magának – állt át az életnagyságú ruhák gyártására. Ám a szoborszépségű babák készítésében olyannyira önmagára talált, hogy továbbra sem hagyott fel szenvedélyével, és létrehozta a DeMuse Doll sorozatot, mely babákra szabott minikollekciókból áll.

A DeMuse Doll hamar felkeltette a gyűjtők érdeklődését, hiszen nem egyszerű bábukról van szó, hanem a legapróbb részletességig kidolgozott, mesteri művekről, melyek úgy festenek a Chia által megalkotott díszletben, mint az igazi modellek.

Bár kissé szélsőséges arányokkal rendelkeznek, hiszen hosszú nyakukkal és végtagjaikkal inkább mesefiguráknak tűnnek, tökéletesen illeszkednek a köréjük teremtett álomvilágba. A tervező saját maga fotózza le szoborszerű, porcelánarcú alkotásait, az általuk viselt ruhák pedig a normál méretű kollekcióiban is megjelennek.

Egy-egy babasorozatának neve is van: Stella, Caroline, Merinda, és Nichole a tervező miniatűr modellvilágának a része.

Nigel Chia részletes kidolgozással állítja elő az aprócska ruhákat, melyek picinyke elemeit kézzel munkálja meg. A baba összeállításához külön-külön szerzi be a darabokat, majd a kész műnek ő ad igazi karaktert az arcfestéssel, valamint a frizura, a kiegészítők és az öltözék megválasztásával.

Bár ezek a divatbabák nem gyerekjátékok, továbbviszik azt a gyermeki álomvilágot, amit sok kislány dédelget magában a hercegnőkről, a fényűző palotáról, és a tökéletes megjelenésről. Mégis mi szükség van a mai világban ilyen túlidealizált babákra? Talán csak annyi a céljuk, hogy néha megálljunk picit, és teret engedjünk a fantáziavilágnak, csupán azért, mert álmodni jó!

Kiemelt képek: Nigel Chia/@nigelchiaofficial.

  • Megosztás:
hirdetés