A fehér melltartó kényes darab, és különösen nyáron, gyakrabban koszolódik a szálló portól, a bőr olajosságától, valamint az izzadástól. Mindezek keveréke kellemetlen foltokat eredményezhet a fehérneműn, amit egy egyszerű gépi mosási program nem biztos, hogy ki tud szedni, így szükségszerűvé válhat az anyag fehérítése. A klóros szerek szóba sem jöhetnek, mert könnyen besárgulhat a finom darab, ezért egy kíméletesebb házi praktikát ajánlunk, melynek segítségével visszanyerheted a fehérnemű újszerű ragyogását.

hirdetés

Nyáron a fokozottabb izzadás miatt hamarabb koszolódhatnak a ruhák, és mivel közvetlenül a melltartó érintkezik a bőrrel, érdemes gyakrabban lecserélni. A verejtékkel keveredett olajos faggyúban jobban megtapad a levegőben lévő szálló por, és mivel ilyenkor nyitottabb a ruházat, a melltartó is bőven kap a szennyeződésekből. Viselése közben gyakran súrlódik a bőrrel, így az elhalt, lehámló bőrlemezkék zsíros koszcsíkként dörzsölődnek bele az anyagba.

Elég kellemetlen tud lenni, amikor a lenge nyári ruhácska alól egy koszfoltos melltartópánt bukkan elő, aminek megkopott, beszürkült a fehérsége. Ezért már nem csak higiéniai, de esztétikai okok miatt is érdemes odafigyelni a tisztítására.

Így lesz hatékony a melltartó fehérítése: olcsó házi recept

Egyes melltartókért egészen borsos árat kell fizetni, így igencsak bosszantó, amikor a mosógépből is foltosan kerülnek ki. Esetükben kifejezetten a címkéken feltüntetett mosási technikákat ajánlott követni, viszont, mivel gyakran a makacs koszfoltokat nem szedi ki a mosószer egy átlagos mosási programon, ezért fontos a jól bevált házi praktikákat is alkalmazni időnként.

 

Ez a mosóvíz nagyon egyszerűen összeállítható, és nem kell rá sokat költeni. Mivel található benne természetes összetevő is, és csak kevés vegyszert tartalmaz, ezért nagyon kíméletesen bánik a ruhákkal. A sárga foltokat és a faggyút a szódabikarbóna távolítja el a fehérítő hatású citromlével együtt.

A fehérítő mosóvíz hozzávalói:

  • 60 ml citromlé
  • 100 g szódabikarbóna
  • 1-2 ek mosószer vagy mosószappan
  • 2 liter víz

Egy lavórt önts fel langyos vagy meleg vízzel, de semmiképp se tűzforróval, másként az anyag veszíthet rugalmasságából. Miután a vízben elkeveredtek az összetevők, mehetnek bele a fehérneműk is. Körülbelül egy órán keresztül kell ázniuk. Ezután nyomkodó, finoman dörzsölő mozdulatokkal rá lehet segíteni a tisztulási folyamatra, valamint a szappant célzottan a foltokra is rá lehet kenni.

A kézi mosás után bekerülhetnek még a mosógépbe is. Hogy ne sérüljenek a kapcsok, érdemes összekapcsolva behelyezni a mosógép dobjába a melltartókat. Amennyiben más ruhadarabok is kerülnek a fehérneműk mellé, az utóbbiakat tedd be mosózsákba. Ha elég fehérnek tűnnek, akkor készíts egy másik adag tiszta vizet, amiben alaposan ki lehet öblíteni a szert belőlük.

Bár a gép öblítő programja is átlögyböli az anyagot, erre azért van szükség, mert viselés közben a bőr párolgása kioldhatja a megreked mosószer- és adalékanyag-maradványokat, melyek irritációt okozhatnak a hámrétegen. Végül durva csavarómozdulatok nélkül távolítsd el a melltartóból a nedvességet, és akaszd fel olyan helyre, amit átjár a szabad levegő.

Ha valaki egyszerűbb megoldást keresne arra, hogy sikeres legyen a melltartó fehérítése, akkor öntsön pár liter vízbe babáknak való sampont, és azzal mossa ki a holmijait. A kellemetlen szagokat pedig egy-két kanál fertőtlenítő hatású ecet tudja semlegesíteni.

Ha csak a pántokon található komolyabb szennyeződésektől szeretnél megszabadulni, akkor is érdemes beáztatni, és kézzel kimosni a melltartót, mielőtt a mosógépbe kerülne. A manuális mosásra viszont szükségszerű több időt szánni.

Apró, sérülékeny ruharészről van szó, és nem biztos, hogy elsőre kézre áll a megfelelő tisztítási technika. Ha nem vagy kellőképp elővigyázatos, akkor könnyen kibolyholódhat, megsérülhet a finom selyemszerű szövet. Éppen ezért, egy extra puha sörtéjű kefével mosd át, de erre egy teljesen egyszerű fogkefe is jó megoldás lehet.

A melltartókat érdemes gyakran váltogatni nyáron, különösen, ha nehezen szellőző, szivacsos kosárbetéttel ellátott anyagokról van szó, mert az izzadás és a testhő következtében valóságos bacitelep válhat belőlük.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés