Napjainkban a nők mintegy háromnegyede nincs tisztában azzal, hogy milyen a megfelelő méret a melltartó terén, legyen szó mellszélességről, pántokról vagy kosarakról. A nyakba szökő cicik pedig leginkább csak a férfiak örömére szolgálnak, hiszen a szoros, kényelmetlen cicifix viselése több egészségügyi problémával is járhat.

hirdetés

A nők többsége vásárolt már legalább egyszer melltartót csupán azért, mert irtó szexisen nézett ki, és vagy a párjukat, vagy magukat akarták megajándékozni azzal a csipkecsodával. Ezzel pedig nincs is semmi gond. A probléma akkor kezdődik, ha napi szinten olyan fehérneműt hord az ember lánya, ami kicsit sem tartja szem előtt a keblek tartását és alátámasztását, és persze nem a viselője kényelmét szolgálja, sokkal inkább csak a divatnak kedvez.

A melltartó esetében nagyon fontos a megfelelő méret

A melleknek különbözőségükben rejlik szépségük, hisz megannyi méret létezik, sőt ahány cici, annyi forma van. Mégsem úgy állít be az ember a fehérneműboltba, hogy rögtön mellének paramétereit jellemzi az eladónak, elsősorban inkább saját magunk szeretjük felfedezni az üzlet kínálatát. Ez viszont felelősséggel jár, így érdemes tudni, milyen fazonokat szükséges elkerülni.

Intő jelek, hogy a melltartó nem pont jó, hanem kicsi vagy nagy

  • A melltartó körmérete túl bő: a melltartó hátpántja hátul felcsúszik.
  • Túl kicsi a kosár: a kosár merevítős alsó része felcsúszik, nem marad meg stabilan a mell alatt. A két melltartókosár közti anyag nem érintkezik a mellkassal, hanem eláll. A hónaljnál, vagy a kosár tetejénél kibuggyan a mell.
  • Nagy a kosár: egyértelműen eláll a domborulatoktól.
  • Túl szoros vagy rövid a pánt: a vállpánt nagyon bevág, hepehupássá teszi a bőrt, kis puklikat szorít fel, vagy éppen lecsúszkál a vállakról.

Kényelmetlen, és fájdalmat okozhat a rossz méret

Nagy keblek esetén, ha nem tart megfelelően a melltartó, a vállakra és nyakra folyamatos nyomás nehezedik, rossz testtartást kialakítva ezzel. Hasonló tünetekkel jár az is, amikor túl szoros a cicifix. Mivel ez a rekeszizmokra is kihat, így a helyes légzést is ronthatja, vagyis közvetve emésztési problémákat, akár reflux-tüneteket is előidézhet.

Egy rosszul kiválasztott melltartó nyak-, váll- és hátfájást okozhat. Valamint, a túl kicsi mell alatti körméret és a szűk melltartópánt amellett, hogy kényelmetlen, még bőrirritációhoz is vezethet, valamint rontja a véráramlást és fejfájást generálhat. Nem utolsó sorban megereszkedhetnek a mellek.

Minden alkalommal próbáld fel a választott terméket, és lehetőség szerint emelgesd a karodat, illetve hajolj benne egyet-kettőt. Ránézésre nehéz megmondani, hogy a habkönnyű pántocskák milyen kínokat rejtenek, pár perc után azonban kiugorhat a szög a zsákból.

Egyszerű számítás, amivel megkaphatod a melltartóméreted

Ha online vásárolsz – amire most nagyobb esély van -, egy szimpla centis méréssel megállapíthatod a pontos méretedet. Vegyél fel egy nem szivacsos, nem push-up-os melltartót, és egy mérőszalaggal állj a tükör elé. Először a mell alatti körméretet kell megmérni: tekerd körbe a centiméterszalagot a mellek alatt, nagyjából abban a vonalban, ahol a melltartó merevítőjének az alja helyezkedik el.

Ügyelj rá, hogy ne lötyögjön, de ne is legyen túl szoros a mérőeszköz – ha bevág, az már nem jó -, és miközben mérsz, végy egy nagy levegőt. Az így kapott szám adja meg a melltartó körméretét, amit nem betűvel, hanem számmal jelölnek a méretezéskor. Pl: 80/A – ebben az esetben a nyolcvan a mell alatti körméret.

 

Ezután mérd meg a mellbőségedet – sokan mellszélességnek hívják. Ezt a számot úgy kapod meg, ha a mérőszalagot a mellbimbók vonalán, mármint szakszerűen nevezve a mellcsúcsnál vezeted körbe a mellkasodon. Amennyiben nem egész számot kapsz, kerekítsd fel a legközelebbi, nagyobb számhoz. Írd le a részeredményeket, azután a mellbőségből vond ki a mell alatti körméretet.

Ez a szám lesz a segítséged ahhoz, hogy megállapítsd a melltartó kosárméretét, amit betűvel jeleznek a címkén. A webáruházakban általában van egy táblázat, ami jelzi, hogy az adott betű – A, B, C, D és így tovább – centiben értve milyen számot takar. Ha a mellbőség és a körméret közötti különbség 12-13 cm, akkor A, ha 14-15 cm, akkor B, 16-17 cm esetén C, 18-19 centiméternél pedig D jelzésű a melltartókosár.

Megeshet, hogy az így kiszámított méret mégsem pontos, vagyis a megrendelt darab egy parányit szűk, vagy bő lesz. A mérést ugyanis befolyásolhatja a testtartásod, a mellformád, vagy a méréskor viselt melltartó fazonja.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés