A szódabikarbóna nemcsak a fogakat fehéríti, hanem a mosáshoz vagy az áztatóvízhez adagolva a ruhákat is ragyogó fehérré varázsolja. Az már csak hab a tortán, hogy többféle anyagon alkalmazható.

hirdetés

A vegyszeres fehérítők elég drágák, és nem használhatók minden ruhán, mert akadnak olyan anyagok, melyek nem bírják a drasztikus fehérítést. A klórtartalmú szerek gyakran roncsolják a szöveteket, és nem megfelelő mértékben alkalmazva be is sárgíthatják a fehér ruhát.

Nem árt tudni, hogy a leggondosabb mosás után is elszíneződhetnek a fehér és világos ruhák, mert a vízben lévő ásványi anyagok kicsapódhatnak. A beszürkült kötött pulóverek pamutrostjait könnyen roncsolhatják a vegyszeres fehérítők, így a szódabikarbónás mosás kíméletesebb megoldást jelenthet.

A fehér és világos felsőket a farmernadrág is befoghatja viselés közben, amitől makacs foltok keletkezhetnek az anyagon. Sajnos sok farmeranyag ereszti a színét, és ez nemcsak akkor fordul elő, ha víz éri a szövetet. A két anyag súrlódásakor a kék szín elengedi magát, és máris ott éktelenkedik a fehér ruhadarabon. A mosószappan halványítja ugyan ezeket a foltokat, de nem távolítja el maradéktalanul.

Áztatás szódabikarbónával

Egy lavórba annyi vizet öntsünk, hogy ellepje a pulóvert, majd oldjunk fel benne 200 gramm szódabikarbónát. Ha nemcsak fehéríteni szeretnénk a kötött ruhadarabot, hanem a farmernadrág által okozott makacs elszíneződésektől is szeretnénk megszabadulni, minimum két-három órán keresztül áztassuk a fehérítő oldatban.

Szódabikarbóna a mosógépbe

Már az áztatás után láthatjuk, hogy kivilágosodik a beszürkült, kötött anyag. Ám ne elégedjünk meg ennyivel, tegyük a mosógépbe, és a mosószerhez – én mosószódát használtam – negyed pohár szódabikarbónát keverjünk. A végeredmény egészen meglepő: a pulóver szálaiból eltűnik a kékes elszíneződés, amit a farmernadrág okozott, és visszanyeri eredeti fehérségét. Ráadásul a szódabikarbóna lágyítja a vizet, így a mosógépnek is jót tesz, és puhává varázsolja a kötött anyagokat. A mosógép szagtalanítására szintén kiváló a szódabikarbóna.

Pamutruhákon a leghatékonyabb

A fehér pamutpólók és ingek szinte új életre kelnek a szódabikarbónás mosástól. A sárgás elszíneződéseket is halványítja a karöltőnél és a nyakvarrásnál, többszöri szódabikarbónás mosás után pedig vakítóan fehér lesz a ruha.

Besárgult, beszürkült függönyöknél is hatásos

A kényes függönyanyagokon is alkalmazható a szódabikarbóna fehérítő ereje, sőt, nagyon látványos hatást érhetünk el vele. Fél kiló szódabikarbónát szórjunk bele 10 liter vízbe, majd ebben az oldatban hagyjuk ázni a függönyöket. Néhány óra múlva mossuk ki a szokásos mosóprogrammal, és máris gyönyörködhetünk a ragyogó fehérségükben.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés