A Max Factor nevet szinte az összes nő ismeri, hiszen akaratlanul is megakadnak a szemek a szépen csillogó csomagolásokon, miközben tanácstalanul sétálgatunk a drogériában, és próbáljuk megtalálni a tökéletes rúzst. A szépen csengő márkanév mögött egy kozmetikai birodalom, és egy különleges életút van, hiszen Max Factor vagyis Maksymilian Faktorowicz Hollywood legendás sminkese volt, aki lefektette a filmes smink alapjait.

hirdetés

Maksymilian Faktorowicz 1872-ben született a mai Lengyelország területén. Az édesapja tartotta fel a családot, aki kereskedőként, textilmunkásként dolgozott. Sokszor voltak nehéz anyagi helyzetben, ezért a négy gyermek nem részesült hagyományos oktatásban. Max Factor már gyerekként fogorvosok és gyógyszerészek mellett segédkezett. Később egy parókakészítőnél kapott állást, a mesterség magával ragadta, így idővel a Moszkvai Cári Operaház munkatársa lett.

Max Factor az egyik fiatal színésznőt sminkeli.

Egy különleges pályafutás kezdete

Az első üzletét Oroszországban nyitotta meg, a boltban kézzel készített rúzsokat, parókákat, krémeket és illatszereket árult. Az utazószínházak hamar felfigyeltek a szakember kencéire, és a művészek hamarosan minden alkalomra Max Factor különleges kozmetikumaival készültek az előadásokra. A felső körökhöz is eljutott a kivételes tehetségének a híre, ezért a cári család és a Moszkvai Cári Operaház kozmetikai szakértője lett.

Családjával 1904-ben vándorolt ki Amerikába, először New York mellett telepedtek le, majd pár évvel később Los Angelesbe költöztek. A Hollywood Boulevard közelében nyitotta meg az üzletét, ahol eleinte parókákat árusított. A filmgyártás ekkor még mondhatni gyerekcipőben járt, a sminkesek nehéz, sűrű kencékkel próbálták kiemelni a színésznők vonásait.

A szakember a színpompás rúzsokat rendezgeti.

Hollywood kedvenc sminkmestere

Max Factor borzalmasnak találta a színésznők által viselt filmes sminket, ezért elkezdett kísérletezni különféle anyagokkal. 1914-re tökéletesítette az első, kifejezetten mozgóképre szánt termékét. Ez sokkal könnyedebb textúrával rendelkezett, vékonyabb rétegben is felvihető volt, és természetesebbé vált tőle az orca. A mai alapozó ősét a sminkmester 12 árnyalatban alkotta meg. Ez a színházi sminkkel ellentétben már nem repedt meg, és nem vált túlságosan művi hatásúvá.

A filmstúdiók is felfigyeltek Max Factor különleges termékeire, sokszor vásároltak nála parókát, a filmcsillagok pedig izgatottan próbálták ki a könnyedebb sminkeket. A szakember minden esetben személyre szabta a sminket, figyelembe vette az arcvonásokat, a szem és az orr távolságát. Fontos volt számára a bőrtónus, a szemszín és a haj árnyalata. Mindig ezekhez igazította a színhasználatot, hiszen így valóban az előnyös részeket tudta hangsúlyozni.

Max Factor szenvedélyesen szerette a munkáját.

 

A húszas években jelentette meg az első sminkkollekcióját, ekkor a termékeit már bárki megvásárolhatta. Ez volt az első alkalom, hogy a filmhez használt kozmetikumok elérhetővé váltak. Max Factor jelszava az volt, hogy a sminktermékeivel mindenki filmsztárrá válhat.

Szakértelmének köszönhetően egyre több filmsztár tartozott az ügyfelei közé, készített sminket Jean Harlownak, Bette Davisnek és Judy Garlandnak. Impozáns butikot nyitott Hollywood egyik legelegánsabb környékén, ahol az ügyfelek fejedelmi környezetben válogathattak a rúzsok, szemfestékek és púderek között. A termékpaletta folyamatosan bővült, Max Factor szájfényt, könnyed alapozót és pomádét is a piacra dobott. Ő kezdte el elsőként használni a makeup kifejezést, korábban a festékeket mindenki csak kozmetikumként hívta.

A sminkmester a szépségmikrométerrel méricskéli egy fiatal nő arcát.

Max Factor minden nőnek a legelőnyösebb sminket készítette el

Max Factor megalkotta a szépségmikrométert, amivel pontosan kimérhette a szemek, az orr és az ajkak távolságát az arcon. A ketrecre hasonlító eszközzel feltérképezhette az orcát, láthatta az egyenlőtlenségeket, így könnyedén kiemelhette az előnyös részeket és elrejthette az esetleges bőrhibákat. Az eszköznek köszönhetően a színésznők a legjobb formájukat hozhatták a vásznon. 1929-ben a filmes szakma tiszteletbeli Oscar-díjban részesítette.

A sminkmester 1938-ban halt meg, ekkor 66 éves volt. Halála után a fia, Max Factor Jr. vezette tovább a cégét, aki szintén sminkesként dolgozott. A legendás szakember rengeteg újítást vezetett be, és lefektette a filmes smink alapjait. Hamar felismerte a korábban használt termékek hibáit, és könnyű textúrájú kencéket alkotott, amelyek valóban csinosabbá, előnyösebbé tették a küllemet.

Hitt a smink erejében, ezért elérhetővé tette a különleges termékeit mindenki számára, így a nők könnyedén elsajátíthatták a sminkelés alapjait. Max Factor előtt a kozmetikumokat sokszor negatív hangulat lengte körbe, ám a sminkmester ezt megváltoztatta, és megmutatta a hölgyeknek, hogy mennyire széppé válhat az arcuk már egy leheletnyi festéktől is. Kétségtelen, hogy maradandót alkotott, hiszen megváltoztatta a technikákat, és a mindennapi használatra alkalmas termékeket hozott létre.

 

Kiemelt kép: Hulton Deutsch / Getty Images. 

Képek a cikkben: Margaret Chute, Hulton Deutsch, General Photographic Agency / Getty Images.  

  • Megosztás:
hirdetés