Marlene Dietrich élete során sok port kavart maga körül, amiért ma, mi nők, akár hálásak is lehetünk, ugyanis egyike volt azoknak az úttörő hölgyeknek, akik a szigorú szabályok ellenére először viseltek nadrágot a nyilvánosság előtt.

hirdetés

Marlene Dietrich a harmincas évek egyik legkiemelkedőbb Hollywood szereplője volt sziporkázó személyiségével és vonzó megjelenésével. A német származású színésznő sokoldalú tehetség volt, nem csak annak köszönhette sikerét, mert jól mutatott a filmvásznon: kiváló alakításai mellett az énekesi pályáját is sikerre vitte. Rebellis gondolkodásmódját sokan kifogásolták, hiszen szembeszállt számos olyan társadalmi elvárással és előírással, amit főként a férfiak diktáltak.

Marlene Dietrich feszegette a határokat lázadó öltözködésével

Mivel Marlene Dietrich nagy hírnévre tett szert, sokan kíváncsiak voltak a véleményére. Ezért nem volt rest olyan dologra is használni a gyönyörű hangját, ami nem csak a szórakoztatásról szól. A csillogáson, a zenén és a filmezésen kívül más úton is szeretett volna hasznára válni a társadalomnak. Tájékozott, okos nő volt, aki mélyen megvetette a nácizmus ideológiáját.

Már érlelődött a háború, amikor Hollywood új csillaga lett. Tudta, hogy kivívja magának hazája ellenszenvét, mégis inkább amerikai állampolgár lett ahelyett, hogy propagandaszínésznővé vált volna a náci uralom alatt, melynek eszméjével a legkevésbé sem értett egyet.

Szembeszállni nem tudott a hazáját megfertőző uralommal, de bátorságát bizonyítja, hogy a negyvenes években amerikai katonai táborokat látogatott lelkesítő szándékkal, és ezzel nyilvánvalóan felbosszantotta Hitlert, hiszen a színésznő akkor már óriási sztárnak számított, sokan rajongtak érte, és német származásának tudatában, ezzel a húzásával igencsak bomlasztotta a náci hatalomról felfestett képet.

 

Az énekesnő a megjelenésével is mindig feltűnést keltett: kimondottan nőies és csinos volt, akire minden szempár felfigyelt, ha belépett valahová. A férfiak rajongtak érte, a hölgyek elismerték tehetségét és csodálták szépségét, őt mégsem ez rázta fel.

Szívesen bújt bele a csodás ruhákba és díszítette fel magát ékszerekkel, időnként azonban teljesen más oldalát is megmutatta a nagyközönségnek. Férfiruhákat is felvett, ami a kor öltözködési szokásainak viszont egyáltalán nem felelt meg. Így volt ez a kemény kalap és a frakk esetében is.

 

Bár sokan gondolhatták volna azt róla, hogy úgy néz ki, mint egy férfi, amikor kigombolt ingben és kibontott nyakkendőben pózolt a kamerák előtt, neki még ez is annyira jól állt, hogy cseppet sem csorbult a nőiessége. Hogy mutassa lazaságát, még a kezét is zsebre vágta az énekesnő, ha fotózták. Marlene a nadrágos szettekben sem vesztette el delejes vonzerejét és titokzatos, szexi kisugárzását, csupán pluszban egy határozott, erős szellemiséget sugárzott magából.

 

Marlene Dietrich direkt feszegette a határokat, hogy felborítsa a nemek szerinti öltözködés szabályait. Azoknak az úttörő nőknek az egyike volt, akik először viseltek nyilvánosan nadrágot. Ezzel Marlene elképesztően nagy felháborodást keltett. A harmincas években ugyanis nem volt elfogadott ez az öltözködési forma a hölgyek számára. A színésznő ennek ellenére többször is felvette a napjainkban már a legnagyobb természetességgel hordható lezser, bő, maszkulin nadrágokat.

Ezen a felvételen az látható, ahogy Marlene Dietrichet épp kikíséri két férfi a párizsi vonatállomásról, 1933-ban. Az eset oka nem más volt, mint a helyi nadrágviselő szabályok megszegése, természetesen csak a nőkre vonatkozóan.

Egy egyszerű ruhadarab, ami hatalmat jelentett: a férfiak nem akarták átadni a nőknek

Marlene egyik filmbemutatójára is öltönyben érkezett meg. Ez a döntése pedig nagy hatással volt a női divat alakulására is, ugyanis egyre többen kezdték el az akkoriban divatos nadrágokat viselni. Még egy videó is készült a harmincas években, melyben nők váltják le szoknyáikat nadrágokra a kamera előtt. Ezzel nem csupán egy kényelmesebb és sokkal praktikusabb ruhadarabot tudhattak magukénak a nők, de az egyenjogúság felé is tettek egy apró lépést.

 

Napjainkban is egyre több nő visel kosztümnadrágot és zakókat. A színésznőről elnevezett Marlene-nadrágfazon kiemelten divatos lett, idén még a farmernadrágot is lekörözte. A nadrágviselés divattá válását azonban nem csak Marlene Dietrichnek köszönhetjük. Coco Chanel, Katharine Hepburn, és Greta Garbo is sokat tett azért, hogy a maszkulin hatású nőies stílus elterjedt a világban.

Kiemelt kép: Clarence Sinclair Bull/John Kobal Foundation/Getty Images.

Cikkfotók: Clarence Sinclair Bull/John Kobal Foundation, Scotty Welbourne/John Kobal Foundation, John Engstead/John Kobal Foundation, A. L. Whitey Schafer/John Kobal Foundation, Eugene Robert Richee/John Kobal Foundation, Laszlo Willinger/John Kobal Foundation/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés