Margaux Hemingway ragyogó, szőke hajával és 180 centiméter feletti magasságával a hetvenes évek tündöklő csillaga volt. A manöken karrierje ígéretesen indult, és nagy jövőt jósoltak neki a divat világában. A híres író unokája sorra kapta a felkéréseket, ám a rá nehezedő nyomással már nem tudott megbirkózni.

hirdetés

Margot Louise Hemingway 1954-ben született Portlandban. Édesapja Jack Hemingway volt, a híres író, Ernest Hemingway fia. Két lánytestvére volt, az egyikük az ismert színésznő, Mariel Hemingway. A családja sokat költözött: laktak Kubában, majd San Franciscóban időztek egy darabig, ezután Idahóban telepedtek le. A nevét csak később változtatta meg a franciásan csengő Margaux-ra, amikor megtudta, hogy a szülei számára a Château Margaux nevű bor jelentette az inspirációt a névválasztásnál.

Híres nagyapjához hasonlóan, Margaux is diszlexiás volt. Tinédzserként rengeteg betegségben szenvedett: kezelték depresszióval, bulimiával, epilepsziával. Nagyon hamar az alkohol rabjává vált, ami csak rontott az egészségügyi állapotán.

Egy ígéretes karrier kezdete

Ernest Hemingway unokája New Yorkba költözött, ahol hamar felfigyeltek a 183 centiméter magas, szőke hajú lányra. Modellkedni kezdett, ám a valódi áttörést a Fabergé ékszercéggel kötött szerződés jelentette a számára. A híres márka Margaux Hemingwayt kérte fel a legújabb Babe névre keresztelt parfüm népszerűsítésére. A manöken 1 millió dollárt keresett a reklámkampánnyal, korábban még egyetlen modell sem kapott ilyen sok pénzt a szakmában.

21 évesen ment férjhez először, az első férje Errol Wetson volt, akivel csupán négy évig tartott a házassága. Margaux Hemingway hamar a társasági élet középpontjában találta magát, hiszen az otthonában vendégeskedtek a kor ünnepelt tervezői, divatszerkesztői. A gyönyörű manöken a Studio 54 rendszeres vendége volt, ahol gyakran szórakozott Halstonnal, Bianca és Mick Jaggerrel, valamint Liza Minnellivel. A sok éjszakázás, a féktelen partik miatt súlyosbodtak a szenvedélybetegségei, így csak még rosszabb mentális állapotba került.

A parfümreklám után sorra kapta a felkéréseket: fotózták a TIME, a Harper’s Bazaar, és az Elle számára, 1975-ben az amerikai Vogue szeptemberi számának borítóján úgyszintén Margaux bájos arca szerepelt. Ez a modellek számára manapság is hatalmas megtiszteltetés, a hetvenes években pedig még nagyobb jelentőséggel bírt.

Tündöklés és hanyatlás

Az ünnepelt manöken a hetvenes években megpróbálkozott a filmezéssel, 1976-ban jelent meg a Lipstick című film, amelyben a húgával, az akkor 14 éves Mariellel együtt szerepelt. Később több műben is feltűnt, ám átütő sikert egyik alakításával sem szerzett.

1984-ben síbalesetet szenvedett, és sokáig lábadozott. A mozgásszegény életmód miatt Margaux több mint 30 kilót hízott, ezután ismét depresszióba zuhant. 1987-ben vált el második férjétől, akivel nyolc évig voltak házasok. A válás után elvonóra ment, majd megszabadult a korábban felszedett kilóktól.

Margaux 1990-ben tért vissza a Playboy címlapján, és újra elkezdett filmeket forgatni. Főként B-kategóriás alkotásokban szerepelt, már a kritikusok sem illették elismerő szavakkal a játékát. Egyre kevesebb felkérést kapott, végül a régi fotóiból és pár apróbb munkából tartotta fenn magát. 1996-ban önkezűleg vetett véget az életének.

 

Bár Margaux Hemingway karrierje ígéretesen indult, a labilis mentális állapota, több viharos házassága, valamint a családjával való rossz kapcsolata megkeserítette az életét, így az egyetlen kiutat az alkoholban és más szerekben találta meg.

Margaux a kollégáival sem ápolt túl jó viszonyt, szépsége és családi háttere miatt sokan irigykedtek rá, ezért megszaporodtak rosszakarói. A mérgező légkör nagyban rombolta mentális egészségét, nehézkessé vált számára a munka, és egyre kevésbé vágyott reflektorfényre. Nem volt olyan ember a közelében, akire igazán számíthatott volna, végül mindez együttesen vezetett a tragédiához.

 

Kiemelt kép: Gijsbert Hanekroot / Getty Images. 

Képek a cikkben: David Hume Kennerly, Gijsbert Hanekroot, Silver Screen Collection / Getty Images. 

  • Megosztás: