Az év elején sokan megfogadják, hogy az idei nyár egészen más lesz, és most bombaalakkal mennek majd a strandra. A fogadalmak szuper célkitűzések lehetnek, ám a hozzájuk vezető út roppant ingoványossá válhat. A legnagyobb hiba, hogy egyesek kellő utánajárás nélkül, gyorsan szeretnének hatalmas változást elérni. A léböjtkúra igencsak népszerű fogyókúrás eszköz, ám nem feltétlenül arra való, amire sokan használják.

hirdetés

A téli szezonban az emberek többsége kevesebbet mozog a mindennapok során, mint úgy általában. Az ünnepi időszak erre csak rátesz még egy lapáttal, hiszen mindannyian megengedőbbek vagyunk magunkkal és többet eszünk-iszunk, mint amennyit máskor szoktunk. Jól is van ez így, hiszen pontosan erről szól az év vége: a családi és baráti összejövetelek alatt érezzük magunkat önfeledten jól. A januárral pedig jönnek a nagy elhatározások és a hamar kudarcba fulladó diétás kísérletek.

A legtöbben legalább olyan gyorsan szeretnék leadni a felszaladt kilókat, amilyen gyorsan felkúsztak. A céljuk eléréséhez mindenféle hiper-szuper fogyókúrákkal kísérleteznek, a léböjtkúra szintén hatalmas népszerűségnek örvend. Azonban számos tévhit kering ezzel kapcsolatban, sokan tévesen alkalmazzák ezt az időszakos koplalást, ami ilyen formában akár több kárt is okozhat, mint hasznot.

Mi is az a léböjtkúra?

Az éhezés alapvetően a mai nyugati társadalmak számára kevésbé ismert fogalom. Legyen szó örömteli vagy szomorú pillanatokról, az evés tökéletes kiegészítője lehet bármely érzelemteli szituációnak. Sokan bánatukban esznek, míg mások ezzel ünneplik meg sikereiket.

A böjtölésnek alapvetően pozitív hatásai vannak, ha valóban egy rövidebb periódust ölel fel a koplalás. A kisebb idejű kalóriamegvonás segíti a DNS-helyreállító funkciókat, valamint csökkenti a gyulladásos aktivitást, ami számos krónikus betegség hátterében húzódik meg.

Szabó Adrienn, a Funky Forest dietetikusa elmondta, a léböjtkúra nem egyenlő a teljes koplalással. A rövid időn át tartó periódus alatt a napi energiabevitel biztosítva van, csupán nem szilárd ételek, hanem víz, feketekávé, natúr tea és híg leves formájában.

Ezen túl a különböző, energiadús gyümölcs- és zöldséglevek egyaránt fogyaszthatók a kúra ideje alatt. A bennük található gyümölcscukor semmivel nem hizlal jobban, mint bármi más. A dietetikus sokkal inkább a finomított cukrokat, valamint a kényelmi termékekben található glükóz-fruktóz szirupot emeli ki, amelyek valóban ártalmasak lehetnek a lipidértékekre, és ezek jelenhetnek meg zsírként a májban. A 100%-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevek, smoothie-k bátran fogyaszthatók az ajánlott, napi 2 dl-es mennyiségben.

Hasznos, de nem úgy, ahogy sokan gondolják

A legtöbben fogyókúrás csodaszerként fogják fel a léböjtöt, miközben a kúra célja alapvetően kicsit sem erről szól. Sokan a súlyvesztésre vonatkozó újévi fogadalmuk jegyében már január elején nekilátnak a koplalásnak, miközben mindennap 8-10 órát güriznek a munkahelyükön. Az iroda után rohannak a boltba, intézik a háztartással és családi élettel járó ügyes-bajos dolgokat. Ezt követően, hogy biztosra menjenek, még egy igazán kemény edzést is beiktatnak a napba, amely során csupán egy kevés löttyöt fogyasztottak el, a léböjt keretein belül.

Hatalmas tévhit, hogy a léböjtkúra célja a tökéletes alak elérése, a fogyás. A jojóeffektus minden bizonnyal sokak számára ismert fogalom. Aki löttyök iszogatásával sanyargatja magát addig, ameddig csak tudja, sajnos garantáltan találkozni fog vele. A kúra ideje alatt valóban megszabadul pár kilótól, ám amint az élet visszatér a rendes kerékvágásba, pillanatok alatt vissza is kúszik a leadott felesleg.

A dietetikus szerint abban az esetben, ha valaki fogyás céljából sanyargatja magát a léböjttel, az inkább lelki teherként csapódik le, a hirtelen kalóriadeficit pedig stressz lehet a szervezet számára. Az éheztetés miatt a diéta többet árt, mint használ, hiszen sokan enerváltnak, gyengének érezhetik magukat. Ez a lelki békére egyaránt rányomja a bélyegét, mivel ennek következtében megjelenhet a csalódás, a kitartás hiányának érzete, holott a test csupán az éhezés ellen küzd és jelez. Ebben az állapotban elvégezni a munkát, a mindennapi teendőket, valamint edzeni hihetetlenül veszélyes, akár sérüléssel is járhat.

 

Mire való igazából a léböjt?

Szabó Adrienn arról számolt be, hogy sokan erre az időszakra szabadságot vesznek ki, és táborba, wellnessélményre mennek. Hatalmas hangsúlyt fektetnek a regenerációra, melyet masszázzsal, bőrápolással és egyéb „énidős” vagy relaxációs tevékenységekkel egészítenek ki.

Összességében az igazság az, hogy ez a stresszmentes periódus már önmagában is gyulladáscsökkentő hatással bír, sokkal inkább, mint a napokig fogyasztott löttyök. A hétköznapokból való kiszakadás és kellő mértékű nyugalom hatékonyabban támogatja a szervezet betegségmegelőző és egészségfenntartó folyamatait.

 

Hogyan csináld?

Leginkább sehogy, ha csak a fogyás a cél. Arra vonatkozóan nincs általános szabály, hogy mennyit kell inni egy nap alatt, azonban a megfelelő hidratáltság eléréséhez mindenképp szükség van legalább 3 liter folyadék bevitelére a téli hónapokban. A dietetikus azt is fontosnak tartja megemlíteni, hogy a nyári forróságban ez az 5 litert is elérheti.

A léböjtkúrának kiemelten fontos része az alkoholtilalom. Ha a böjtölő számára ez változást jelent a szimpla mindennapjaihoz képest, ennek markáns, érezhető, pozitív hatása lesz mind szellemileg, mind pedig testileg.

A kúra során igencsak visszaszorul a zsírban gazdag, üres kalóriákat tartalmazó kényelmi ételek fogyasztása, így az emésztőrendszer leterheltsége jelentősen csökken. Ebből adódóan javul a közérzet, energizáltság alakulhat ki. Ráadásul a léböjt során emelkedett mennyiségben fogyasztott zöldségeknek és gyümölcsöknek köszönhetően számos növényi eredetű, hasznos vegyület jut a szervezetbe, aminek szintén van pozitív hatása.

Erre azonban léböjtkúra nélkül is ugyanúgy lehet figyelni, hiszen a tudatosan átgondolt és megtervezett, tápanyagokban gazdag, változatos étrend éppúgy elérheti ezt a jótékony hatást.

Képek: Getty Images.

Forrás: Szabó Adrienn/Funky Forest.

  • Megosztás:
hirdetés