A mosás teljesen hétköznapi teendő, amit a legtöbben már rutinból végeznek, pedig ezt is nagyon el lehet rontani.

hirdetés

Nemcsak arra kell figyelni, hogy megfelelően szét legyenek válogatva a ruhák szín szerint, vagy, hogy a mosócédulának megfelelő programon fusson a gép. Még ennél prózaibb dolgokon is állhat vagy bukhat a kedvenc darabjaid minőségének megőrzése. Összegyűjtöttünk három hétköznapi hibát, amit sokan elkövetnek, anélkül, hogy tudatában lennének, hogy bakiztak.

Túl sok öblítő

Könnyű abba a hibába esni, hogy a még erősebb és tartósabb illat érdekében az előírt adagnál több öblítőt adj a mosáshoz. Ezzel azonban nem az aromák tartósítását segíted elő, hanem éppen a kellemetlen szagok kialakulását. A felesleges szermaradványok ugyanis eltömíthetik az adagolótartályt, ami az egész mosógépben bűzt okozhat, és ezt a ruhák is átvehetik. A szennyeződés végül a dobba is bejuthat, így előfordulhat, hogy a ruhákon köt ki. Ha megtörtént a baj, vedd ki a mosószeres fiókot, és ecetes vízben áztasd ki, alaposan sikáld meg, majd szárítás után tedd vissza a helyére.

Túltöltött mosógép

Ha a hatékonyság jegyében úgy megpakolod a mosógépet, hogy csak erőlködve lehet becsukni az ajtót, azzal pont az ellenkezőjét éred el: mind a ruháknak, mind a gépnek ártasz. Ha nincs legalább kétökölnyi hely a ruhaadag felett, az nem tud megfelelően elforogni a mosás során, csak egy megbonthatatlan tömbként mozog. Így sem a víz, sem a mosószer nem tudja megfelelően átjárni, könnyebben beposhad, és még a foltok sem tűnnek el, valamint a mosógépet is megterheli.

Minden adaghoz teszel öblítőt

Bár az öblítő puhítja az anyagot, és megkönnyíti a vasalást, a nedvszívó képességet csökkenti, ezért inkább ne adj az olyan darabokhoz, melyeknél ez a tulajdonság fontos lenne. Törölközők, háztartási ruhák, sportruházat, mikroszálas vagy elasztán darabok mosása esetén elhagyhatod az öblítőt, vagy helyettesítheted kevés, vízzel hígított ecettel.

  • Megosztás:
hirdetés