Az elmúlt tíz évben az Instagram lett az egyik legfőbb inspirációforrás, hiszen a kezdetben fotóblogként funkcionáló platformot valósággal ellepték a divatbloggerek, akik egyedi stílusukkal formálják a trendeket. A fiatal lányok mellett az Insta-nagyik is jelen vannak, akik bebizonyították, hogy a stílus bizony kortalan!

hirdetés

Olykor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az idősebb korosztály is volt ifjú, és az előző generációk éppúgy odavoltak a trendekért, mint a mai fiatalok. Bár a negyvenes-ötvenes, illetve a hatvanas évek elején sok elvárásnak kellett megfelelnie a női öltözéknek,  a legnevesebb francia divatházak bemutatói még a háború után is tömve voltak, itthon pedig Rotschild Klára diktálta a divatot letisztult kreációval. Volt idő, amikor a divatlapok valóságos kincsnek számítottak, hiszen az egyetlen inspirációforrást jelentették.

Nagyot fordult azóta a világ, hiszen manapság nem a beolvadásról, vagy a társadalmi osztályoknak való megfelelésről, hanem az önkifejezésről szól a divat. Az öltözködési normák is fellazultak, így a nőket már nem kötik olyan íratlan szabályok, melyek korhatárossá teszik a trendeket. Ám az internet adta lehetőségek is rengeteget változtattak az idősebb hölgyek divatfelfogásán, hiszen inspirációikkal nem csupán közelebb hozták és elérhetőbbé tették az egyéni stílus kialakítását, hanem egyúttal középpontba helyezték azt.

A közösségi média térhódításával bárki megmutathatja magát, számos blog pedig kifejezetten az ötven feletti hölgyemények divatízlésével, öltözködésével foglalkozik. Ám  a középkorú bloggereken túl számos nagymamakorú hölggyel találkozhatunk különféle platformokon, akik merész stílusukkal sok rajongót szereznek maguknak.

Az Insta-nagyik olykor merészebben öltözködnek, mint a fiatalok

Korábban rengeteg elvárás korlátozta a nők ruházkodását: bizonyos kor felett már nem volt illendő vibrálóan színes, harsány, vagy kihívó darabokban mutatkozni, a férjes asszonyokat pedig megszólták, ha rövid szoknyákban, vagy túl merész dekoltázsú ruhákban flangáltak. A mozifilmek hatására persze sok régi elv köddé vált, a hatvanas évektől kezdve pedig egyre felszabadultabb lett a divat.

Ám még a mai napig él egy berögzült kép a fejünkben a hetven feletti nők megjelenéséről, így azok a hölgyek, akik nem a letisztult eleganciát, vagy a visszafogott nagymamás stílust választják, a meglepetés varázsával hatnak ránk. Ők azok, akik nem csak elutasítják az ódivatú elveket, és azt viselnek, amihez csak kedvük van, hanem menő, színpompás szereléseikkel valósággal felpezsdítik az unalmas mindennapokat.

A legismertebb Insta-nagyi egyértelműen Baddie Winkle, akinek a karrierje 86 évesen indult. Azóta már többmilliós követőbázissal rendelkezik a 92 éves vagány nagymama, aki nem mindennapi szereléseivel sokakat inspirál.

A művészként is tevékenykedő Magda a hetvenes éveiben jár, ám őt láthatóan ez cseppet sem érdekli. Képeiből csak úgy sugárzik a jókedv, és ezt a vibráló szereléseivel csak tovább fokozza. A kiegészítőkkel sem szokott spórolni, imádja hatalmas kalapokkal megbolondítani a megjelenését.

Sarah Jane Adams ékszereket készít, emellett pedig rendszeresen megmutatja kedvenc összeállításait. Szereti a mintás, színes kreációkat, és szívesen vegyíti a különféle stílusokat.

A chicatanyage néven blogot indító Josephine az ötven feletti nőknek szeretne ihletet adni, valamint bebizonyítani, hogy a kor csak egy szám, ezért teljesen mindegy, hogy valaki ötven, hatvan vagy hetvenvalahány éves, éppúgy sikkes lehet a megjelenése, hiszen a stílus belülről fakad, és azt tükrözi, milyen személyiség lakozik bennünk. Az idős nő nagyszerűen építi be öltözékeibe az egyes slágerdarabokat, és a színekkel sem szokott finomkodni.

 

Kiemelt kép: Fred Duval / Getty Images.  

  • Megosztás:
hirdetés