A bőrből készült lábbelik tartósabbak ugyan, mint a művi társaik, de ez nem azt jelenti, hogy soha nem jár el felettük az idő. Ha még tovább viselnéd a kedvencedet, így hozd rendbe!

A bőranyag átka, hogy járás közben megsérülhet, néha azt sem tudjuk követni, hogyan, de horzsolás vagy karcolás kerül a csizma orrára, sarkára. Ettől még nem jár le a lábbeli szolgálati ideje, mert, ha nem ázik be, és nem tört ketté a talpa, még igazán viselhető, viszont senki sem szereti, ha feslettnek tűnik a cipője a kavicsfelverődésektől.

Szintén elnyűtté teheti a drága bőrcsizmát, ha a hólé beleszárad, és attól kifehéredik, de a rátapadt sár is csúnya nyomot hagyhat a téli topánokon, amitől nehéz megszabadulni. A boltokban sokféle bőrápoló kapható, ám, ha nem akarsz költekezni, a háztartásodban is találhatsz olyan alapanyagokat, melyekkel újra hordhatóvá varázsolhatod az apró hibákkal teli bőrcsizmát.

A fogkrém tisztításra is alkalmas

Amennyiben nem velúr- vagy lakkbőr csizmáról van szó, a fogkrém tisztító erejére bármikor számíthatsz. Lehetőleg átlátszó, és ne durva kék vagy rikító fehér fogkrémet válassz. Nyomd rá a pasztát egy puha pamutrongyra, majd könnyű, körkörös mozdulatokkal oszlasd el a cipőn.

Meglepő, de a fogkrém nemcsak a lepedékes fogakat tisztítja kiválóan, hanem a bőrcipő finom repedéseiben megragadt sarat is maradéktalanul eltávolítja. Egy cipőtisztító kefével óvatosan, de alaposan dörzsöld át a fogpasztával bekent csizma felületét, majd egy tiszta, száraz, puha ronggyal töröld tisztára a lábbelit.

Karcolásokra olívaolaj

Önts egy kis olívaolajat egy száraz, puha pamutrongyra, majd körkörös mozdulatokkal dörzsöld bele a csizma anyagába a karcolás helyén és a környező területeken. Várd meg, amíg a bőranyag teljesen beszívja az olajat, és vizsgáld meg újra a sérülést. Ha még mindig szemet szúr a karcolás, csöpögtess néhány csepp olívaolajat közvetlenül a sérülésre, majd fedd le egy benedvesített, kicsavart ronggyal.

Állítsd gyenge hőfokozatra a vasalót, és néhány másodpercig tedd rá a nedves rongyra. Ezután húzz rá egy puha zoknit a karcos felületre, egy picit pihentesd a lábbelit, hogy jól beszívja az olajat, végül töröld le szivaccsal a felesleget.

Étkezési ecet sókicsapódásra

Szerencsére egyre ritkábban alkalmaznak sót a jeges, havas utak felszórására, de azért még előfordul, és ez sajnos nem jó hír a bőrcsizmák számára. A hólével a sószemcsék bejutnak a bőr anyagba, száradáskor pedig kicsapódnak, fehér foltokat hagyva a lábbeli felületén.

Egy pohár langyos vízhez adj hozzá egy evőkanál étkezési ecetet, majd fogj egy puha rongyot, és itasd át az egyik csücskét az ecetes vízzel. Majd dörzsöld át vele a csizma felületét úgy, mintha políroznál. Száradás után a fehér foltok eltűnnek.

Horzsolásokra színtelen körömlakk

Tölts meg egy tálat langyos vízzel, és adj hozzá pár csepp kíméletes, folyékony mosószert. Egy tiszta pamutrongyot áztass bele a vízbe, majd csavard ki, és töröld át vele a lehorzsolt bőrfelületet. Ezután egy puha, száraz ronggyal töröld át óvatosan a csizmát, míg meg nem szárad.

A horzsolás mentén kenj fel egy kevéske színtelen körömlakkot a csizmára, majd hagyd megszáradni. Ügyelj arra, hogy vékony rétegben vidd fel. Így a horzsoláson keresztül nem fog a víz beszivárogni, és a bőr nem feslik tovább, ráadásul alig észrevehető lesz a sérülés.

  • Megosztás:
hirdetés