Az anyag élettartama szempontjából nem mindegy, hogyan zajlik a fürdőruha mosása. Ahhoz, hogy sokáig megmaradjon a kedvenc darab, és ne kelljen minden évben boltról boltra járni a különféle fazonok felpróbálásával kínlódva, érdemes ezeket a tippeket betartani. Ha odafigyelsz, akár több szezont is kibírhat a jól bevált úszóruha.

hirdetés

A fürdőruhák gumírozott, elasztikus anyaga igencsak érzékeny, a sok behatás következtében könnyen kikopik, elnyúlik, így az élettartama sajnos nem csak azon múlik, hogy mennyire minőségi gyártmány a választott darab.

Bár való igaz, hogy a hétköznapi holmik tisztítása és megóvása sem kevésbé macerás, a különbség az, hogy az utcai viseletek az úszódresszekhez, bikinikhez képest jóval kisebb igénybevételnek vannak kitéve. Míg a szimpla hétköznapokban csak ritkán találkozik a szett erőteljes külső hatásokkal, egy bikininek el kell viselnie a napsugárzást, a klóros, illetve a sós víz negatívumait, valamint a csúszda, a termálfürdő, az iszap és homok, valamint az állandó mosás következményeit.

A fürdőzés után nem a legjobb taktika csak szimplán bedobni a mosógépbe a többi koszos cuccal együtt, bár tény, hogy ez a legegyszerűbb. Lehet, hogy a víz kiszívta az erődet a hatalmas strandolás közepette, ám a fürdőruhád hasonlóképpen megsínylette az egész napos pancsolást. Nem árt, ha kellő odafigyeléssel bánsz vele, akár éveken át viselheted ugyanazt a darabot, ha a megfelelő taktikával mosod.

 

Ezekre kell figyelni egy fürdőruha mosása esetén

Hideg vizes áztatás

Minden esetben érdemes a fürdőruhát hideg vízbe áztatni strandolás után. Ennek köszönhetően a homok, a klór, valamint a különböző szennyeződések garantáltan távoznak az anyagból. Akár fél órán át benne lehet hagyni a kényes anyagot a vízben, hogy biztosan alaposan kiázzon.

Ha nincs szükség áztatásra, mert a bikini nem lett koszos vagy durván szennyezett, nem áztattad el napolajjal és nem üldögéltél órákon át a klóros vízben, akkor is öblítsd át. Mielőtt mosásra kerülne sor, ajánlott hideg vízzel óvatosan átnyomkodni.

Kézzel vagy géppel érdemes kimosni?

A fürdőruhák nagyon érzékenyek a gépi mosásra. Csak abban az esetben érdemes mosógépbe dobni őket, ha már mindenféle házi praktikát megpróbáltál az olajfoltok és a szennyeződések eltávolítására, és sikertelen volt a folyamat. Kézi mosásnál kímélő, lehetőleg folyékony vagy könnyen oldódó mosószert alkalmazz, az öblítőt mindenképp kerüld, mert könnyedén károsíthatja a bikini anyagát. Semmiképp ne dörzsöld a fürdőruhát, csak finom mozdulatokkal nyomkodd át. Ne használj erőteljes vegyszereket a naptejes foltokra, a sampon általában jó zsíroldó, és kíméletesebben bánik az anyaggal, ezért először érdemes azzal tenni egy próbát.

Ha mosógépbe teszed a fürdőruhát, használj mosózsákot. Egy tornazsák vagy egy fehér párnahuzat éppúgy megfelel a célnak. Így az anyag kevésbé károsodik, ráadásul a díszítések, csatok és kapcsok sem sérülnek meg rajta, nem akadnak be a mosógép dobjába. Kímélő, kézmeleg vízzel tisztító, rövid programot válassz, és ha állítható a centrifuga erőssége, vedd le a minimumra. Amennyiben szükséges, utána még átnyomkodhatod az anyagot, hogy ne csöpögjön belőle a víz, de semmiképp se csavard ki, mert az elasztikus anyag, különösen a pántok, könnyen kinyúlnak.

 

A víz hőfoka is számít, és a szárításra is figyelni kell

Kézi mosás esetén langyos vizet alkalmazz, ha mégis mosógépbe teszed a fürdőruhát, akkor pedig maximum 30 fokon mosd a kényes anyagot.

Nem csak a mosás, a szárítás szintén befolyásolja a bikini anyagának tartósságát. Semmiképp ne tedd szárítógépbe, mert a magas hőfok azonnal tönkreteheti a kedvenc fürdőruhádat. Ne szárítsd közvetlenül a tűző napsütésben, mert garantáltan kifakul a színe, ráadásul az anyagának sem tesz jót. Sohase lógasd fel a vizes bikinit a pántjánál fogva, mert elnyúlik az anyaga.

A fürdőruha mosása előtt mindenképp kösd ki a pántokat, utána pedig fektetve helyezd el a szárítón, mert a vizes anyag könnyen elveszíti formáját, amikor lelóg. Ha mindenre odafigyelsz, sokkal tovább viselheted a kedvenc fürdőruhádat.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés