A modern nők életét igencsak megkönnyítik a mosógépek, ám vannak esetek, amikor elengedhetetlen a kézi mosás. Bizonyos kényes darabokat nem ajánlott a gépben mosni, hiszen károsodhat az anyag, ezzel pedig lecsökkenhet a holmi élettartama. Ám még ebben az esetben sem biztos, hogy szakszerűen jársz el. Adunk pár tippet, amivel elkerülhető a színvesztés és a szálak megnyúlása.

hirdetés

A legtöbb nő megpróbálja elkerülni az időigényes kézi mosást, amihez nagy segítséget jelentenek a kímélő gépi programok. Tény, hogy hatalmas segítség, hiszen amíg a ruhák odabenn forognak, bármi mást csinálhatunk, arról nem is beszélve, hogy a modern mosógépek pillanatok alatt kiszedik a legmakacsabb szennyeződéseket is.

Ám akadnak olyan kényes anyagok, melyek nem bírják a gépi mosást, elveszíthetik a színüket, bolyhossá, nyúzottá válhatnak. Az ilyen darabokon a gyártók ezt jelzik a címkén, legtöbbször egy kezet ábrázoló piktogrammal.

Négy tipp, amitől hatékonyabbá válik a kézi mosás

Bár a kézi mosás egy roppant egyszerű feladatnak tűnik, mégis könnyű vele hibázni. Ha nem megfelelően mosol, vagy csavarod ki a felesleges vizet, még akár többet árthatsz vele, mintha a mosógépbe tetted volna a holmit. Szerencsére nem annyira bonyolult a dolog. Összeszedtük azokat a pontokat, ahol nem árt egy kicsit odafigyelni.

Folteltávolítás

Megeshet, hogy egy csúnya folt éktelenkedik a kedvenc darabon, ezért a legtöbben ilyenkor elkezdik dörzsölni. Ez súlyos hiba, mivel kopik az anyag, meggyengülnek a szálak, ami a későbbiekben világosabb foltokat, szakadást vagy más elváltozást eredményezhet.

A folteltávolítók ezzel szemben az anyag mélyére hatnak, így hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket, anélkül, hogy kárt tettének a kelmében. Nem szükséges dörzsölni, várd meg, amíg letelik a hatóidő, majd jöhet a kézi mosás. Kényes anyagokon érdemes hanyagolni az erős vegyszereket, az oxigénes folteltávolítók kíméletesebben bánnak a kelmékkel.

Mosás

Az a legjobb, ha a mosdókagylót töltöd fel kézmeleg vízzel. Sose legyen túl forró, mert az összehúzza a szálakat. A mosószert ajánlott előtte egy pohár vízben, kisebb edényben feloldani, majd úgy öntsd hozzá a vízhez, és csak ezt követően tedd bele a ruhákat. Ezután sem kell dörzsölni, kevergesd, áztasd a holmikat, ám sose hagy benne fél óránál tovább. Ebben az esetben némely darab károsodhat, összemehet.

Öblítés

Gyakori hiba, hogy sokan a csapból engednek hideg vizet a ruhák kiöblítésére. Ez nem jó módszer, mivel a folyó víz alatt a szálak megnyúlhatnak. Helyette inkább tedd a ruhadarabokat egy szűrőbe, majd permetezz rájuk hideg vizet, így a mosószert is kiöblítheted, és kíméled a kedvenc darabod.

Szárítás

A leggyakoribb hiba, ami a kézi mosás kapcsán előkerül, az a ruhák kicsavarása. Ezt a legtöbb nő elköveti, pedig ez a lépés károsítja a legjobban a kényes holmikat. Megnyúlnak a szálak, sérül az anyag, így, mondhatni, hiába volt az egész.

Csavarás helyett inkább nyomkodd ki a ruhából a vizet, de ezt sem kell túlságosan erősen. Majd jöhet egy törölköző, ami felveszi a felesleges nedvességet. Miután felitta, fektetve szárítsd a ruhadarabokat, ez a legoptimálisabb, pláne ha kényes anyagról, például kötött pulóverről van szó.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés