A fehér cipő méltán népszerű a tavaszi-nyári szezonban, hiszen sokoldalúan kombinálható, de tény, hogy úgy vonzza a koszt, mint mágnes a vasreszeléket. A műbőr edzőcipőkkel valamivel kevesebb a gond, elég csak alaposabban áttörölgetni őket és a gumirészeket megtisztogatni. A textilborítású sportcipőkkel azonban már meggyűlhet a baj, különösen változékony időben. A vászon felsőrész könnyen besárgulhat, beszürkülhet, foltos maradhat, ráadásul nem mindegyik lábbeli bírja el a gépi mosást. Ezekkel a pofonegyszerű házi praktikákkal újra vakító fehér lesz a kedvenc cipellőd!

hirdetés

A fehér cipő az átgondolt, jól felépített ruhatár zseniális alapdarabja lehet, de a tisztítása nem mindig egyszerű. Egy ilyen letisztult sportcipő bármivel könnyedén variálható, lezser és elegáns szettekhez ugyancsak passzol. Szuperül mutat akár monokróm, akár színes outfitek mellett, roppant letisztult és nőies külsőt varázsol.

A divatos lábbeli – pláne, ha textilből készült a felsőrésze – azonban okozhat némi bosszúságot, akár pár nap után szürkés árnyalatúvá válhat, sárfoltok és fűmaradványok díszíthetik. Semmiképp nem kell pánikba esni, akár otthoni praktikákkal is vakítóan fehérré varázsolható a megviselt edzőcipő!

 

A fehér cipő tisztítása pofonegyszerű lesz ezekkel a házi módszerekkel

Mosógép

A gyöngyvászon felsőrészű edzőcipők és a masszív anyagból készült tornacipők, vászoncipők tisztítására a mosógép lehet a legegyszerűbb megoldás, a megfelelő program azonban csupán a poros, elszürkült lábbelit tudja hófehérré varázsolni. Bőr és műbőr cipőt nem ajánlott a mosógépbe tenni, a bőr ugyanis tönkremegy, a műanyag borításnak pedig felválhat a ragasztása, sőt, az anyag is csúnyán betörhet.

A makacs foltokhoz kézi beavatkozásra van szükség, ám egy szimpla öblítéshez éppen elég a masina segítségét kérni. Ahhoz, hogy tökéletes legyen az eredmény, nem elegendő azonban csak úgy ukmukfukk bedobni a dobba a lábbelit, egy kis előkészületet még ez a pofonegyszerű eljárás is igényel.

Először is, húzd ki a cipőfűzőket, valamint, amennyiben a talpbetét kivehető, mindenképp távolítsd el azokat is. Háztartási szaküzletekben, néha akár szimpla szupermarketekben éppúgy be lehet szerezni mosózsákot, az edzőcipőket külön-külön húzd bele ezekbe a segédeszközökbe. Ha nincs mosózsákod, egy-egy régi tornazsák ugyancsak megteszi, de egy szimpla fehér párnahuzat szintén remekül helyettesíti a mosóalkalmatosságot.

A mosógépet kímélő, 30 fokos módra állítsd, a centrifugát szintén alacsony fokozatra kalibráld! Mielőtt beindítanád a gépet, tegyél be pár fehér törölközőt is a dobba, így a fordulat nem fogja szétverni a cipőket! A friss levegőn szárítsd a cipőket, lehetőleg ne helyezd őket közvetlenül a tűző napra!

Borotvahab

A borotvahab köztudottan zseniális otthoni tisztítószer, sokan gyakrabban alkalmazzák azért, hogy csillogjon a lakás és foltmentesek legyenek a ruhák, mint a szőrszálak eltávolításához. Az elszürkült, fűfoltos, sármaradványos edzőcipőt is vakítóan fehérré varázsolja. Masszírozd közvetlenül a foltokra a habot egy puha szivaccsal vagy ronggyal, majd hagyd állni 10-15 percig. Ezután mehet a mosógépbe a lábbeli, vagy súrold ki kézzel.

 

Mosószappan, mosódió

Azok a szappanok, amelyek kifejezetten folttisztításra vannak kitalálva, valószínűleg a fehér cipő tisztításánál is beválnak, éppen úgy, ahogy a mosódió is. A folyékony változatot akár a mosógépbe is lehet önteni, hogy még mosás közben is kifejthessék hatásukat. Arra azért nem árt vigyázni, hogy erőteljes dörzsöléssel felsértheted a lábbeli anyagát, ráadásul a rossz kézmozdulatok inkább szétkenik a foltokat, semmint eltávolítanák azokat. Mindig körkörösen súrold, óvatosan bánj a sportcipővel, hogy garantáltan újszerű hatást eredményezzen a tisztítás.

A hipóval nem árt vigyázni, hiszen számos esetben több kárt okozhat, mint hasznot. Noha a hipós áztatás tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, hosszú távon rendkívüli mértékben roncsolja az anyagot, ami ráadásul még el is sárgulhat tőle. A fehér vászoncipő renoválására válassz inkább kíméletesebb eszközöket!

Radír

A radír fantasztikus csodaszer a cipőtisztításban, persze nem a gyerek agyonhasznált, grafitfoltos radírgumiját kell kölcsönkérni. Érdemes egy új, tiszta verziót tárolni otthon cipőrenoválás céljából. A velúr cipőkről óvatosan kiradírozhatod vele a foltokat, miközben a vászon- és bőrcipők gumitalpáról szintén pillanatok alatt eltávolítja a makacs szennyeződéseket, nyomokat.

 

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna filléres csodaszer a szépségápolásban és a ház körüli teendőket tekintve is. Nem csak a besárgult, elszürkült fehér pólókat teszi ragyogóvá, a megviselt, koszos edzőcipőt szintén remek formába hozza. Hatékony tisztító, emellett fehérítő hatással is bír, ennélfogva az eredmény vakítóan világít majd!

Keverj össze egy kevés szódabikarbónát annyi vízzel, hogy egy kenhető masszát kapj eredményül. Ezt a kencét óvatosan, egy puha szivacs vagy rongy segítségével dörzsöld bele a makacs foltokba. A cipőket hagyd állni néhány percen át, majd öblítsd le langyos vízzel. Mielőtt betennéd őket a mosógépbe, érdemes szódabikarbónás áztatást alkalmazni a tökéletes ragyogás érdekében.

Fogkrém

A fogkrém nem csupán a fogsort varázsolja csillogóan fehérré, a megfelelő verzió az edzőcipők gumiborításának tisztításánál éppúgy hatalmas segítségedre lehet. Egy puha sörtéjű fogkefével, amit nem használsz, óvatos, körkörös mozdulatokkal dörzsöld bele a pasztát a makacs foltokba, majd meleg vízzel öblítsd át a cipőt. Arra azonban figyelj, hogy csak és kizárólag a fehér, klasszikus és nem géles állagú fogkrémek között válogass, hiszen a kékes-zöldes termékek akár végérvényesen tönkretehetik a divatos lábbelit.

Ecet

A fehér cipő tisztítása gyerekjáték, ha találsz egy kis ecetet a konyhai készletben. Sokféle anyagon remekel, de a bőrlábbeliket különösen gatyába tudja rázni az ecet! Egy kis ecetes vízzel alaposan töröld át a foltos, koszos fehér cipőt, és voilà! Újra eredeti árnyalatában ragyog majd a kedvenc, divatos sportcipőd.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés