Teljesen mindegy, hogy tóban, vagy medencében fürdesz, a kisebb bőrhibák és sérülések gyulladást okozó baktériumok, fertőzések táptalajai lehetnek. Kellemetlenségeken túl, nagyobb gondot valószínűleg nem okoznak, de jobb óvatosnak lenni.

Ha strandra készül az ember lánya, előtte tetőtől-talpig rendbe teszi magát, és ez teljesen rendjén van így, hiszen az ápolatlan köröm, és az elhanyagolt bikinivonal még szembetűnőbb, amikor alig ruhában flangál az ember lánya. Ám nem árt előre megtervezni a renoválás menetét, hiszen nemcsak esztétikailag, hanem a fertőzésveszély miatt sem igazán jó, ha begyulladt szőrtüszőkkel, vagy sérült körömággyal vágsz neki a hűsítő fürdőzésnek.

A bőr sérülései, sebei felpuhulhatnak, felázhatnak a vízben, így akkor is, ha már behegedtek, kiszolgáltatottabbá válnak a baktériumokkal szemben. Bár a természetes fürdőhelyeket, a strandokat, valamint a termálvizeket és a wellnessfürdőket a nyári szezon folyamán többször is ellenőrzik – és laboratóriumban vizsgálják, hogy a szabályzatban foglaltaknak megfelel-e a víz minősége -, azért olyan helyeken, ahol több ember fordul meg naponta, és esetleg még a víz hőmérséklete is kedvez a mikroorganizmusoknak, érdemes kicsit több figyelmet fordítani a higiéniai óvintézkedésekre.

Éppen ezért, ügyelj arra, hogy minél kevesebb sérülés legyen rajtad, ha strandolni mész. A nagyobb sebeket érdemes vízálló sebtapasszal lefedni, a kisebb karcolások azonban nem jelentenek veszélyt, mert hamar hámosodnak.

Mellőzd az olyan szépségápolási tevékenységeket közvetlenül a fürdőzés előtt, amelyek gyulladt szőrtüszőkhöz, vagy apró, de nyitott sebekhez vezethetnek. A pattanásos bőrt sem érdemes háborgatni ilyenkor, mert nagyobb gyulladást jelenthet, ha a vízből a piszok a kitágult pórusokba jut. A medencék vize  ráadásul többféle víztisztító vegyszert, klórt is tartalmaz, melyek irritálhatják a még érzékeny bőrt, ezért a fürdőzés utáni alapost arctisztítás és zuhanyozás nem maradhat el.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés