Az ékszerek rendszeres tisztítása nem csak abban segíthet, hogy meghosszabbítsuk az arany, ezüst és bizsu holmik élettartamát. A fertőtlenítéssel a koszos kiegészítők okozta elszíneződések, és a bőrirritációk is megelőzhetőek.

hirdetés

Nyáron a napbarnított bőrön gyönyörűen mutatnak az látványos ékszerek, hiszen sokkal élénkebbnek tűnik csillogásuk. A lenge topok és ruhák mellett pedig végre kellő figyelmet kaphatnak, ezért gyakran kerülnek bele a szettekbe. A napi szintű viselésük azonban nem jár következmények nélkül.

A nemesfémek levegőn nem oxidálódnak, de a gyűrűket érintő szappanlerakódások, valamint a tisztálkodáshoz használt klóros víz, illetve a gyógyfürdők sem tesznek jót nekik. Különösképpen a bizsu ékszerek hajlamosak besötétedni, elszíneződni egy idő után, pláne, ha gyakran érintkeznek vízzel, verejtékkel.

Azonban nem csak az ékszer szenvedhet kárt a nyár során, hanem bőrünk is. Az oxidálódott kiegészítők okozta elszíneződések ugyanis a nyak mentén és az ujjak körül is megjelenhetnek. A sokszor kékes, barnás foltok csúnya látványától pedig nehéz megszabadulni.

Ezért fontos az ékszerek gyakori tisztítása nyáron

Az ékszerek csillogóvá varázsolása szerencsére nem kerül sok energiába, de még csak igazán költeni sem kell rá sokat. Különböző otthoni praktikákkal az arany, az ezüst, és a bizsu is újra eredeti fényében tud ragyogni. A meleg szezon alatt ugyanis a nyakláncokon és a gyűrűkön is megtapadhatnak az izzadsággal keveredett elhalt bőrdarabkák, porszemcsék és baktériumok.

Ez nem csak esztétikailag okoz problémákat, de higiéniai okokból is kerülendő. Ahol a szennyezett fém a bőrhöz ér, ott akár kiütések is jelentkezhetnek, hiszen az izzadás miatt kialakult párás közegben a pórusok kitágulnak, így könnyebben bejuthat a szőrtüszőkbe a piszok.

Az arany ékszerek tisztítása mindössze magnéziumot igényel, amit por állagú, nagy csomagos kiszerelésben a patikákban is be lehet szerezni. Egy evőkanállal kell belőle elkeverni egy pohár vízben. Kedvenc nyakékünket és gyűrűnket belehelyezve, egy napig kell hagyni benne állni, hogy feloldja a szennyeződéseket.

Arany ékszerek tisztítása és fényezése

Ha úgy látod, hogy csupán a fényéből vesztett az aranyból készült ékszer, akkor az újrafényezést is választhatod. A kiegészítőket alkohollal kell először áttörölni, majd, a már száraz ékszert egy fogkrémmel megkent vattacsomóval kell átdörzsölni egy-két percen keresztül. Megmosva és megtörölve láthatóvá válik a gyönyörű csillogása.

Ám, ne vidd túlzásba ezt a fényezési módszert, mert sok fogrém tartalmaz például szemcsés, polírozó és súroló hatású anyagokat, melyek karcolhatják, felsérthetik a fém felszínét és a nemes ötvözetet, ezáltal még inkább matt lesz az ékszer felülete.

Ettől lesz újszerű az ezüst, az orvosi fém, és a bizsu

Az ezüstre, az orvosi fémre és a bizsukra gyakran rá sem lehet ismerni, annyira vastagon fedi őket egy szürkés-feketés bevonat. Ez a kosznak tűnő réteg az ezüst-szulfid miatt rakódik le. Egy szódabikarbónából készült oldat azonban könnyen leválasztja a szulfidot, szabadon hagyva a csillogó felszínt.

A tisztításhoz egy üvegtálat kell kibélelni alufóliával, ebbe kerül bele egy-egy evőkanál só és szódabikarbóna, amit egy pohár forró vízzel kell felönteni. A folyamat során látszódni fog, hogy zavarossá válik a víz, és az ezüstről a szulfid az alumíniumra fog rátapadni. Legalább tíz perc várakozási időre kell számítani, de akár több ideig is az elegyben lehet hagyni az ékszereket. Végül egy rongy segítségével áttörölgetve távolítsd el a fennmaradt szennyeződéseket.

A bizsu a legkényesebb ékszer nyáron

A bizsuk gyakran megszólalásig hasonlíthatnak a nemesfém ékszerekre, mégis olcsón beszerezhetőek, viszont sajnos sok gond akad velük nyáron. A gyűrűk és nyakláncok a folyamatos kézmosások, zuhanyzások, és takarítási teendők során hamar elszíneződnek és barnás árnyalatot vesznek fel. Éppen ezért fontos, hogy ne érintkezzenek vízzel. Strandolás alkalmával kifejezetten érdemes otthon hagyni őket, hiszen sem a termál, sem a klóros vagy tengervíz víz érintése nem tesz jót nekik, de ez ugyanúgy igaz az aranyból, ezüstből készült csecsebecsékre is.

Ha a beszürkült ékszereket viseled, akár egy-két óra alatt is jelentkezhetnek az elszíneződések a bőrön. Ezek a foltok leginkább az izzadtság miatt alakulnak ki. Mivel ezek a területek tökéletes melegágyai a baktériumoknak is, ezért a nyaknál akár pattanások is kialakulhatnak, a fülcimpánál pedig hamar gyulladásos, duzzadt, kipirosodó tünetek jelentkezhetnek.

Így tüntesd el a fontokat a bőrödről

Az oxidáció okozta foltok eltüntetéséhez érdemes egy darab alkoholba mártott vattával átdörzsölni a felületeket. Ha érzékeny, vagy túl száraz a bőröd, akkor citromlével is megpróbálhatod lemosni a szennyeződést, majd kend be a felületet hidratáló krémmel vagy aloe verával. A fülbevalók viselésekor pedig ne csak a kiegészítőket, hanem a fülcimpádat is fertőtlenítsd minden használat után.

Így maradnak tovább csillogóak az ékszerek

Akár nemesfém, akár bizsu ékszerről van szó, kerülni kell a tisztálkodó-, valamint vegyszeres takarítószerekkel való érintkezését. Szaunában, gyógyvízben, tengervízben nem ajánlatos ékszert viselni. Az ezüst kén hatására megfeketedik, így minden árthat neki, ami kéntartalommal bír.

A naptejekben, testolajokban, testápolókban is fellelhetőek olyan anyagok, melyek elszíneződést okozhatnak az ékszereken. A bőrradír szemcséi például mattítják a gyűrűk, karkötők, nyakláncok felületét, így érdemes azokat levenni, mielőtt belevágsz a bőrszépítő műveletbe. A parfümök, olajos illatanyagokat tartalmazó kencék szintén elveszik az ékszerek csillogását.

Kaphatók speciális ékszertisztító folyadékok is, melyek nagyobb biztonsággal alkalmazhatóak, ám a használati utasítást mindenképp követni kell, mert nem minden ötvözetre és fémre használhatóak. A köves gyűrűket, medálokat, fülbevalókat és karkötőket nem érdemes otthoni praktikákkal tisztítani, mert sérülékenyebbek, és egy-egy anyag nagy nagyobb kárt tehet bennük.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés