Ez az ínycsiklandozóan finom, egészséges édesség kellemesen lehűt a forró nyár végi napokon, ráadásul diéta alatt is fogyaszthatod, persze, csak mértékkel. Nagyon egyszerű elkészíteni!

hirdetés

Nyár végi édesség egyszerűen, egészségesen

A nyári időszakban rengetegen kísérleteznek a különböző smoothie-receptekkel, ám valljuk be, egy finom turmix nem tudja helyettesíteni az elképesztően ízletes desszerteket. Persze számtalan olyan változat létezik, amelyek hasonló összetevőkkel dolgoznak, mint amelyek a finom süteményekhez kellenek, az érzés és az aromák találkozása azért mégsem ugyanolyan, mint egy frissen sült édesség esetében.

Szerencsére ma már temérdek egészséges recept közül lehet válogatni, ráadásul vannak kifejezetten kánikulához szabott, hűsítő verziók is. Ez az áfonyás-joghurtos finomság nagyon gyorsan és egyszerűen elkészül, ráadásul mértékkel fogyasztva simán belefér a diétás étrendbe.

 

A szimpla joghurt könnyedén puffaszthat, és sok esetben igencsak megkínozza a hasat, a recept éppen ezért növényi változatot kér. A boltok polcain egyre több verzió sorakozik, bátran használd a jól bevált, kedvenc joghurtodat. Ha nincs ilyen, érdemes lehet utánaolvasnod, hogy a tapasztalatok szerint melyik az, amelyik számodra a legízletesebb, legfinomabb lehet.

Egy egészséges édesség nem készülhet gyümölcs nélkül. Az áfonya dúskál a vitaminokban, az A-, C-, D-, illetve K-vitamin mellett folsavban is gazdag. Remekül passzol a diétás étrendbe, ugyanis szuper tápértéke ellenére rendkívül alacsony kalóriatartalommal bír. Hozzájárul a kiegyensúlyozott emésztéshez, nagy része víz, ennek köszönhetően pedig a hidratációt szintén elősegíti a hőségben. Az már csak hab a tortán, hogy fantasztikus ízével igazán megbolondítja ezt az egyszerű, ám annál ütősebb desszertet!

Az étcsokoládé a benne található flavonoidoknak köszönhetően szuper hatással van a szervezetre és a bőrre, persze fogyasztása csak mértékkel ajánlott, különösen szigorú diéta esetén. A csokitól nem lehet fogyni, így ez az édesség sem egy fogyókúrás nassolnivaló, ám alkalomadtán bizony belefér a tudatos étrendbe. Nagyon fontos, hogy a csoki jó minőségű, magas kakaótartalmú legyen, lehetőleg hozzáadott cukor nélkül.

 

Így készül

Hozzávalók

  • 200 gramm növényi joghurt
  • 120 gramm kék áfonya
  • vaníliaaroma
  • 100 gramm étcsokoládé
  • 1 evőkanál kókuszolaj

A joghurtot, az áfonyát és a vaníliaaromát keverd össze alaposan egy tálkában. A masszát csak óvatosan forgasd, nehogy összetörd az áfonyaszemeket. Ha édesebben szereted a nassolnivalókat, természetes édesítővel, például agávésziruppal turbózd fel az ízét. Fedj le egy akkora tálcát vagy tepsit sütőpapírral, amekkorát be tudsz tenni a fagyasztódba. Erre halmozd rá egy kanál vagy fakanál segítségével a joghurtos-áfonyás keveréket, tetszőleges méretben. Tedd be a tálcát a fagyasztóba, majd körülbelül két órán át pihentesd a kiporciózott desszertet.

Amikor letelt az idő, az étcsokoládét – lehetőleg minél magasabb kakaótartalmú verziót válassz – vízgőz felett olvaszd fel a kókuszolajjal elvegyítve. Mielőtt még megmártanád a folyékony csokiban a kis joghurtos-áfonyás finomságokat, halmozhatsz a tetejére pár csepp mogyoróvajat, ám ez a lépés abszolút elhagyható. Minden darabot márts bele az olvasztott csokiba, majd az egész tálca mehet vissza a fagyasztóba. Ha megkötött a csokiréteg, már fogyaszthatod is az ínycsiklandozóan finom, egészséges édességet!

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés