A csokoládé kétségtelenül az egyik legjobb dolog a világon, és egyre bizonyosabbak lehetünk abban, hogy nem csak az íze miatt lehet imádni. Igaz, most a kevésbé népszerű fajtájáról, az étcsokoládéról lesz szó, ami olyan jótékony tulajdonságokkal hat a bőrre, hogy megéri elviselni érte a kesernyés szájízt.

hirdetés

Mi fán terem a kakaó?

A kakaó az eredetileg Nyugat-Afrikában őshonos kakaófa terméséből származik, és már évezredekkel ezelőtt az ’istenek eledelének’ számított. A maják és az aztékok is fogyasztották a kakaóbabból készült főzetet gyógyhatása miatt, és számos rituálénak is szerves eleme volt.

Európába spanyol közvetítéssel érkezett a 16. században, és először a királyi udvarok, majd az elit kedvenc italává vált. Később a patikákba is bekerült, mint hatásos méregtelenítő szer.

Bár a kakaót és a csokoládét kollektíven egészségtelennek bélyegzik, ez a jelző csak a tejcsokoládéra igaz. A magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen az egészségre és a bőrre is nagyon jó hatással van.

Kívül-belül szépít

Meglepő, de igen magas az antioxidánstartalma, így hatásosan lép fel a szabad gyökök ellen. Flavonoid tartalmának hála hozzájárul a sejtek regenerálódásához, és mélyen hidratálja, puhítja a bőrt. Javítja annak struktúráját is és a vérkeringés serkentésével segíti az egészségesebb, egységesebb bőrkép elérését.

Fogyasztásával növelhető a szervezet endorfintermelése is, ami hozzájárul a jobb közérzethez. Magas a cink és magnézium tartalma is, amik ugyancsak segítik csökkenteni a szervezetben felgyülemlett stresszt, ezáltal annak káros nyomai nem mutatkoznak meg a bőrön.

Nagyon jó antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású és serkenti a nyirokkeringést is. Ez a tulajdonsága nemcsak a bőrnek, de hajnak is jó, amit fényessé, puhává tesz és a hajhullás mértékét is csökkenti.

Ugyancsak a benne található flavonoidoknak és antioxidánsoknak köszönhető UV-sugárzással szembeni hatékonysága is, így miközben majszolod a csokit a bőröd napsugárzás elleni védelméért is teszel.

Milyen étcsokoládé a jó?

Lehetőleg legyen minél nagyobb a kakaótartalma, így mindenképpen a 70% feletti értékűeket keresd. Ez nem is annyira keserű, mint egy 99%-os, bár utóbbinak kétségtelenül áldásosabb a hatása. Még egy nagyon jó hírünk van! Az étcsokoládénak nagyon alacsony a glikémiás indexe, ráadásul a zsírégetést is segíti a katekin nevű antioxidánsnak köszönhetően. Persze csak mértékkel fogyaszd, a napi ajánlott mennyiség egy-két kocka.

Kozmetikai felhasználása

Nemcsak belsőleg használ a kakaó, számos kozmetikumnak is az alapanyaga. Krémekben, szappanokban, tusfürdőkben is megtalálod, így ha hidratálára van szükséged, keresd az ilyen termékeket.

Ha extra kényeztetésre vágysz, próbáld ki a csokimasszázst, ami bársonyosan puhává, rugalmassá és fiatalossá teszi a bőrt. A masszázshoz magas kakaótartalmú csokoládét, csokoládé olajat és csokoládé krémet használnak, ami együttesen nem csak a bőrt regenerálják, de illatanyaguk révén az endorfintermelést is beindítják. Ennél több indok nem is kel hozzá!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés