A Christian Louboutin név sok nőnek ismerős lehet, ám, ha rögtön nincs is előttünk a francia cipőtervező arca, a piros talpú lábbeliket ezer közül megismernénk. Louboutin különleges terveivel elérte, hogy ismét divat legyen a tűsarkú, a kreációiért pedig hölgyek milliói rajonganak.

hirdetés

Christian Louboutin Franciaországban született, kalandos gyerekkora volt, sok minden érdekelte, ám a tanulás sosem foglalkoztatta igazán. Tinédzserként fejezte be a tanulmányait, már akkor is inkább a cipők izgatták a fantáziáját. Az első terveit gimnazistaként készítette el. Eleinte kifejezetten vonzotta a punk vonal, az efféle elemeket manapság is elcsíphetjük a cipőin.

Az egész egy múzeummal kezdődött

Részt vett egy képzésen az Académie d’Art Roedererben, ahol elsajátította a rajzolás és a díszítés alapjait. Saját bevallása szerint a cipők iránti rajongása 1976-ban kezdődött, amikor meglátogatta a párizsi Musée national des Arts d’Afrique et d’Océanie egyik kiállítását. Louboutin figyelmét felkeltette egy tábla, amely megtiltotta a nőknek a tűsarkú viselését, hiszen a hegyes sarkak megsebezhették volna a padlót. Ekkor döntötte el, hogy valami különlegeset, szabályelleneset akár létrehozni.

Louboutint lenyűgözték az egyes országok kultúrái, ezért előbb Egyiptomba utazott, majd Indiában töltött el egy évet, és csak 1981-ben tért vissza Párizsba. Részletes portfóliót állított össze magas sarkú cipőkről, a terveivel pedig felkereste Charles Jourdant, aki az egyik legismertebb cipőtervezőnek számított akkoriban. Ezután találkozott Roger Vivierrel, akinél gyakornokként kezdett el dolgozni.

Pár év után szabadúszó lett, a terveit főként a Chanelnek és az Yves Saint Laurent-nek adta el. Rövid időre felhagyott a cipőtervezéssel, szerette volna kipróbálni magát a kertészetben, ám 1991-ben mégis visszatért a divatszakmába, és megnyitotta az első üzletét. A párizsi butikban az első vásárló Karolina monacói hercegnő volt. A hercegnőt lenyűgözték Louboutin tervei, sokat mutatkozott a cipőkben, és mindig elismerő szavakkal nyilatkozott a tervezőről. Ez nagyban hozzájárult a márka népszerűségéhez.

Elképesztő tűsarkak piros talpakkal

Bár Christian Louboutin egyre népszerűbbé vált a hölgyek körében, mégis úgy érezte, hogy valami hiányzik a kreációkból. Mindig elégedett volt a tervekkel a papíron, ám a valóságban már nem látta őket annyira tökéletesnek. Szerette volna, ha egyedivé, semmivel sem összetéveszthetővé válnak a kreációi, ezért olyan stílusjellemzőn törte a fejét, ami idővel a védjegyévé forrhatja ki magát.

Két évvel azután, hogy megnyitotta párizsi cipőszalonját, egyik nap meglátta az asszisztense pirosra lakozott körmeit, amelyek meghozták számára az ihletet. Elkérte a körömlakkot, majd befestette vele az egyik cipő talpát. A végeredmény elnyerte a tetszését, és rögtön tudta, hogy ez lesz a sikerének kulcsa. A piros talpakkal Louboutin elérte azt, amit szeretett volna, hogy a cipőben a nők szexisnek, magabiztosnak érezzék magukat.

Christian Louboutin eleinte csak tűsarkúkat tervezett, ezzel újra divatba hozta a cipőfazont. Sokáig a vastagabb sarkak számítottak sikkesnek, ám a tervező darabjait mindenki viselni szerette volna. Louboutin a sarokmagassággal is merészen bánt, a legtöbb kreációja meghaladta a 12 centimétert. Az általa kínált lábbelikben extra hosszú lábakra tehetnek szert a nők, és úgy érezhetik magukat, mint egy modell a kifutón.

A Louboutin cipők miatt más gyártók már nem használhatják a pirosra festett talpakat, mivel ez számos országban jogi eljárást von maga után. A cég az elmúlt években többször is pert indított a védjegy jogtalan felhasználása miatt. A Louboutin-színt a Pantone is jegyzi. Ám nem csak a különös talpakról lehet felismerni a tervező kreációit.

Cipők, amelyekért a legnagyobb sztárok is rajonganak

A cipőtervező különleges fazonjainak köszönheti a sikerét. Eredetileg az elegáns, alkalmi és formális öltözékekhez kreált lábbeliket, amelyek igazán egyedi hangulatot keltenek a masnikkal, tollakkal és a strasszokkal. Ezek továbbra is megtalálhatóak a kínálatban, rendkívül különlegesek, így egyik vörös szőnyeges eseményről sem hiányozhatnak.

Visszafogottabb cipőkkel is találkozhatunk, ilyen a Kate fantázianévre keresztelt kreáció, amelyet Katalin hercegné után nevezett el a tervező. Christian Louboutin jó barátságot ápol Blake Lively-val, a színésznő nevét szintén viseli egy magassarkú. Emellett többször is tervezett már neki egyedi darabokat.

A Louboutin kínálatában a tűsarkúk mellett bokacsizmák, lapos talpú topánok, táskák és kozmetikumok is felsorakoznak. A tervező pár éve jelentette meg a rúzsokból, körömlakkokból álló különleges kollekcióját. Az apróságok csomagolása is hasonlít a tűsarokra.

Christian Louboutin egyedi cipőit ezer közül is fel lehetne ismerni. A vörös szőnyeges események elmaradhatatlan kiegészítői, hiszen az összes darab elegáns és fényűző. A tervező újra divatba hozta a tűsarkat, ami azóta is népszerű. A cipellői valódi műalkotások, amelyeknek múzeumban lenne a helyük. A vonalvezetések rendkívül különlegesek, aprólékosak a kidolgozások, a díszítések pedig még fejedelmibbé teszik a látványt.

 

Kiemelt kép: Fred Duval / Getty Images. 

Képek a cikkben: Pascal Le Segretain, Cindy Ord, Fred Duval / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés