A híres énekesnők a koncertek alkalmával nem csak a gyönyörű hangjukkal és a profin megkomponált koreográfiákkal ejtik rabul a közönséget. A hölgyek nagy gondot fordítanak a tökéletes színpadi megjelenésre, ezért a csillogó, esetleg sokat mutató kreációk nem maradhatnak ki a repertoárból. Az olyan dívák, mint Cher vagy Diana Ross valóságos kollekcióval rendelkeztek, és kedvenc tervezőjük is volt.

hirdetés

A színpadi megjelenésnek még manapság is hatalmas a szerepe. A fiatal énekesnők már inkább a villantásra, polgárpukkasztásra törekszenek, ezért a legtöbbször csupán falatnyi ruhát viselnek. A feltűnő összeállításokat a legnevesebb divattervezők komponálják meg, Jennifer Lopez Super Bowl-kreációját Donatella Versace álmodta meg. Ám vannak tervezők, akik csakis a csillogó, merész darabokra specializálódtak, ilyen például Bob Mackie.

Bob Mackie különleges darabjaival megteremtette a dívák csillogó világát

Az amerikai divattervező, jelmeztervező karrierje a Paramouth Studiosnál indult, ahol Edith Head, a kor ünnepelt kosztümtervezője felfigyelt a tehetségére. Az 1960-as években egyre többen vették észre Mackie különleges látásmódját, formai megoldásait, az évtized közepén már Marlene Dietrich számára alkotott színpadi öltözetet.

A karrierje ezek után tovább szárnyalt, felkérték a The Supremes öltöztetésére. A lánybanda akkoriban hihetetlenül nagy népszerűségnek örvendett, köszönhetően Diana Ross lenyűgöző hangjának. 1972-ben megkapta az első Oscar-jelölését a Lady Sings the Blues című alkotásért, amelyben Ross formálta meg a vásznon Billie Holiday-t.

Bob Mackie jó barátságot kötött Diana Ross-szal, akit a későbbiekben sokszor öltöztetett. Cher mondhatni, a rajongójává vált, a hetvenes években szinte mindig Mackie-kreációban láthatták a nézők a The Sonny & Cher Show-ban. Gyakorta tervezett a dívának, volt, hogy még az Oscar-gálára is elkísérte. Whitney Houston úgyszintén imádta a Mackie által kreált darabokat, legtöbbször a csillogó, formabontó ruhakölteményekben mutatkozott a színpadon és a vörös szőnyeges eseményeken.

A jelmeztervező kilenc Emmy-díjat nyert, és már háromszor jelölték Oscar-díjra. Rengeteg szakmai elismerést zsebelt be az elmúlt évtizedekben, manapság is sok rajongója van. Legutóbb Anya-Taylor Joy öltötte magára a mester egyik vintage kreációját.

Bob Mackie ruháit a különleges vonalvezetések, extrém kivágások, tenyérnyi anyagok és a csillogás jellemzi. A show-biznisz világából indult, sokszor megjelent a ruháiban a régi Hollywood pazarló anyaghasználata különleges kelmékkel kombinálva.

 

Mindig is adott a látványra, nem ismer lehetetlent, a strasszokkal, kivágásokkal megfűszerezett darabokkal beírta magát a divattörténelembe. Átlátszó anyagokkal gyakorta kísérletezett, előfordult, hogy a híres hölgyek testrészeit csak egy vékony necc és pár csillogó kő takarta.

Bob Mackie a színpadi megjelenés atyjának számít, a különleges szettjeivel valódi dívákat faragott a kor ünnepelt énekesnőiből. A divatra gyakorolt hatása vitathatatlan, hiszen olyan énekesnők inspirálódnak Mackie kreációiból, mint Beyoncé vagy Mariah Carey.

 

Kiemelt kép: Frank Trapper, Bettmann / Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés