Ha valóban eredményes szőrtelenítésre vágyunk, elsősorban a gyantára gondolunk, ami után hosszú ideig sima marad a bőr. Ám nem biztos, hogy az érzékeny arcbőrön ez a legcélszerűbb megoldás.

A kozmetikai gyanták előnye, hogy nemcsak a szőr felső részét kaszálják le, mint az epilátorok és a borotvák, hanem a gyökerüktől tépik ki a szálakat, így sok időt nyerhetünk a következő szőrtelenítésig, hiszen jó darabig nem találkozhatunk borostával. Ám, amilyen hatékony, olyan kellemetlen a gyanta használata, és gyakran a bőrfelszín is megsínyli ezt az eljárást.

Bár vannak hideg gyantacsíkok is, a megerősödött szőrrel nem tudnak maradéktalanul elbánni, így sokan inkább a kozmetikai szalonokban leggyakrabban alkalmazott meleg gyanta mellett döntenek, mely gyakorlatilag azután szilárdul meg, hogy a bőrre felkenték. Nem teljesen veszélytelen ez a technika, különösen az érzékeny bőrűek számára, hiszen a gyanta beletapad a szőrtüszőkbe, és, miután kihűlt, drasztikus módon egy papírcsík vagy szövetdarab segítségével letépik az ember testéről.

Nem ritkán ilyenkor a hámfelszín is sérül: a gyanta beleragad a bőr apró repedéseibe, és feltépi magával a felületét a szőrszálakkal együtt. Ilyenkor tűhegynyi bevérzések, nemkívánatos pöttyök keletkezhetnek, és az erőszakkal eltávolított szálak helyén kitágult pórusok maradhatnak, melyeket könnyen eltömítenek a szennyeződések.

Ez általában benőtt szőrszálakhoz, gyulladásokhoz vezethet. Így nem csoda, ha az arcunkra nem szívesen visszük fel a gyantát, hiszen sokkal vékonyabb, sérülékenyebb a bőr a szemöldök alatt, mint mondjuk a lábunkon. A száj feletti résznél is túlságosan feltűnőek lennének a hámsérülések, ezért az érzékeny bőrűeknek kíméletesebb szőrtelenítési módszert kell kitalálniuk a bajuszka eltávolítására.

Házi cukorgyanta, három összetevőből

A cukorpaszta nemcsak olcsóbb és biztonságosabb megoldás, hanem a használati metódusa is merőben eltér a meleg gyantáétól. Ez az elegy testhőmérsékleten gyúrható, formázható anyagot képez, így könnyen leválaszthatóak belőle olyan aprócska csíkok, melyek a szemöldök alá felvihetőek. Így kézzel is fel lehet simítani a kiválasztott területre, de érdemes steril gumikesztyűt húzni, hogy ne vigyünk fel szennyeződéseket a kezünkkel a gyantára, majd onnan a bőrünkre.

A cukorgyanta nem ragad bele a bőrbe, csak a szőrszálakat fogja meg és távolítja el, ráadásul a gyantamaradékokat is sokkal könnyebb eltávolítani az arcról. Ehhez nem lesz másra szükséged, csak vízre. Teljesen természetes az elegy, tulajdonképpen ehető alapanyagokból áll, melyekre a konyhádban is rábukkanhatsz.

Hozzávalók:

  • 200 g cukor
  • 10 ml víz
  • 30 ml citromlé

Folyamatos keverés mellett forrald fel az elegyet, apránként add hozzá a vizet. Nagyjából negyed óráig kell főzni alacsony lángon, majd, amikor már mézszínű lesz, leveheted a tűzről. Öntsd ki egy hőálló edénybe, és várd meg, míg kihűl annyira, hogy szabad kézzel hozzá merj érni.

Tisztítsd meg alaposan a bőröd, készítsd elő a gyantázásra, vagyis zsírtalanítsd a területet, hogy jobban megtapadjon rajta a gyanta. A cukorpasztát a szőrnövekedés irányával ellentétesen vidd fel a bőrre. A lehúzásához nincs szükség papírcsíkokra, egyszerűen csak tépd le a pasztát a szőr növekedésével megegyező irányban. A bőrön ragadt gyantamaradék meleg vízzel lemosható.

  • Megosztás:
hirdetés