A testápolási rutinból gyakran kimarad a megfelelő hidratálás. A legtöbben használnak ugyan testápoló krémet, de egy adott formulához ragaszkodva nem igazán veszik figyelembe a bőr megváltozott igényeit. Megesik, hogy ugyanaz a kence kerül fel télen-nyáron, pedig a hideg időszakban, a fűtésszezon idején sokszor nem elegendő a szimpla nedvességpótlás. A bőrápolás sokoldalú ütőkártyája a testolaj, ami táplálja, antioxidánsokkal védelmezi a bőrt, valamint lipidekkel fokozza vízmegtartó képességét.

hirdetés

A testápoló sokaknál csak akkor kerül elő, ha már száraz vagy húzódik a hámréteg. Tűzoltásként alkalmazva azonban nem elég hatékony, a legtöbb készítmény ugyanis rendszeres használat mellett fejti ki hatását. A nehéz, testes formulákat nem mindenki kedveli, ugyanis nehezen szívódnak fel, előfordul, hogy nedves vagy olajos réteget hagynak maguk után, ami összekeni a ruhát öltözéskor. Így a nők többsége hajlamos kihagyni a reggeli rutinból.

A testolajok némelyike sokkal könnyedebb, és a testápoló krémekkel együttműködve is jól beválik. Míg a kencék zöme a nedvesség visszapótlására fektet hangsúlyt, a testolaj javítja a bőr ellenálló képességét, helyreállítja a sérült lipidréteget, így nem szökik el egykönnyen a nedvesség.

A vízzáró lipidréteg és a felszíni hidrolipid filmréteg egyaránt a hámréteg védelmét szolgálja, bármelyik sérül, az számos bőrproblémát vonz magával amellett, hogy kiszárad, dehidratálttá és érzékennyé válik a bőr. A növényi olajok bárki számára biztonságosan használhatók, ám nem árt gondosan megválasztani a testolaj típusát, ugyanis a testesebb verziók esetében a pattanások vagy az akné tünetei kizáró okok lehetnek. Egyes olajok eltömíthetik a pórusokat, és pattanásokat okozhatnak a háton, vállon, fenéken.

Vannak azonban olyan fajták, melyek szabályozzák a faggyútermelést, és könnyű felszívódásuknak köszönhetően nem ülnek meg a pórusokban. Ilyen például a szőlőmagolaj és a jojobaolaj.

Megköti a nedvességet

A legfőbb ok, amiért érdemes testolajra váltani, hogy megköti a nedvességet. Sokkal tovább biztosít bársonyos bőrt, mint a hagyományos testápolók. A mélyebb rétegekben is gátolja a kiszáradást és a száraz bőrérzetet, emellett fokozza a rugalmasságot. Bőrpuhító tulajdonságokkal rendelkezik, így bőrkeményedés ellen nagyszerűen bevethető.

Gyorsan beszívódik, tovább tart

A testolaj a nevével ellentétben gyorsan beszívódik, mégis tovább garantál puha, selymes bőrérzetet. Az olajokban található lipidek utánozzák a bőrünkben található természetes lipideket, ennek köszönhetően hatásosabbak.

Antioxidánsok, vitaminok

A legtöbb testolaj rengeteg antioxidánst, vitamint tartalmaz. A rendszeres használatuk csökkenti a gyulladást, nyugtatja a bőrt. Érdemes olyat választani, ami tartalmaz E-vitamint, ami elősegíti a sérült, száraz bőr regenerációját.

A túltisztítástól irritáltá és szárazzá vált bőrnek szintén jót tesznek a gyulladáscsökkentő növényi olajok, melyek fokozzák a hámosodást és helyreállítják a bőr sérült szerkezetét.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés