Manapság sokféle hidratáló és ápoló kencével találkozhatunk a drogériák polcain, amelyek értékes vitaminokkal és hidratáló hatóanyagokkal töltik fel a száraz hámréteget. A különféle márkák, termékek sokaságában könnyű elveszi, így nincs könnyű dolgunk. A testápoló és a testolaj között nem könnyű dönteni, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek leegyszerűsítik a választást!

hirdetés

A tél viszontagságait elszenvedve, a hámréteg tavaszra kifejezetten száraz érzetűvé válhat, a víz- és zsírhiányos bőrfelület pedig még rosszabb állapotba kerülhet. Ezt segítenek megakadályozni a tápláló összetevőkben bővelkedő kencék. Ám sokszor felmerül a kérdés: a testápoló vagy a testolaj a hatásosabb?

Bár mindkét készítmény ápoló formulákat tartalmaz, a testápoló és a testolaj mégis sok mindenben különbözik egymástól.

A testolaj javítja a bőr vízmegkötő képességét

A testolaj legfontosabb tulajdonsága, hogy a bőr nedvességmegtartó képességét javítja, ráadásul a 98-100%-os tisztaságú növényi alapú készítmények olyan bőrrokon anyagokat tartalmaznak, melyek képesek lejutni az epidermisz alsó rétegeibe. A természetes olajok – mint például az avokádóolaj vagy a mandulaolaj – szabályozzák a faggyútermelést, és erősítik a bőrfelület védőrétegét.

Az olajok könnyedén átjutnak a felhám rétegein, és ott erősítik a lipidek védelmi és vízzáró funkcióját. A szerkezeti hasonlóságoknak köszönhetően a molekulák szabályozzák a bőr nedvességét, ami kihatással van az olajtermelésre.

Egy tiszta, jó minőségű testolaj tehát megakadályozza a nedvesség elpárolgását a felső bőrszövetekből, és gátolja a kiszáradást. Értékes omega-zsírsavaival feltölti, kipárnázza a hámréteget, így az ellenállóbb lesz a külső környezeti hatásokkal szemben.

A növényi testolajok legnagyobb előnye, hogy jobb a felszívódásuk, mélyebbre hatolnak, és nem a bőrszárazság tüneteit, hanem a probléma gyökerét orvosolják, vagyis a bőr természetes védelmi rendszerére és vízmegkötő képességére hatnak, ezáltal fokozódik a regenerálódás.

Érzékeny bőrrel rendelkezők számára érdemes a lehető legtisztább olajat választani, hiszen ez irritáció nélkül hidratálja és erősíti meg a hámréteget. A testolajat érdemes nedves bőrre felvinni, kivéve a száraz olajokat, melyek funkciójukat tekintve univerzálisak: arcra, hajra, körömre is használhatóak.

A testápoló tápláló összetevőkkel tölti fel a száraz bőrt

A testápolók nagy része víz alapú: gyakran olaj és víz keverékéből készülnek, ennek köszönhetik hidratáló hatásukat. A kencék más összetevőket is tartalmaznak, amelyek könnyedén beépülhetnek a hámréteg mélyebb rétegeibe, és ezáltal javítják a vízmegtartó képességét. Legtöbbjük csak a nedvességet pótolja, de a zsírhiányos bőr számára kevésnek bizonyul. Hacsak, nincs feltuningolva a hidratáló formula!

A hialuronsavval vagy cereamidokkal gazdagított krémek hatékonyabbak a szimpla nedvességpótló testápolóknál, hiszen a hialuronsav molekulája képes a saját súlyának az ezerszeresét felvenni vízként, és a hámréteg mélyére hatol.

Mindkét kence használata komoly előnyökkel jár, hiszen értékes összetevőket juttathatsz a bőr mélyebb rétegeibe. Természetesen az INCI lista átböngészését nem érdemes kihagyni, hiszen így kiszűrheted az irritatív adalékanyagokat.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés