A száraz, érzékeny bőr nemcsak a téli hideget, hanem a változékony időjárást is megsínyli. Ilyenkor jól esik egy nyugtató, hidratáló, kényeztető pakolás, mely a kezeken és az arcon egyaránt hatásos. Enyhíti a bőrszárazság makacs tüneteit, és a pirosságot is megszünteti.

A méz és a tejszín párosából mindig jó dolgok sülnek ki a konyhában, de nem csak az ünnepek közeledtével érdemes betárazni belőlük, hiszen a sütésen kívül bőrápolásra is felhasználhatod őket.

Ha fogyasztva nem is annyira, de pakolásként alkalmazva a tejtermékek jót tesznek a bőrnek. Enyhe hámlasztó hatással bírnak, és mélyen hidratálják a hámrétegeket. Joghurtból, túróból, tejfölből, vagy tejszínből hatékony bőrfeszesítő, ránctalanító arcpakolások készülhetnek, de a kipirosodott, érzékeny, száraz bőrfelületeket is jól kezelik. Ha zsíros a bőröd, csak óvatosan, ám, amennyiben gyulladt pattanásaid vannak, egyáltalán ne használj tejes és tejszínes pakolásokat.

Bőrmegújító kényeztető pakolás

Talán senki előtt nem titok, hogy a kézfej bőre hamarabb ráncosodik, mint az arc. Ez azért van, mert nagyobb igénybevételnek van kitéve, ráadásul az arcunkat nem mossuk naponta többször, mint a kezeinket. A víz és a szappan kiszárítja, ugyanakkor sérülékenyebbé is teszi a kéz bőrét.

A bőrnek van egy zsíros védőrétege, ami úgy funkcionál, mint egy pajzs, a külső behatások és az időjárás viszontagságai ellen. Ezt a réteget hidrolipid filmnek is nevezik, ugyanis lipideket termel, melyek segítik megkötni a nedvességet, és ellenállóbbá teszik a bőrt a környezeti hatásokkal szemben.

Ám, ha ez a lipidréteg sérül, a bőr könnyebben irritálódik, és nehezen alkalmazkodik a külső hőingadozásokhoz. A kézfej bőre tehát ugyanúgy ápolásra szorul, mint az arc, sőt, ha belegondolunk a kézmosások, mosogatások hatásmechanizmusába, kiérdemli az extra kényeztetést. A méz nyugtatja, tisztítja, a lágy tejszín pedig alaposan hidratálja a bőrt. A banán száraz és zsíros bőrtípusra, illetve dehidratált hámrétegre egyaránt ajánlott, mely E-vitaminnal és káliummal erősíti a bőrsejteket.

Hozzávalók:

  • ½ érett banán
  • 1 dl tejszín
  • 1 teáskanál méz

Verd fel a tejszínt, egy külön tálkában pedig villával passzírozd össze a banánt. A mézet csöpögtesd a pépes banánra, majd keverd hozzá a tejszínt. Az arcod és a kezeidet is tisztítsd meg, mielőtt felkened a pakolást, majd húsz perc elteltével, langyos vízzel öblítsd le a masszát. A tejszínes pakolást kiegészítheted uborkával, zabpehellyel, ha az elhalt hámrétegtől is szeretnél megszabadulni.

  • Megosztás:
hirdetés