Az utóbbi években egyre több ember fordul az egészséges életmód irányába, amibe már nem csak a mesterséges adalékanyagok kiküszöbölése, de a tej kiiktatása is beletartozik.

Ezzel ugyan sokan még mindig nem értenek egyet, hiszen régi hiedelmek kapcsolódnak ahhoz, hogy a tej mennyire egészséges. Viszont az elszaporodó gyomor- és bélbántalmak, valamint a felnőttkori akné hátterében is gyakran a tejfogyasztás áll.

A tej emészthetetlen összetevők és nemi hormonok összessége

A rendszeres tejivók számára elképzelhetetlen lehet az a tény, hogy az emberek háromnegyede számára a tej egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen emészthető. Ez genetikailag adott, ugyanis a legtöbb ember nem képes a laktázenzim megfelelő előállítására, ami a tejcukor lebontásához szükséges.

A fenti ok is épp elegendő lenne, de itt még nincs vége. A teheneket különféle hormonokkal is kezelik, az ösztrogén és progeszteron a gyorsabb növekedéshez és a bővebb tejképzéshez szükséges. Ez a tény a tehénre nézve sem túl bizalomgerjesztő, de annak is csak árt, aki a tejét elfogyasztja. Ugyanis az említett hormonok az emberi hormonháztartást is felborítják, a megnövekedett hormonszint pedig az állon és az állkapocscsont körül megjelenő pattanásokat eredményezheti, írja a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia Folyóirata – Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics – egy 2013-ban megjelent számában.

 

Nem is olyan „fehér” a tej?

A tej ipari felhasználása során pedig további szennyezőanyagok is belekerülnek az italba, melyek szintén lebonthatatlanok, és betegséghez vezethetnek. Ilyen például a melamin nevű szerves vegyület, amit a műanyagok előállításánál használnak, vagy a rákkeltő aflatoxin is, mutatott rá a Harvard Egyetem kutatócsoportja. Ezek mindegyike rossz hatással van a májra és a különböző szervekre. A lebonthatatlan, kiürítetlen összetevők ugyanis felhalmozódnak, és komoly problémákat okoznak. A teheneket ezen túl antibiotikumokkal is kezelik tőgygyulladás ellen, ezt szintén magához veheti az ember egy pohár tejjel.

A tej magas glikémiás indexének és magas cukortartalmának köszönhetően további bőrbajok is megjelenhetnek, például viszketés, vörös foltok és kiszáradás. Ez nem is csoda, hiszen, ha olyan anyag kerül a szervezetbe, amit a testünk emészthetetlennek ítél, arra fel is hívja a figyelmet. Az állati tej ugyanis nem az ember számára hasznos összetevőket tartalmazza, így azokat nem is képes a szervezet teljes mértékben hasznosítani. A bőrbajok megjelenése lehet egy példa erre, amire mindenképpen figyelni kell. A szervezet így próbál jelezni, hogy olyasmi került be, amivel nem képes az emésztőrendszer megbirkózni. Mivel a káros anyagot megkísérli mégis eltávolítani, a legnagyobb kiválasztószervet fogja használni, a bőrt.

Tejmentes élet

Próbáld ki, hogy akár csak egy hétig, de a legjobb, ha egy hónapig nem iszol és eszel állati eredetű tejből készült termékeket. Helyette fogyassz inkább valamilyen növényi tejet, pl. zab– mandula vagy rizstejet, de bőven válogathatsz még fajta szerint. Egyre többen tapasztalják, hogy szebb és egységesebb lett a bőrképük – függetlenül attól, hajlamosak-e pattanásosodásra -, több energiájuk volt, és sokkal jobban érezték magukat a bőrükben. Cukordiétán lévőknek is hasznos próba lehet ez, hiszen a tej cukortartalma szintén negatív irányban befolyásolhatja a diéta sikerét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés