A teafaolaj nem számít újdonságnak a szépségápolásban, ám azt már kevesebben tudják, hogy nem csupán a bőr számára hasznos, hiszen elűzi a korpát, egészségesebbé teszi a fejbőrt, így hosszabb távon a frizura is kamatoztathatja jótékony hatását.

hirdetés

A telefaolaj évtizedek óta népszerű összetevőnek számít a szépségápolásban. Számos alkalommal bizonyította már, hogy mennyire hasznos, mivel gyulladáscsökkentő, antibakteriális, illetve gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Nem szabad közvetlenül a kezelésre szoruló bőrön használni, érdemes mindig hígítani valamivel, erre tökéletesen alkalmasak a különféle bázisolajok. Az utóbbi években a kozmetikai ipar is rákapott az illóolajra, mivel hatékonyan bevethető pattanások ellen.

Megszünteti a korpát és csökkenti a gyulladást

A teafaolaj hatékonyan megküzd a gombás fertőzéssel, ami számos alkalommal a korpásodás mögött áll. Antibakteriális, fertőtlenítő hatásának köszönhetően megtisztítja a fejbőrt, csillapítja a gyulladást, és javítja a bőr általános egészségét. Mindenki számára használható, ám érzékeny hámréteg esetén jobb vele vigyázni, mert irritációt válthat ki.

A haj egészségére nagy hatással van a fejbőr állapota, ezért a teafaolaj abban az esetben is jól jön, ha erősebb, fényesebb frizurát szeretnél. Meggátolja a baktériumok terjedését, így idővel sokkal szebb lesz a haj állapota. Csökkenti a viszketést, egy kutatás bebizonyította, hogy a teafaolajat tartalmazó sampont használó nők 41%-ánál csökkentek a korpásodás bosszantó jelei.

Mivel gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a hajhullással egyaránt felveszi a harcot. A szálak fokozott elvesztéséhez a fejbőr gyulladása szintén hozzájárul, ezt segít megakadályozni a teafaolaj. Az olajtermelést úgyszintén szabályozza, sokszor a túlzott faggyútermelés, zsírosodás okozza a korpásodást, amit nagyszerűen egyensúlyba tud hozni az olaj.

Így használd

A teafaolajat érdemes mindig hígítani, ilyenkor csupán néhány csepp szükséges, és maximum 2-3 alkalommal lehet hetente használni. Mivel irritációt okozhat, ezért nem árt, ha összekevered valamilyen hordozóolajjal. Ez lehet például kókuszolaj. Ám az a legjobb, ha a samponba kevered bele, így kizárható a bőrpír.

A sampon mellett bekerülhet a balzsamba, pakolásba vagy bármilyen készítménybe. Keverheted közvetlenül a kozmetikumhoz vagy csupán egy adott mennyiséghez a tenyeredben.

A teafaolaj-tartalmú készítmények ennél kisebb koncentrációban tartalmazzák az összetevőt, ezeket a kozmetikumokat akár naponta is fel lehet vinni a frizurára. Jól működik más összetevőkkel, ám vigyázni kell, hogy irritációt okozó kencékkel ne keverd.

Száraz korpa esetén nem feltétlenül a teafaolaj a legjobb ellenszer, hiszen ilyenkor gyakran a fejbőr túlzott kiszáradása, hámlása okozza a problémát. A túlfertőtlenített fejbőr még jobban szárazzá, rugalmatlanná válhat.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés