A szörtüsző gyulladás nem csupán látványnak csúnya, de kellemetlenül fájó és égető tüneteket is okozhat.

Bár a piros, gyakran gennyes foltok kialakulását könnyen meg lehet előzni, ha mégsem voltál elég szemfüles, már csak a tüneteket enyhítheted.

Megelőzésképpen

Megelőzheted a szőrtüszők begyulladását, ha szőrtelenítés után bőrradírt használsz. Nem feltétlen kell megvenned a bolti változatot, elég, ha durva szemű cukorral óvatosan átdörzsölöd az intim részeket, hogy az elhalt hámsejtek felszakadjanak és így el lehessen távolítani őket.

Általában férfiaknak szokták javasolni, hogy borotválkozás előtt nedves törölközővel puhítsák fel a bőrüket, de te is kipróbálhatod ezt a módszert. Ha egy langyos vízbe mártott ronggyal néhány percre letakarod a szeméremdombodat, a szőrtüszők könnyebben elengedik a szőrszálakat, így kisebb lesz az esélye, hogy utána begyulladnak.

Ha már megtörtént a baj

Ha a megelőzés nem vált be, vagy elmaradt, akkor már csak a tüneti kezelés jöhet szóba.

A teafaolaj baktériumölő hatású, ráadásul csökkenti a fájdalmat és a viszketést is csillapítja, ezt nyugodtan bevetheted a begyulladt felületen. Reggel és este 2 dl vízbe cseppents bele 10-15 csepp olajat és márts bele vattát, azzal borogasd át a bőrödet.

A kömrömvirág forrázatával is borogathatod a bőrödet, ez is lehúzza a gyulladást, sőt, segít a sejtek regenerálódásában, így hamar megszünteti a kellemetlen tüneteket. A kamillatea szintén fertőtlenít és nyugtat, ezt is használhatod, akár napjában többször is.

Belsőleg is kúrálhatod magad, a C-vitamin segít a szervezetnek lehúzni a gyulladásos folyamatokat, tehát ilyenkor érdemes kicsit nagyobb dózisban adagolni magadnak a csodaszert.

  • Megosztás:
hirdetés