A bőr magas vagy alacsony pH-értéke különféle kellemetlen tüneteket produkálhat. A természetesen savas felületek túlzott lúgosodása ugyanis erős szárazsággal és pattanásokkal járhat. Ha ezeket a jeleket tapasztalod, tudnunk kell, hogyan állíthatod vissza bőröd pH-egyensúlyát, vagy mivel előzheted meg annak eltolódását a továbbiakban. Máskülönben a zavaró tünetek nem fognak egyhamar elmúlni.

hirdetés

A bőr a testünk egyik legfontosabb védelmi rendszere, ám ahhoz, hogy ellássa feladatát, szüksége van egy külső sáncra, mellyel sejtjeinek épségét is óvja. Az epidermisz a külső védvonal, mely naponta ki van téve a külső környezeti hatásoknak. Ezért felső felületén enyhén savas kémhatású, úgynevezett hidrolipid filmréteg található, amely megakadályozza, hogy baktériumok telepedjenek meg és szaporodjanak el a hámréteg felszínén. Ez a savköpeny segít megőrizni a bőr egészségét, de sajnos nem állandó, vagyis különféle külső és belső hatásokra könnyen eltolódik az értéke.

Bőrünk tud savas és lúgos értékeket mutatni, melyek ebben a sorrendben a 7-es értékű semleges kémhatás alá és fölé esnek. 7-es pH-értéke van például a tiszta víznek, ehhez viszonyítva a bőr enyhén savas az optimálisnak tartott 4,7 és 5,75 közötti értékeivel. Ha 4,7 alá csökken a pH-érték, a bőr túlságosan savasnak mutatkozik, amennyiben pedig a 7-es felé közelít a kémhatás értéke, igencsak lúgosnak mondható, amit elég kellemetlen módon próbál a tudtunkra adni.

Ha a bőr pH-értéke felborul, azt bosszantó tünetekkel jelzi

A lúgos értékek velejárója, hogy a bőr védőrétege és annak savköpenye meggyengül. Emiatt nem áll ellen a baktériumoknak és a káros külső hatásoknak. A természetes flóra felborul, és a hámréteg nem tudja magában tartani a nedvességet. Ez kirepedezett, száraz és hiperérzékeny felületekhez, valamint különféle bőrbetegségekhez vezethet.

 

Bőrünk testünk különböző területein más-más pH-értékeket mutathat, melyek folyamatosan kisebb ingadozásoknak vannak kitéve. Ezek a változások függenek a genetikától, a kortól és a hormonháztartástól is, de az életmódunk szintén befolyással lehet rájuk. Mindezek mellett akár gyógyszerek és egyes orvosi beavatkozások is előidézhetik az alacsony vagy magas értékeket.

Ha arcbőrünkről van szó, annak pH-egyensúlyát hétköznapi, ártalmatlannak tűnő tényezők is felboríthatják. A pH-érték eltolódásának veszélye az arcot és a kezeket fenyegeti a leginkább, hiszen ezek a testtájak vannak kitéve legtöbbször a külső környezeti ártalmaknak, mint amilyen például a szennyezett levegő, a hideg szél, vagy az égető napfény.

Egyszerű környezeti tényezőktől is eltolódhat a bőr pH-értéke

Ha magas a hőmérséklet abban a helyiségben, ahol sokat tartózkodunk, és a páratartalom drasztikusan megnő vagy lecsökken, azt a bőrünk azonnal megérzi.

Ami szintén észrevétlenül történik, mégis mindennapos eset, az a környezetünkből származó szennyeződések és toxikus anyagok bőrhöz tapadása. Ezeknek az apró szemcséknek a lerakódása is hozzájárul ahhoz, hogy az enyhén savas értékek felboruljanak.

Néhány bőrápolási szokáson érdemes változtatni

Meglepő, de egyes ápolási szokások is károsak lehetnek a bőr védőrétegének egészségére nézve. A gyakori arcmosás, valamint az ahhoz használt túl meleg vagy hideg víz például nagyban hozzájárulhat a bőr kiszáradásához. Mindezt tetézik az erős felületaktív tisztító anyagok, melyek nem csak irritálóak lehetnek, hanem a bőr pH-egyensúlyát is felboríthatják.

Jól ismert probléma például, amikor a szárító hatású pattanás elleni kencéktől csak még inkább felerősödnek a gyulladással járó tünetek. Ha azért jelennek meg a pattanások, mert a bőr védőrétegét meggyengítette a lúgos kémhatás, az alkoholtartalmú, erős tisztító hatású kozmetikumok csak még inkább fokozzák a tüneteket.

A csapvíz keménysége, klórossága is hátráltatni tudja az egyensúly fenntartását. Ezért érdemes leredukálni az arcmosás gyakoriságát, illetve idejének hosszát, vagyis nem árt ápoló micellás vizet alkalmazni a mosakodás előtt. A szennyeződések lemosása után pedig alkalmazz élénkítő arctonikot, ami segít kiegyenlíteni a bőr pH-ját.

 

A durva vegyi anyagok és nem megfelelő kozmetikumok használata erőteljes behatással lesz a bőr természetes pH-értékére. Ezek ugyanis károsítják a sejtszerkezetet és folyamatosan bombázzák a bőr védelmi funkcióját. Helyettük érdemes természetes hatóanyagú krémeket, pakolásokat használni. Részesítsd előnyben a házi készítésű kencéket, melyek kíméletesen hatnak. Továbbá nincs szükség túltisztításra, a fürdéssel, zuhanyozással sem ajánlott túlzásba esni. A száraz arc- és fejbőrt, valamint kezeket másképp kell ápolni, ugyanis egyes testtájak pH-ja eltérő lehet. Kerüld az irritáló anyagokat, és ismerd meg a bőröd valós igényeit ahhoz, hogy minél jobban támogatni tudd a védelmi rétegét.

Végezetül pedig a bőr pH-értékének egyensúlyban tartása miatt is ajánlott az egészséges táplálkozásra odafigyelni. A húsok és tejtermékek fogyasztásával ne ess túlzásba, és illessz be több olyan zöldséget az étrendedbe, amely ként tartalmaz, hogy visszaszorítsa a test savasodását.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés