A közösségi média gyakran becsapós, hiszen a legtöbben sminkben, filterrel és retussal együtt töltik fel a kiválasztott fotót, így sokan hajlamosak bedőlni a tökéletesség illúziójának. A sztárok esetében is hasonló a helyzet, bár manapság egyre többen mutatják meg magukat smink vagy retus nélkül, a magazinok számára készült és a vörös szőnyeges gálákon ellőtt fotók rendszerint utólagos képmódosításon mennek át, ezáltal azt sugallják a világ felé, hogy a hírességek nem küzdenek bőrhibákkal.

hirdetés

A közösségi médiában könnyű ráfutni a tökéletes életet és megjelenést bemutató képekre, melyek akkor is hatással vannak az emberre, ha tudatában van annak, hogy nem sok valóságalapjuk van. Bár egyre többen vannak, akik megpróbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a túlfilterezett, retusált képek nagy általánosságban negatívan hatnak a nők önbecsülésére, a reklámfotók és a sztárokról készült felvételek gyakran még mindig a retus vonalát erősítik.

A bloggerek közül egyre többen mutatják meg a bőrhibáikat, és próbálnak rávílágítani a skin positivity keretein belül, hogy a bőrnek van egy természetes textúrája, a pórusok normálisak, éppen úgy, ahogyan a pattanások utáni hegek vagy az apróbb kiütések. Rengeteg fiatal lány esik kétségbe attól, ha nem tükörsima és makulátlan az arcbőre, hanem mondjuk, átütnek az alapozón a pórusai, esetleg aknéval kell megküzdenie.

A baj az, hogy lassacskán elfelejtjük, milyen a természetes, natúr bőrkép, mert nem túl gyakran van szem előtt. A smink, filter és retus nélküli képek célja, hogy megerősítse a nőkben az elfogadás hajlandóságát, hiszen naponta rengeteg negatív hatás éri a bőrünket, az lenne a csoda, ha a testünk legnagyobb szerve nem reagálna erre, és mindig tökéletes lenne a felszíne. Legtöbbször csupán saját magunkkal vagyunk túlzottan kritikusak, a valóságban az apróbb foltok, hegek fel sem tűnnek. Csupán az Instagram tökéletes világában számítanak kirívónak.

A sztárok esetében is tapasztalható már változás, sokan például arra használják a közösségi médiát, hogy rávilágítsanak arra, ők is csak átlagos emeberek amikor kilépnek a rivaldafényből, vannak fáradt, rossz napjaik, és a legtöbbször sminket sem viselnek. Ám még mindig sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy a címlapokon, vagy reklámfelvételeken, esetleg a filmekben képmanipulációkkal tökéletesítsék a megjelenésüket. Néhányan saját fotót sem posztolnak úgy magukról, hogy ne lenne filterekkel vagy retussal módosítva. Elég gyakoriak a messziről ordító Photoshop-bakik, ám vannak, akiket még ez sem tántorít el a folyamatos szerkesztéstől.

Vannak, akik nem a bőrhibáiktól szabadulnak meg a filterek segítségével, hanem az arcvonásaikon vagy a bőrük textúráján alakítanak. Ennek az üzenete pedig csak riták csapódik le pozitívan. Idővel olyannyira azonosultak a retusált változatukkal, hogy a valós arcukat már nem képesek elfogadni, akár van rajta bőrhiba, akár nincs. Ráadásul a tinédzserek hajlamosak ezzel egy tökéletes, idealizált képet kergetni.

Így néznek ki a sztárok retus nélkül

A vörös szőnyeges alkalmakon a legtöbb hírességről készül nagy felbontású, közeli felvétel. Ezeket a fotósok legtöbbször nem retusálják, így láthatóvá válik a bőr természetes textúrája, hiszen pórusai mindenkinek vannak. Ezzel nincs is gond, abszolút normális.

Megan Fox például retus nélkül is remekül néz ki. Ezen a felvételen visel festéket, ám a smink alatt felsejlenek a pórusai, mimikai ráncai. Látszanak az arcán lévő régebbi hegek, ám ezek egy cseppet sem vesznek el a vonzerejéből.

Kourtney Kardashian, hasonlóan a testvéreihez, hajlamos túlzásba esni, már ami a szerkesztést illeti. Sokszor a közösségi médiában csak tökéletes felvételeket posztol, pedig a valóságban az ő arca sem teljesen sima. A közeli felvételen látható, hogy a szeme alatt vannak karikák, apróbb barázdák. Ám ennek ellenére szinte makulátlan a bőre, így voltaképp nincs is szüksége szerkesztésre.

Jennifer Lopez köztudottan remek formában van, nagyon odafigyel a külsejére, ez pedig az életmódjában is megmutatkozik. Ám a valóságban az ő arcbőre sem teljesen sima. Szemmel láthatóak a pórusai, melyeket az alapozó sem tüntet el teljesen.

Kylie Jenner már fiatalon sok plasztikai beavatkozáson esett át, emellett szereti a sminket, a filtereket és a szerkesztést. Sokszor teljesen simára retusált arcbőrrel tölt fel magáról fotót. A valóságban azonban Kylie-t sem kerülik el a bőrhibák.

Beyoncé kinézete sem különbözik sokban attól, ahogyan a képeken látható. Nincsenek bőrhibái, és nem is igazán szokott alakítani magán.

Jól látszik, hogy a legtöbb hírességnek nem lenne oka a túlzott filter- vagy Photoshop-használatra, mivel a bőrük természetes állapotában is kifogástalan. Ám ennek ellenére sokan mégis túlzásba viszik a szerkesztést, és teljesen simává rajzolják a vonalaikat, eltüntetve ezzel a természetes arcvonásaikat. Ám a hernyóarc, vagyis a teljesen sima bőr sokkal károsabban az önbecsülésre, mint az elsőre gondolnánk.

Épp ezért jött létre a skin positivity mozgalom, ami felhívja a nők és a fiatal lányok figyelmét arra, hogy a közösségi média tökéletesre filterezett világa nem a valóság. A pattanások, hegek, karikák természetes dolgok, szinte minden nő rendelkezik velük időszakonként, és senkinek sincs oka miattuk szégyenkezni. A sztárok retus nélkül is ugyanazok az emberek, és az a tény, hogy néha nekik is meggyűlik a bajuk a bőrükkel, csak még emberibbé, közvetlenebbé teszi őket.

 

Kiemelt kép: Toni Anne Barson / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés