A száraz sampon nem véletlenül olyan népszerű, hiszen egyszerűen, pillanatok alatt alkalmazható, használata után pedig újra frissnek tűnik a többnapos, kissé már zsírosodó haj. Bár a rendszeres használata nem javasolt, segíthet abban, hogy pár nappal elodázzuk a hajmosást.

hirdetés

A száraz sampon gyors és egyszerű megoldás, pont ez teszi olyan vonzóvá a többlépcsős hajmosással szemben. Ám nem váltja ki a hajmosást, és a fejbőrnek, tincseknek sem tesz jót, ha túl gyakran rákerül a sampont helyettesítő termék. A legtöbb készítmény, amely lehetővé teszi, hogy percek alatt frissebb, könnyedebb, dúsabb legyen a frizura, por vagy aeroszolos spray változatban kapható, illetve a felesleges faggyú és izzadság eltávolításán, semlegesítésén túl számos előnnyel járnak, például textúrát adnak a tincseknek, vagy megnövelik a frizura volumenét.

Kép: Getty Images.

 

Noha valóban bővelkednek természetes összetevőkkel, mint amilyen a kukorica-, zab- vagy rizsliszt, valamint a koszt és zsírt magához vonzó fehér, esetleg fekete agyag, továbbá kukoricából, burgonyából nyert keményítő, jobb, ha rendeltetésszerűen, pusztán mentőövként alkalmazod, amikor már nem friss a hajad és kezd elnehezülni.

A túl gyakori használat által a frizura és a fejbőr szárazzá, rugalmatlanná válhat, elveszíthetik természetes nedvességtartalmukat, ezáltal meggyengülhet a védekezőképességük. Ám sok száraz sampon már bizonyos extrákkal is rendelkezik, például ásványi anyagokkal, hidratáló és hajerősítő összetevőkkel, vitaminokkal dúsítják azokat. Ha irritációra hajlamos a fejbőröd, az erős illatanyagokat tartalmazó termékeket jobb elkerülni.

A száraz sampon praktikus, ha időhiányban szenvedsz vagy gyakran utazol

A száraz sampon segít meghosszabbítani a hajmosások közötti időszakot, miközben fenntartja a haj friss, tiszta és ápolt megjelenését. Ám ez csupán illúzió, hiszen fő funkciója, hogy felszívja a fejbőrön és a hajon lévő felesleges olajat, így a haj nem lapul a fejre, és olyannak hat, mintha frissen mostad volna. A szennyeződéseket, hajformázó termékek maradékából keletkező lerakódásokat azonban nem távolítja el, ahogy a szmog megtapadása ellen sem segít.

 

Sok száraz sampon volumennövelő hatással is rendelkezik. A hajra permetezve vagy szórva a termék megemeli a hajtöveket, így a haj teltebb és dúsabb hatású lesz. Ez különösen hasznos lehet azoknak, akiknek a haja hajlamos lelapulni, amikor már nem friss, hanem többnapos.

Gyakran tartalmaznak szagsemlegesítő összetevőket is, amelyek segítenek eltávolítani vagy elfedni a hajszálakon megtapadt kellemetlen szagokat. Noha nagy segítséget jelent, amikor időhiányban szenved az ember, mert segít kitolni a két hajmosás között eltelt időt, nem helyettesíti azt. Rendszeres használata a termék felhalmozódásához vezethet a hajon és a fejbőrön. Ennek köszönhetően eltömődhetnek a pórusok, ami enyhébb vagy fokozottabb hajhulláshoz is vezethet.

Néhány száraz sampon olyan összetevőket tartalmaz, amelyek irritálhatják a fejbőrt, különösen az érzékeny bőrűeknél. Ez viszketést, bőrpírt és kellemetlen, húzódó bőrérzetet okozhat.

Kép: Getty Images.

 

Bár előfordulhat, hogy hajtöredezéshez vezet a túlzott használata, amennyiben betartod a száraz sampon flakonján feltüntetett utasításokat, valamint körültekintően választasz terméket, elkerülheted a kellemetlen hátrányokat.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés