Terhességi csíkoknak is nevezik őket, pedig a striák kialakulása nem csak a kismamákat érinti. Megjelenésüket nem lehet kizárólag az örökletes hajlamra fogni, hiszen bizonyos életmódi tényezők éppúgy előidézhetik a felbukkanásukat. A bőr szerkezetének helyreállításával szép eredmények érhetőek el, de nem öt perc alatt, így érdemes minél hamarabb elkezdeni a megfelelő kezelést.

hirdetés

A striák kezdetben vöröses, majd fehér, gyöngyházfényű csíkok, melyek elsősorban a hason, a csípőn, a combon vagy a fenéken jelennek meg, de a testfelület bármely területén elterjedhetnek, nőknél és férfiaknál, illetve tinédzsereknél és idősebb felnőtteknél egyaránt. A bőrelváltozás kialakulása néhány módszerrel megelőzhető, de arra is van megoldás, ha már megjelentek a csíkok a hason és combokon – mondja Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

– Kialakulásuk oka az, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad és a feszülés irányára merőleges lila vagy vörös csíkok alakulnak ki, melyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak. A csíkok jellemzően nagyobb mértékű hízás vagy fogyás után jelentkeznek, elsősorban a terhesség alatt, vagy testépítőknél a gyors izmosodás következtében – magyarázza a szakember.

A striák képződéséhez hozzájárul a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, de az örökletes tényezők is negatív irányban befolyásolhatják a folyamatot.

Hogyan előzhetőek meg a nyúlási csíkok?

  • Fontos a jojózás elkerülése, a gyakori fogyás és visszahízás nem tesz jót a bőr kötőszöveteinek.
  • Terhesség előtt és alatt is javasolt a bőr rugalmasságát fokozó készítmények használata.
  • A bőr rugalmasságát javító készítmények, így a mogyoróolaj, a lenolaj és a kökényolaj serdülőkorban is használhatók, amikor hirtelen növés vagy súlygyarapodás is előfordulhat.
  • Fontos a megfelelően kialakított, egészséges étrend betartása, és a napi két-három liter folyadék elfogyasztása. A friss és lehetőleg nyers zöldségek, illetve gyümölcsök a magas antioxidáns tartalmuk miatt segítenek a bőr frissességének megőrzésében, de jó hatásúak a cinkben gazdag magvak, a tojás, a máj, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a tengeri halak.
  • A hideg-meleg váltófürdő feszesíti a bőrt, és fokozza a vérkeringést, érdemes heti rendszerességgel alkalmazni.

Mit tehetsz a zavaró striák ellen?

Ha már kialakultak a striák, maguktól biztosan nem múlnak el nyomtalanul, de ilyenkor orvos-esztétikai kezelések segíthetnek visszanyerni a bőr szépségét.

– Minél frissebbek a striák, vagyis minél hamarabb megy el valaki orvoshoz azok kialakulását követően, annál nagyobb eséllyel lehet látványos és szép eredményeket elérni az eltüntetésükben. A helyileg alkalmazott krémek nem igazán hatásosak, mivel a sérülés olyan mélyen helyezkedik el bőrben, ahova azok hatóanyaga már nem tud eljutni. Ugyanakkor vannak egyéb lehetőségek is – mondja Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista.

A frakcionált CO2 lézer segítségével jelentős eredményt lehet elérni a striák kezelésében. A lézersugár kis mikropontokat hoz létre a bőrön rácsszerűen, amelyek között a bőr ép marad. Ezzel egyrészt a beavatkozás kevésbé invazív, lerövidítve ezzel a gyógyulási időt, másrészt fokozza a kollagén szintézisét, feszesítve ezáltal a bőrt. Ennek hatására a striák összehúzódnak, és kisebbek lesznek. Optimális eredményt általában három-hat hónapos intervallumban elvégzett két-három kezelés után várhatunk. A CO2 frakcionált lézer kezeléssel mintegy 75%-kal csökkenthetők a striák pár alkalmat követően. Várandós kismamák esetében javasolt, hogy szülés után mihamarabb kezdjék el a kezelést a terápia eredményessége miatt.

– A lézeres kezelés alternatívája a mezo-, vagy dermarolleres kezeléssel egybekötött mezoterápia. A mezoterápiás eszköz segítségével egy vékony tűn keresztül tudjuk a bőrfelszín alá juttatni a megfelelő mennyiségű hatóanyagot. A sok apró tűszúrás és az esszenciális tápláló anyagok elősegítik a kollagén és az elasztin termelését a bőrben. A kezelés megerősíti a bőrt, valamint visszaállítja vitalitását és helyes szerkezetét – részletezi a szakember.

A striák eltüntetésének ugyancsak hatékony módszere a HIFU-kezelés.

– Ez a bőr felszínén történik, és az ultrahang által fókuszált energiát egy előre meghatározott olyan mélységbe juttatjuk, ahol a kollagén előfordul. A keletkezett hő hatására a bőr mélyebb rétegében a kollagén szerkezete megváltozik, valamint új kollagén termelésének stimulációja történik, amely hatására feszesebbé válik a bőr. Ez a hatás ideális a striák kezelésére, mivel azt a dermiszben újonnan képződött elasztikus rostok összehúzzák. Az eredmények fokozatosan, két-három hónap alatt lesznek láthatóak, és egészen hat hónappal a kezelés után is javulást mutatnak – javasolja a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

Forrás: New Beauty, purecom.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés