A járványhelyzet idején kiemelkedően fontos óvintézkedés a gyakori kézmosás, amit indokolt esetekben magas alkoholtartalmú készítményekkel érdemes megejteni. A higiéniai előírások betartása szükséges, ám tény, hogy az érzékeny kézbőrre hatással vannak. A bőrszárazság súlyosabb fázisában speciális krémek jöhetnek szóba, melyek nem csak a tüneteket csillapítják.

hirdetés

Vannak, akiknek ellenállóbb a bőre, míg másoknál a fertőtlenítő kemikáliák ekcémás tünetekhez vezethet. Ha eljutottál odáig, hogy minden kézmosás maga a rémálom, mert ég, viszket, kiszárad és kirepedezik a kezed tőle, a szimpla kozmetikai kézkrémek már hatástalanok lesznek. Sőt ronthatnak is a helyzeten, mert némelyik alkoholt és kőolajszármazékokat tartalmazhat.

A természetes olajpótló termékek jók – kókuszolaj, shea vaj, argánolaj -, de amikor a felhám vészes szárazságát már gyulladásos panaszok kísérik, célzott hatóanyagokra is szükség lehet. Most nem ajánlott bőrgyógyászhoz menni, érdemes inkább online rendelésen tanácsot kérni a szakemberektől. Lehetőség van fotót küldeni a bőr állapotáról, és, ha szükséges, az orvos vényköteles készítményt is felírhat. Ilyenkor a bőrgyógyász átküldi a beteg TAJ-számát és a recept tartalmát egy, a gyógyszertárak által elérhető számítógépes rendszerbe , tehát nem kell személyesen felkeresni az orvost a papír alapú receptért.

Speciális krémek extrémen kiszáradt kezekre

Akadnak azonban olyan, nem vényköteles kézvédő és bőrregeneráló krémek, melyek gyógyszertárak és drogériák webáruházából egyaránt megrendelhetőek. Ezek a speciális krémek a bőr védelmi rendszerét erősítő ceramidokat, vagy ureát tartalmaznak, illetve bőrsemleges, hipoallergén anyagokkal csökkentik az irritációt.

Nem árt figyelembe venni, hogy a jelenlegi helyzetben a legtöbb patikai webshop túlterhelt, így érdemes több helyen szétnézni az interneten, hiszen akadnak olyan gyógyszertárak, amelyek csak bizonyos összeg felett teljesítenek házhoz szállítást, vagy Pick Pack pontokat jelölnek meg az átvételhez, esetleg két-három hét türelmi idővel szállítják kézhez a terméket. Természetesen ez nem mindegyik patikára jellemző.

 

Ha mégis szükséges gyógyszertárba menned, mert egy füst alatt szeretnéd elintézni a hiányzó gyógyszerek kiváltását, valamint a krémek beszerzését, előtte telefonon érdeklődj az adott patika járványvédelmi intézkedéseiről. A legtöbb gyógyszertári üzletben plexifalakat állítottak fel a vásárlópultnál, és egyszerre csak egy, maximum két vásárló tartózkodhat a helyiségben. Van, ahol kint, a bejárat előtt kell sorszámot húzni, de egyöntetű óvintézkedés, hogy a patikusok maszkban és gumikesztyűben szolgálják ki a személyeket.

Használj te is kesztyűt – különösen, ha repedezett, sérült a bőr a kezeden -, és lehetőleg kerüld a készpénzes fizetést. Ha beteg vagy, semmiféleképp ne menj gyógyszertárba! Ezeket a kézkrémeket egyébként kozmetikai webáruházakból is megrendelheted, képgalériánkban tippet adunk, honnan. A felsorolt termékek nem minősülnek gyógyhatású készítményeknek.

Kiemelt képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés